Et hidtil ubeskrevet møde får nu DF til at rette skytset mod Heunicke: »Det er ikke kønt«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) får nu kritik fra Dansk Folkeparti på baggrund af en artikel i Ekstra Bladet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til fredagens nyhedsoverblik.

I dag kan du læse om, hvordan statsminister Mette Frederiksen (S) nu kommer under hårdt pres fra række partiledere, som ønsker en plan for, hvordan Danmark atter kan åbnes.

Du kan også læse, at en af de øverste ansvarlige for den danske indsats mod coronavirus nu forsøger at forklare, hvorfor Danmark prøver at afbøde epidemiens konsekvenser frem for at inddæmme smitten.

Og så kan du læse, hvordan et møde i Genève nu fører til kritik af sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Men vi begynder med en enkelt historie fra USA.

Da USAs præsident, Donald Trump, tirsdag talte om en genåbning af dele af samfundet til påske, var det i højere grad et forsøg på at give folk håb end en plan. Det siger flere rådgivere torsdag lokal tid ifølge nyhedsbureauet AP.

Rådgiver i Det Hvide Hus Kellyanne Conway sagde på et pressemøde:

»Jeg tror, at præsidenten ved at snakke om påske gav folk en hel masse forhåbninger og i bund og grund fortalte os, at det ikke vil vare for evigt, og at vi vil se, hvad der sker med tiden,« sagde Conway ifølge Ritzau.

Tirsdag sagde Trump ellers, at en fortsat lukning vil kunne ødelægge landet.

»En masse mennesker er enige med mig. Vores land er ikke bygget til at lukke ned. Man kan ødelægge et land ved at lukke det,« sagde han i et interview med Fox News.

Videre til dagens tal.

Opdaterede tal

Antal bekræftede smittede i Danmark: 2.023
Indlagte i alt i Danmark: 386
Indlagte på intensiv i Danmark: 94
I respirator i Danmark: 78
Antal døde i Danmark: 41
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 532.253
Antal døde på verdensplan: 24.075

Kilde: Johns Hopkins University

Og så skal vi se på dagens vigtigste historier.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

»Vi står i den største krise siden Anden Verdenskrig«

Efter en periode, hvor regeringen har haft politisk ro til at håndtere coronakrisen, kommer statsminister Mette Frederiksen nu under hårdt pres.

En række partiledere, som repræsenterer et flertal i Folketinget, efterlyser i dagens Berlingske, at regeringen fremlægger en plan, der kan danne grundlag for forhandlinger om, hvordan vi kan genåbne samfundet, når det er sundhedsfagligt forsvarligt.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, siger, at det er fint at »tage tingene i den rigtige rækkefølge« ved først at have håndteret de akutte problemer.

Nu er tiden dog kommet til at skifte gear.

»Vi står i den største krise siden Anden Verdenskrig. Vi er simpelthen nødt til meget snart at se en plan for, hvordan man vil åbne samfundet igen, når det bliver relevant. Det vil gøre en psykologisk forskel for befolkningen, og det vil give erhvervslivet tryghed,« siger Jakob Ellemann-Jensen til avisen.

Hele den historie og et skriftligt svar fra finansminister Nicolai Wammen (S) kan læses her.

120.000!

Onsdag kunne erhvervsminister Simon Kollerup (S) annoncere, at ordningen med lønkompensation til virksomheder var sat i gang.

Og regningen kan hurtigt løbe op, skriver Berlingske.

Beskæftigelsesministeriet offentliggør således her i coronakrisen hver dag tal for den danske ledighed. I torsdagens tal kan man læse, at der 25. marts var 162.268 danskere, der er berørt af ledighed.

Det er en stigning på 30.480 personer siden 9. marts. Hvis lukningen af Danmark bliver forlænget og varer frem til 9. maj, vil der til den tid være 120.000 flere danskere, der er ramt af ledighed. Vel at mærke hvis stigningen i ledigheden fortsætter i samme tempo.

Ifølge overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard vil regningen, hvis regeringen forlænger lukningen af Danmark, ikke bare blive større, den vil accelerere, siger han til avisen.

»Så skubber vi bare problemet foran os«

Efter et par dage, hvor der er blevet sået alvorlig tvivl om den danske strategi i kampen mod coronavirus, forsøger en af de øverste ansvarlige for den danske indsats nu at forklare, hvorfor Danmark prøver at afbøde epidemiens konsekvenser frem for at inddæmme smitten.

Kåre Mølbak, faglig direktør for infektionsberedskab hos Statens Serum Institut, SSI, lægger samtidig ikke skjul på, at han er uenig i det budskab, der er strømmet fra verdenssundhedsorganisationen WHO, om at lande skal teste, teste og teste sig gennem epidemien, isolere alle syge og sætte deres kontakter i karantæne for at bryde smittekæderne, forklarer han til Politiken fredag.

»Så skubber vi bare problemet foran os, fordi denne virus er noget, som populationen skal igennem før eller siden«, siger Kåre Mølbak, der er overlæge i infektionsepidemiologi og professor ved det sundhedsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet.

Hele den historie her.

»Noget tillid er brudt«

Berlingske kunne forleden beskrive, hvordan Verdenssundhedsorganisationen (WHO) siden januar med stigende styrke advarede om coronavirus, alt imens de danske sundhedsmyndigheder manede til ro og talte om en »lille« sandsynlighed for smitte i Danmark.

