Jens Rohdes kamp mod roamingafgifter er i mål

Det danske medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde, glæder sig over, at EU-parlamentet efter tre års kamp har givet roamingafgifterne dødsstødet.

Jens Rohde (V). Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012 Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

En lang, sej kamp for at afskaffe de såkaldte roamingtakster på mobiltelefoni i udlandet er nu slut for den danske europaparlamentariker Jens Rohde (V).

Det var Jens Rohde, der i april 2013 tog initiativ til at afskaffe roamingafgifterne i EU. Siden er gået knap tre år med forhandlinger med Ministerrådet og Europa-Parlamentet.

Tirsdag har Europa-Parlamentet så givet aftalen det blå stempel, og det glæder Jens Rohde.

»Det er godt nyt for både borgere og virksomheder i Europa, for hvem udgifterne for mobilitet og kommunikation i EU vil falde drastisk,« siger Jens Rohde i en skriftlig kommentar.

»Borgerne vil ikke længere skulle betale ågerpriser, når de er på ferie i et andet EU-land, så man fremover roligt kan tjekke sin mail eller ringe hjem til mormor. Samtidig vil virksomhederne blive mere konkurrencedygtige og effektive, når deres medarbejdere på forretningsrejser ikke længere skal tøve med at bruge smartphonen,« siger det danske medlem af Europa-Parlamentet.

Aftalen betyder, at alle danskere fra juni 2017 betaler det samme for mobilopkald og netadgang i andre EU-lande, som vi gør herhjemme.

»Det har været en sej kamp, og der har været megen modstand undervejs. Men nu er vi i mål, og det er et godt eksempel på, at det europæiske samarbejde gavner borgere såvel som virksomheder,« siger Jens Rohde.

Allerede til april 2016 vil der ske en betydelig nedsættelse af priserne, men et år senere er det altså helt slut, og priserne vil være ens i alle 28 EU-lande.

Europaparlamentariker Christel Schaldemose (S) glæder sig også over afskaffelsen af roamingafgifterne, selv om der går lidt tid, før de helt bliver skrottet.

»Selvom der stadig er knap to år til, at lovgivningen endegyldigt kan mærkes hos forbrugerne, så er jeg meget tilfreds med resultatet. Vi har kæmpet længe for at få overbevist de sydeuropæiske medlemslande om, at dette er et nødvendigt tiltag for de europæiske forbrugere,« siger Christel Schaldemose i en kommentar.

Især sydeuropæiske teleselskaber har kæmpet imod fjernelsen af roamingafgifterne, som har været lidt af en guldgrube, da mængden af turister her er større end længere nordpå.