Hjælp for en kvart milliard er på vej til de hjemløse

Socialminister Mai Mercado (K) har et nyt udspil klar, som skal hjælpe flere hjemløse på ret kurs igen.

Arkivfoto:  Klokken passerer snart 6.30 tidlig søndag morgen d. 18. December. Foran Danske Bank på Vesterbrogade i København ligger en hjemløs og sover, mens en forbipasserende hæver kontakter i automaten ved siden af.. (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

København. Antallet af hjemløse er steget med 1600 siden 2009, men nu vil socialminister Mai Mercado (K) have vendt udviklingen.

Det sker med et udspil, som avisen Danmark har haft mulighed for at læse.

Udspillet til forhandlingerne om de såkaldte satspuljemidler går ud på at afsætte 250 millioner kroner til en øget indsats for hjemløse.

Pengene skal blandt andet bruges på at udbrede den husly først-strategi, som man i Odense har brugt til at halvere antallet af personer uden tag over hovedet.

- Lyspunktet er, at vi ved, hvad der virker. Husly først virker. At hjemløse får en bolig først og så efterfølgende får den rette sociale støtte.

- Vi skal væk fra at tro, at vi kan løse misbrugsproblemer eller psykiske problemer, før vi finder dem et sted at bo, siger hun til avisen.

Sekretariatsleder Ask Svejstrup fra hjemløseorganisationen Sand er meget glad for regeringens udspil.

- Kommunerne har klart behov for rådgivning, og der er med investeringspuljerne plads til at tænke nyt.

- Her er vores ønske, at kommunerne især vil søge penge til forebyggelse. Den del ligger også i regeringens fokus på de unge, siger han.

Han mener dog, at der er brug for mere helhedstænkning i form af flere billige boliger, flere psykiatripladser og bedre ordninger, der kan sluse de hjemløse ind på arbejdsmarkedet.

Forhandlingerne om satspuljemidlerne begynder fredag.

/ritzau/