Ekstra Bladet kan fredag afsløre, at folk i Sundhedsministeriet under sundhedsminister Magnus Heunicke selv har siddet med på møder, hvor WHOs advarselslamper blinkede.

Helt tilbage i begyndelsen af februar, ved WHOs 146. generalforsamling i Genève, var to embedsmænd fra Sundhedsministeriets afdeling for Internationale Forhold samt en praktikant således med på deltagerlisten sammen med Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, skriver avisen.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, siger til avisen, at »noget tillid er brudt«, og hun undrer sig over, at Heunicke tidligere i et interview med DR havde bemærket, at »det var en for snæver strategi« ikke at bruge flere kræfter på at teste for coronavirus – hvilket er blevet udlagt flere steder som en kritik af Sundhedsstyrelsen.

»Det er ikke kønt, at der sidder to embedsfolk under sundhedsministeren selv på det her møde, når han så går ud og kritiserer Sundhedsstyrelsen og Søren Brostrøm i klare vendinger,« siger Liselott Blixt.

Hele den historie hos Ekstra Bladet her.

Her er fem historier i helt, helt kort form, du også kan nå at få med

1. Luftforureningen i København, Aarhus, Odense og Aalborg er dykket med gennemsnitligt 40 procent, efter at coronakrisen har begrænset danskerne behov for og lyst til at køre bil. Det viser opgørelser fra Aarhus Universitet, som Miljøstyrelsen har offentliggjort.

Mere hos Politiken her.

2. Efter flere dages tavshed og hård kritik garanterer Statens Serum Institut nu, at en planlagt brug af teledata ikke skal anvendes til at overvåge og spore enkelte borgeres færden og bevægelser under coronakrisen.

Jyllands-Posten har den historie her.

3. Mens Sundhedsstyrelsens klare budskab til befolkningen er at blive hjemme, hvis man har hoste, let feber eller forkølelse, har læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale i Region Hovedstaden fået instruktion i at tage på arbejde trods hoste.

Mere hos Jyllands-Posten her.

4. Regeringen valgte torsdag at ophæve det såkaldte anlægsloft, der under normale omstændigheder har til formål at holde snor i regioner og kommuners økonomi.

Formålet med suspenderingen af det aftalte anlægsloft for 2020 er at give dansk økonomi et rygstød og holde hånden under danske arbejdspladser.

Berlingske har mere her.

5. Et af de helt store temaer op til folketingsvalget i fjor var minimumsnormeringer i landets daginstitutioner. Men nu er det et åbent spørgsmål, om der bliver råd til det, lyder det fra Jacob Bundsgaard, socialdemokratisk borgmester i Aarhus og formand for kommunernes interesseorganisation, KL, hos Politiken.

»Det er et spørgsmål, man skal gøre op på Christiansborg, men det er klart, at forudsætningerne for at levere dem er blevet vanskeligere. Fordi den økonomiske situation ser anderledes ud nu,« siger han til avisen.

Det sker i dag

10.00 Beskæftigelsesministeriet offentliggør de seneste ledighedstal
Beskæftigelsesministeriet offentliggør hver dag klokken ti, hvor mange danskere der har meldt sig ledige dagen forinden. De seneste uger under coronakrisen har antallet været omkring tre gange så højt som normalt.

11.30 Pressemøde om ny covid-19-afdeling på Rigshospitalet
Region Hovedstaden holder i dag pressemøde, i anledning af at regionen mandag åbner en afdeling for coronavirussmittede i Rigshospitalets Nordfløj. Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) vil indledningsvis give en status på covid-19-arbejdet i Region Hovedstaden, hvorefter overlæge Jan Bonde fortæller om den nye afdeling COVita, der fra næste uge kan tage imod de første patienter med covid-19-smitte.

12.00 Oslo, Norge: Regeringen fremlægger ny coronastøttepakke
Statsminister Erna Solberg, finansminister Jan Tore Sanner, erhvervsminister Iselin Nybø og børne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad fremlægger en stor støttepakke, der skal bidrage til at bringe norsk erhvervsliv og norske arbejdspladser gennem coronakrisen.

14.00 Pressemøde om coronavirus i Danmark
Flere myndigheder giver en status på situationen med hensyn til coronavirus og covid-19. Det sker ved et pressemøde, som ventes omkring klokken 14.00 i København. Mødet vil som udgangspunkt finde sted på daglig basis på hverdage, tidspunkt og sted kan variere.

22,00 Washington, USA: Pressemøde i Det Hvide Hus om corona
Den amerikanske præsident, Donald Trump, og hans coronavirustaskforce holder deres daglige pressemøde i Det Hvide Hus om coronavirus.

Dagens to gange fem stjerner

Berlingskes Søren Frank anmelder mad fra to gourmetrestauranter, som under coronakrisen har sadlet om til takeaway.

Og der er sørme fem stjerner fra de kyndige smagsløg til både Brace, Teglgårdsstræde 8A, og Restaurationen, Møntergade 19.

Du får et kort uddrag fra første ret hos Brace herunder.

Vi begynder med en fint opdateret version af den klassiske stegte sild, som stadig er lun. Silden er paneret og friteret og herligt sprød, toppet med en lækker bygmiso-creme, som giver umami og dybde til retten, samt mildt syltede rødløg og karse. I al sin enkelhed et lille mesterværk.

Hele anmeldelsen her.