Heunicke og Hækkerup havde to »helt vilde« forslag med til møde. »Man går ind og straffer folk kollektivt, blot fordi nogen er smittet i en forsamling«

Justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) foreslog til et møde med Folketingets sundhedsordførere, at det skal være muligt at tvangsisolere og tvangsteste borgere, der har været i en forsamling, hvor der er blevet konstateret smitte. Forslagene mødte dog ikke opbakning fra nogen af folketingets øvrige partier.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kom torsdag med et forslag om, at det skal være muligt at tvangsisolere og tvangsteste borgere, der har været i en forsamling, hvor der er konstateret smitte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) havde to vidtgående forslag med til dagens møde med Folketingets sundhedsordfører.

Heunicke og Hækkerup kom med et forslag om, at det skal være muligt at indføre tvangstest samt tvangsisolation af borgere, som har deltaget i større forsamlinger, hvor der er blevet konstateret smitte.

Derudover foreslog de også, at man indfører krav om mundbind i det offentlige rum.

Det erfarer Berlingske fra flere kilder, der var til stede på mødet.

Begge ideer blev dog hurtigt fejet af bordet, da der ikke var nogen af de øvrige partiers ordførere, der ville støtte forslagene.

Stinus Lindgreen fra regeringens ene støtteparti, Det Radikale Venstre, siger følgende:

»Det er meget pudsigt, at man vil lave en hastevedtagelse af tvangsisolation og tvangstest, når samtlige partier i tirsdags udtrykte betænkelighed ved netop den del i forbindelse med førstebehandlingen af epidemiloven,« siger sundhedsordføreren.

Lindgreen påpeger, at det ikke er et forslag, som sundhedsmyndighederne har anbefalet.

»Jeg er bekymret for, at tvangstiltag vil skubbe til folks mistillid til staten og epidemikontrollen generelt. Tilliden er det, der gør, at vi har en epidemikontrol i Danmark. Jeg tror, vi kommer meget længere ved at vise tillid,« siger Stinus Lindgreen.

Han frygter, at forslaget potentielt kan være en trussel mod borgernes retssikkerhed.

»Man kan risikere, at man går ind og straffer folk kollektivt, blot fordi nogen er smittet i en forsamling.«

Også De Konservative er meget kritiske over for forslagene.

»Det er nogle helt vilde forslag. Så snart vi taler om påbud, så er vi ude i noget, som også skal kunne sanktioneres. Jeg kan ikke se proportionaliteten i det,« siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

»Som en tyv om natten«

Overskriften for mødet var en hastelovgivning om at indføre tvungen karantæne ved indrejse til Danmark – et forslag, der heller ikke var opbakning til.

Derfor var det en overraskelse, at forslagene om tvangstest samt tvangsisolation af borgere, der har deltaget i større forsamlinger, og krav om mundbind i det offentlige også var en del af mødet.

»Det kom fuldkommen som en tyv om natten på dette møde. Ingen partier var forberedte på de forslag, og vi fik ingen begrundelse for, hvorfor det skulle på bordet,« siger Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen til Ritzau. Heller ikke han støtter forslagene.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke, men han er ikke vendt tilbage inden deadline.