Konservative vil have flere dyr på græs

De Konservative vil bruge knap en kvart milliard kroner på at give dansk natur en vitaminindsprøjtning. Pengene skal bruges på at få flere dyr på græs og flere muslinger i de danske fjorde.

Øko-dag hos Lene og Lars Jørgensen i Krogsager. 75 køer sendes på græs (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rasborg

De Konservative vil have flere græssende køer på engene, flere muslinger i fjordene og bedre betingelser for sjældne dyr og planter i skovene.

Partiet lancerer lørdag et naturudspil, hvor det vil bruge i underkanten af en kvart milliard kroner på dansk natur.

»Visse steder er den danske natur under pres. Nogle dyrearter er sjældne og i fare for at forsvinde, og nogle landskabstyper er under hårdt pres. Begge dele er dårligt for mangfoldigheden, og derfor ønsker vi at give dansk natur- og dyreliv en vitaminindsprøjtning,« siger partiformand Søren Pape Poulsen (K) til Berlingske Nyhedsbureau.

De penge, det koster at realisere udspillet, er ifølge Søren Pape Poulsen allerede fundet i partiets økonomiske 2020-plan.

Konkret vil Konservative bruge 100 millioner kroner på at få flere dyr på græs til gavn for både dyr og natur.

Det er ikke gjort med penge, siger Søren Pape Poulsen. Der skal lægges arm med bureaukratiet, når det handler om dyr på græs. En af de udfordringer, som landmænd støder på, er ifølge den konservative leder reglerne om læskure. De er i flere tilfælde et krav, også selv om en del kvægracer historisk set aldrig har været på stald, og selv om erfaringer viser, at de pågældende kvægtyper undlader at bruge læskurene, selv om de står der.

Et andet element i det konservative naturudspil handler om at genoprette naturen. Til det formål afsættes 100 millioner kroner.

»Vi ønsker at støtte kommunerne i at genoprette den del af naturen, de holder allermest af. Jo større en andel af projektet, kommunen er villig til at betale, desto større er sandsynligheden for at få del i puljen. Det bliver dermed kommunerne, der selv vurderer, hvilke naturområder, borgerne vil få mest ud af at få genoprettet,« siger Søren Pape Poulsen.

De Konservative vil samtidig udtage 20 procent af de danske statsejede skove til initiativer, der skal sikre bedre betingelser for dyr og planter. Det svarer til cirka 25.000 hektar.

Derudover vil partiet i bestræbelserne på at skabe bedre vandmiljø i fjordene støtte etablering af flere muslingefarme.

Selv om Konservative ifølge målingerne ser ud til at beholde titlen som Folketingets mindste parti, kommer de øvrige borgerlige partier til at forholde sig til udspillet ved en blå valgsejr, lover Søren Pape Poulsen.

»Man taler så meget om, hvem der har de afgørende mandater. Som det ser ud nu, er det lige så vel os, der har de afgørende mandater, som nogen andre. Mandaterne vil vi bruge til både at sikre et godt erhvervsliv, stærkere politi og en god klimapolitik«.