Sundhedsministeren afviser konflikt med Sundhedsstyrelsen: »Det er en søgt uenighed«

Berlingske følger myndighedernes daglige opdatering til pressemøde om coronasituationen.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Video: Reuters, Ritzau Scanpix. Redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke en konflikt mellem Sundhedsstyrelsen og regeringen.

Det siger Magnus Heunicke (S) igen og igen til dagens pressemøde om coronavirus i Eigtveds Pakhus.

»Det er en søgt uenighed,« svarer sundhedsministeren på de fremmødte journalisters spørgsmål.

Spørgsmålene bliver stillet, fordi netop Magnus Heunicke tirsdag morgen i et interview med DR P1 blandt andet bemærkede, at »det var en for snæver strategi« ikke at bruge flere kræfter på at teste for coronavirus.

På pressemødet præciserer Magnus Heunicke, at hans holdning er – ligesom de danske sundhedsmyndigheder i øvrigt – at man i den »ideelle verden« ville teste alle.

»Men det har vi ikke kapacitet til. Derfor er den klare anbefaling, at man skal selvisolere sig, hvis man har de mindste symptomer. På nuværende tidspunkt har vi bare ikke den testkapacitet og de medarbejdere, der skal til, for at kunne teste i det omfang, der ville være det ideelle«.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, bliver også spurgt, hvordan han har det med ministerens udmelding og den danske teststrategi.

»Pas på ikke at dyrke en uenighed, der ikke er der. Jeg vil gerne understrege, at vi vil meget gerne teste flere,« siger Søren Brostrøm.

Den danske kurve endnu ukendt

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) giver på pressemødet følgende status på coronasituationen:

»Vi har 1.577 testet positiv. Det er 127 flere end i går. 301 er indlagte, 69 er i intensiv behandling. 32 er døde med coronavirus,« siger sundhedsministeren og bemærker, at der er tale om markante stigninger:

»Men det er stadig for tidligt at sige, hvor stejl vores epidemikurve bliver ... Data fra Danmark viser nu, at medianalderen på de personer, der er afgået ved døden er 77 år,« siger Magnus Heunicke:

»Vi kan også se, at coronavirus er i højere grad centreret omkring Hovedstadsregionen, og det betyder, at vi allerede nu kan omfordele ressourcer, så kapaciteten udnyttes bedst muligt. Det her er en national krise, som vi skal løse ved at stå sammen natioonalt – bare ikke fysisk stå sammen.«

Sundhedsministeren adresserer også diskussionen om, hvorvidt myndighederne har gjort for lidt for at aktivere private aktører, som har tilbudt at stille eksempelvis værnemidler såsom ansigtsmasker til rådighed.

Men det er slet ikke så enkelt, siger ministeren, for man er nødt til at sørge for at undgå forfalskninger.

»Selv om det at skaffe testudstyr og værnemidler er vigtigt, så kræver hver enkelt henvendelse en nøje faglig vurdering af vores myndigheder, og de har orienteret om, at der er falske testkits og værnemidler i omløb,« siger Magnus Heunicke og forklarer, at der blandt  andet er opdaget ansigtsmasker, som simpelthen ikke virker, som de skal og dermed ikke blokerer eksempelvis viruspartikler.

»Det er helt afgørende, at vi undgår det i Danmark,« siger han.

Lego, Carlsberg og Novo Nordisk hjælper mod corona

Sundhedsministeren understreger på pressemødet også, at myndighederne fortsat arbejder på at få testet flere for coronavirus, men det kræver mere udstyr og mandkraft. Til det formål har myndighederne indgået et samarbejde med en række store danske virksomheder.

Novo Nordisk vil således stå for en del af de coronatest, der skal udføres, på et af firmaets laboratorier i Måløv. Carlsberg producerer litervis af håndsprit til sundhedsvæset, og så arbejder Lego på at komme i gang med at producere værnemidler. Grundfos har også stillet produktionskapacitet til rådighed, lyder det på pressemødet.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm tilføjer, at »der er ingen tvivl om, at epidemien udvikler sig, og at vi har vores blik stift rettet mod den udfordring«.

Søren Brostrøm henviser til den risikovurdering, styrelsen udgav mandag. Den vil fremover blive opdateret hver mandag, siger han, med de seneste data for udviklingen, så offentliggheden kan følge med.

Nedlukning forlænget til efter Påske

mandagens pressemøde bekendtgjorde statsminister Mette Frederiksen, at regeringen – med opbakning fra de øvrige partier i Folketinget – har besluttet at forlænge nedlukningen af Danmark frem til efter påske, 13. april.

Dermed vil dagtilbud, skoler, uddannelsesinstitutioner, biblioteker og fritidstilbud såvel som storcentre, barer, natklubber, cafeer, solcentre, tatovører, fitnesscentre, frisører og storcentre holde lukket. Regeringens beslutning betyder også, at forbuddet mod arrangementer med mere end ti personer bliver forlænget.

Statsministeren understregede på pressemødet, at hun er fuldt ud klar over, at situationen er svær for alle i landet, ikke mindst for de syge og deres pårørende. Men også for de mange tusind, som har mistet jobbet, og de virksomheder, som bløder på bundlinjen, og dem, der bliver presset på hverdagen af at måtte arbejde hjemmefra, mens de hjælper børn med lektier og hjemmeskole.

Danmarks økonomi tegner også til at tage et hårdt slag. Hvor hårdt det slag bliver, er endnu umuligt at svare på, lød det fra statsministeren. Hun gentog en pointe, hun har fremført på flere tidligere pressemøder om coronasituationen, nemlig at »vi står på ubetrådt land«. Men der er også håb om, at Danmark kan komme helskindet igennem, siger hun:

»Vi har sat den kurs, hvor Danmark viser sit værd, og hvor mange tager et stort ansvar. Der er meget i Danmark, som giver håb: Hjælpsomhed, solidaritet og sammenhold. Vi står i noget, vi ikke har prøvet før. Vi skriver historie. Og I vælger alle sammen, hvad det er for en historie, I ønsker at skrive.«