Hun er kommet med små ledetråde – nu varsler statsministeren omfattende plan for fremtiden

Sygeplejerskerne fik ikke en krone, og det har været lukket land politisk. Men nu vil Mette Frederiksen og den socialdemokratiske regering kigge på velfærdsmedarbejdernes løn i en stor økonomisk plan, som danskerne efter alt at dømme får at se undervejs i valgkampen.

 
»Som politiker, så kommer jeg aldrig til at foreslå, at vi her i salen skal til at lovgive om, hvad forskellige faggrupper skal have i løn.« Video: Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hele startede med et sprængfarligt spørgsmål om højere løn til offentligt ansatte.

Et spørgsmål, som statsminister Mette Frederiksen (S) gang på gang har afvist at gå ind i.

På talerstolen under Folketingets åbning fortalte statsministeren så, at regeringen vil tage initiativ til forhandling om en helhedsplan for velfærdssamfundet, der rækker 15 år ud i fremtiden.

Den skal blandt andet indeholde reformer og svar på løn- og arbejdsvilkår, men hun kommer »aldrig til at foreslå, at vi her i Folketingssalen skal til at lovgive om, hvad forskellige faggrupper skal have i løn«, som det lød.

Nu bekræfter hun over for A4 Medier, at hun i løbet af valgkampen frem mod folketingsvalgets afholdelse 1. november vil præsentere regeringens helhedsplan.

»Det er helt rigtigt, at der er nogle problemer her og nu, og så er der nogle mere langsigtede. Og det er de langsigtede, vi synes skal ind i en helhedsplan. Hvis vi så taler om den vinter, der er rundt om hjørnet nu, så har vi tidligere for eksempel lavet en vinterpakke til sundhedsvæsnet, og det kan være, at der bliver behov for at lave sådan en igen,« siger Mette Frederiksen til A4 Medier.

Altså åbner regeringen for en ny vinterpakke til sundhedsvæsenet og fortæller, at 15-års planen kommer under valgkampen.

Helhedsplanen gør den offentlige velfærd til et stort, fælles projekt, hvor man forsøger at komme den store rekrutteringskrise til livs. Det gør lønspørgsmålet uundgåeligt.

Indtil nu har både De Konservative og Venstre afvist et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet og Mette Frederiksen. På samme måde har de også afvist at træde ind i lønspørgsmålet for de offentligt ansatte.

Turen til Vejle

»Kunne det ikke være en idé at kigge lidt mere på den der løn?« spurgte en SOSU-elev statsministeren om, da hun var på besøg på Social- og Sundhedsskolen i Vejle i august.

Det var før, valgkampen officielt var skudt i gang.

»Alle de diskussioner, der ligger i det (lønspørgsmålet, red.). Det bliver nødt til også at være inde på det bord, hvor vi på Christiansborg sammen med kommuner, regioner og alle andre skal forsøge at løse nogle af de her grundlæggende spørgsmål,« sagde hun til Jyllands-Posten.

Hvordan det præcis skal tage sig ud, kunne statsministeren ikke komme nærmere – ligesom hun heller ikke kunne pege på de specifikke grupper, det drejer sig om. Men lønspørgsmålet er ikke desto mindre en afgørende brik i et velfungerende velfærdssamfund, understregede hun.

Derudover fortalte hun, at der skulle afsættes flere penge til det såkaldte demografiske træk i takt med, at vi bliver flere ældre. Derudover fortalte hun, at der skulle sættes ind over for bureaukratiet. Og så skal lønnen hæves.

På det tidspunkt i Vejle var hun ikke klar til at præsentere sine konkrete løsningsforslag. Men noget tyder på, at vi vil få dem at se i løbet af de næste 26 dage.

Og hvilke faggrupper, det drejer sig om, er det helt store spørgsmål.