Minister med bøn til danskerne: »Vi har en særlig opgave for at beskytte de socialt udsatte«

Antallet af personer, der er testet positive for coronavirus, stiger. Det samme gør antallet af personer, der har behov for intensiv behandling. Tidligere i dag gentog rigspolitichef Thorkild Fogde, at danskerne skal holde afstand for at bremse smitte, og nu kommer social- og indenrigsminister, Astrid Krag (S), med en bøn til danskerne

 
Coronavirussen har lukket Danmark ned. Her er et overblik over situationen. Video: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Velkommen til pressemødet. Vi har en vigtig opgave om at beskytte socialt udsatte.«

Sådan indledte social- og indenrigsminister, Astrid Krag (S), i dag klokken 17 myndighedernes daglige pressemøde om coronasituationen.

De socialt udsatte har en stor risiko for at blive smittet, og de er ofte endnu mere udsatte, hvis de bliver smittet, sagde ministeren. Det gælder udsatte af en hver art. Lige fra børn fra ressourcesvage familier over hjemløse og til voldsramte kvinder.

Hun drejede først fokus overpå de udsatte børn og rettede en bøn til danskerne; man skal angive, hvis der er familier, som ikke ser ud til at være passende for børn, der i forvejen er pressede på grund af coronavirussen.

»Kommunerne skal reagere på de anmeldelser, de får,« sagde Astrid Krag.

Ligeledes bad hun de familier, som ikke selv har overskud til at passe deres børn i denne svære tid, om at bede om hjælp.

»Nødpasningen er også for jer, der ikke har et job. Tag fat i kommunen, hvis I har brug for pasning, for at dagligdagen hænger sammen. Det gælder også for børn over ni år. Udsatte børn kan også tage fat i deres lærer, hvis de har brug for hjælp,« sagde Astrid Krag på pressemødet.

Hun slog desuden fast, at mange kvinder den seneste tid er flygtet fra deres hjem og dermed også har særlig brug for hjælp.

»Vi er gjort opmærksomme på, at der er sket næsten en fordobling i antallet af henvendelser til kvindekrisecentre,« siger social– og indenrigsminister Astrid Krag (S) på et pressemøde.

Derfor vil regeringen arbejde på at øge kapaciteten på kvindekrisecentrene. En handleplan på området vil være klar i den kommende uge, sagde Astrid Krag.

Udover social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), er også Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, Erhvervsstyrelsens direktør, Katrine Winding, Udenrigsministeriets direktør for organisation og borgerservice, Erik Brøgger, og rigspolitichef Thorkild Fogde til stede i Eigtved Pakhus, hvor pressemødet bliver holdt.

Endnu en turbulent uge

Pressemødet kommer i kølvandet på, at rigspolitichefen Thorkild Fogde fredag formiddag opfordrede alle danskere til at tage myndighedernes anbefalinger alvorligt, så spredningen af coronavirussen begrænses. Thorkild Fogde udtrykte blandt andet bekymring over, at man »ser for mange eksempler på, at man stimler sammen i parker, på broer og andre steder«.

Den forgangne uge har været en turbulent en af slagsen.

Mandag kunne man stadig samles op til 100 mennesker, mens man i dag højst må være ti personer samlet, hvis man ikke ønsker at erhverve sig en bøde på op til 1.500 kroner.

Der er ikke umiddelbart varslet yderligere tiltag eller begrænsninger af danskernes dagligdag op til weekenden, hvor myndighederne har opfordret til, at man enten holder sig indendørs i sit eget hjem eller holder god afstand til andre, hvis man bevæger sig udenfor.

Regeringens beslutninger betyder, at rigtigt mange ikke vil vende tilbage på arbejde mandag.

Coronavirussen har dermed også ramt det danske erhvervsliv og arbejdsmarked med en voldsom styrke, som har sendt aktiemarkedet i knæ og ledigheden i vejret.

Siden mandag har omtrent 18.300 mennesker mistet deres arbejde.

Det fik alle Folketingets partier til natten til torsdag at sætte sig sammen (med god afstand) og forhandle en hjælpepakke af næsten ufattelige proportioner på plads, som skal holde dansk erhvervsliv og økonomi kunstigt i live gennem coronakrisen.

Klokken 04.00 om natten landede aftalen, og politikerne kunne tage hjem og sove en noget amputeret nattesøvn, inden de torsdag formiddag kunne præsentere pakken for offentligheden.

Myndighederne holder vejret

Fredag eftermiddag er der 1.255 personer ifølge Sundhedsstyrelsen konstateret smittede med coronavirus. Det tal kan i virkeligheden ikke bruges til ret meget, idet man har valgt at gå væk fra at teste personer for smitte, medmindre de er alvorligt syge.

Ni personer, som har været smittet med coronavirus, har nu mistet livet i Danmark. Det er dog ikke påvist, at alle disse er døde på grund af covid-19, men blot at de alle har haft sygdommen.

Ved det daglige pressemøde i går stod det klart, at de danske sundhedsmyndigheder i øjeblikket befinder sig i en venteposition, hvor alle holder vejret og håber på, at antallet af indlagte og omkomne ikke skyder i vejret over den kommende tid.

Sundhedsstyrelsen direktør, Søren Brostrøm, slog ved torsdagens pressemøde fast, at man endnu ikke kan sige noget om, hvad udsigterne er for de indlagte på landets intensivafdelinger, samt hvornår epidemien topper.

Der er nu 186 indlagte med coronavirus, hvoraf 37 ligger på intensivafdelinger. 32 er i respirator.

Det er også for tidligt at vurdere effekten af de drastiske tiltag, som politikerne har taget for at begrænse smittespredningen.

»Der skal gå nogle uger, før vi kan se det,« sagde han.

På pressemødet kunne Søren Brostrøm løfte sløret for et tiltag, som han selv kaldte historisk:

»Vi skrev måske verdenshistorie – i hvert fald danmarkshistorie – da vi tidligere i dag udsendte et brev i e-Boks til samtlige borgere i Danmark,« siger Søren Brostrøm. Alle danskere over 15 år med en e-boksadresse i Danmark modtog informationer om covid-19. Det er aldrig sket før, at man på den måde har kontaktet alle danskere.