John Kerry besøger Danmark og Grønland

Fornem gæst. Den vigtige frihandelsaftale mellem EU og USA, antiterrorisme og klimaforandringer er på programmet, når den amerikanske udenrigsminister, besøger sin danske kollega.

jeni@berlingske.dk

og Cathrine Bloch

cabl@berlingske.dk

USAs enorme magt kommer til Danmark i skikkelse af den amerikanske udenrigs­minister, John Kerry, der besøger Danmark og Grønland 16.-17. juni. Et besøg, som udenrigsminister Kristian Jensen (V) betegner som en mulighed for at bygge videre på »det enestående gode forhold« mellem Danmark og USA.

»Uanset om vi snakker sikkerhed, økonomi eller klima, er det vigtigt at have USA i førertrøjen. Og ved at have et døgn med John Kerry har vi mulighed for at trække ham og dermed USA mere i retning af danske synspunkter og løsninger,« siger Kristian Jensen.

Det er første gang siden 2012, at USAs udenrigsminister besøger Danmark. Dengang besøgte daværende udenrigsminister Hillary Clinton sin danske kollega, SFs Villy Søvndal. Kristian Jensen forklarer, at drøftelserne under besøgets første del i København skal handle om sikkerhed, antiterrorisme og handel. Anden halvdel i Grønland skal dreje sig om især arktiske forhold og klima.

Frihandelsaftale på spil

Et af Kristian Jensens konkrete mål er at beskytte den transatlantiske frihandels­aftale, som EU og USA forhandler om, og som skal sikre et nyt, toldfrit marked for varer og tjenesteydelser på tværs af Atlanten.

Det er ifølge den danske udenrigsminister vigtigt at drøfte aftalen nu, blandt andet fordi den omstridte republikanske præsidentkandidat Donald Trump er langt mere skeptisk over for frihandelsaftalen end USAs nuværende præsident, Barack Obama.

»Jeg er bekymret for, om fremskridtene for frihandlen fortsætter – uanset hvem der bliver præsident i USA. Derfor er det vigtigt, at både Europa og USA viser fleksibilitet. Det skal vi have en god drøftelse om,« siger Kristian Jensen.

Tidligere ambassadør Peter Taksøe-Jensen vurderede for nylig i sin granskning af den danske udenrigspolitik, at Danmark bør fungere som brobygger mellem Europa og USA, og at frihandelsaftalen er essentiel i den forbindelse. Ifølge ekstern lektor i amerikansk politik ved Københavns Universitet Mette Nøhr Claushøj understreger John Kerrys besøg, at Danmark er langt mere med i inderkredsen hos USA end tidligere.

»Derudover har Kerry en interesse i at sikre sig allierede i forhold til frihandelsaftalen, og han vil helt sikkert sørge for at skabe enighed med Danmark,« siger Mette Nøhr Claushøj, der ikke tror, det er realistisk, at aftalen kommer på plads med den nuværende præsident.

»Demokraterne vil gøre alt for, at den ikke bliver et tema i valgkampen. Handelsaftaler er ikke populære i den amerikanske befolkning, for de har ry for at sende job ud af landet. Det vil kun være til Trumps fordel.«