Det var »myndighedernes anbefaling« at lukke Danmark ned, gentog Mette F. på historisk pressemøde. Men dokumenter afslører en anden historie

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til en fredag, hvor nyhedsbilledet fortsat er ramt af coronavirus.

Vi giver et overblik over nogle af fredagens tophistorier og begynder på forsiden af Jyllands-Posten:

Brostrøms papirer rejser tvivl om Mette Frederiksens forklaring

En gennemgang af forløbet op til den store nedlukning af Danmark skaber ifølge eksperter og partier nu alvorlig tvivl om den forklaring, som statsminister Mette Frederiksen gav til befolkningen, da hun lukkede landet og bebudede de mest vidtgående indgreb siden Anden Verdenskrig, skriver Jyllands-Posten.

Det var »myndighedernes anbefaling« at lukke ned, sagde statsminister Mette Frederiksen 11. marts 2020. Dokumenter i sagen fortæller ifølge Jyllands-Posten en anden historie, vurderer eksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Den historiske aften henviste statsministeren flere gange til »myndighederne« og fastslog, at det var »myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned«. I dag står det imidlertid klart, at Sundhedsstyrelsen ikke havde nedfældet en så vidtgående anbefaling.

Du kan læse mere om det her, herunder hvordan Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedspolitik ved SDU, konstaterer, at »regeringen trak en klædedragt ned over sin politik og gav indtryk af, at det var den sundhedsfaglige rådgivning at lukke ned.«

»Men det tangerer en usandhed,« konkluderer professoren.

Venstre har nu kaldt statsministeren i samråd.

Vi fortsætter til Berlingske, hvor et alvorligt perspektiv tegnes op:

De grimme nyheder om ledigheden vælter frem: »Det er ekstremt voldsomt«

De grimme og ubehagelige nyheder om den danske økonomi vælter frem her under coronakrisen, og nu kommer der endnu flere. Der er tale om en spådom fra 3F om en ny og brutal stigning i ledigheden i april, og samtidig kommer landets store talfabrik, Danmarks Statistik, med en melding om et meget slemt andet kvartal i dansk økonomi.

Dermed er det tydeligt, at coronakrisen fortsætter med at udvikle sig på trods af den gradvise åbning af den danske økonomi. Og det sker fortsat med en foruroligende hastighed. De hårde slag mod dansk økonomi ses i høj grad på arbejdsmarkedet, hvor tal fra Danmarks Statistik viser, at bruttoledigheden steg med 13.400 personer fra februar til marts. Det var den største stigning siden 2015. Men ifølge 3F kan det blive langt værre i april.

Det kan du læse mere om her.

Men læs gerne videre, fordi perspektivet er ikke nødvendigvis så dystert.

Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Bie, skriver i analysen »Danmarks økonomi kravler ud af coronamørket«, at økonomien nu går den rigtige vej med den gradvise genåbning.

»Samlet set har en blid nedlukning og omfattende hjælpepakker bragt dansk økonomi helskindet gennem en svær periode. Historieskrivningen vil vise, om de nye oplysninger for smittetrykket i marts betyder, at vi kunne have håndteret smitten med endnu mindre økonomisk smerte og dermed reddet flere arbejdspladser,« skriver Ulrik Bie.

Det er spændende. Det er vigtigt. Og du kan læse meget mere om det her.

Dagens tal:

Bekræftede smittede: 11.182
Indlagte: 122
Indlagte på intensiv: 23
Antal døde: 561
Bekræftede smittede på verdensplan: 5.102.573
Døde på verdensplan: 332.924

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Det går den rigtige vej i Danmark

Epidemien med covid-19 tegner fortsat en nedadgående kurve i Danmark.

Det seneste døgn er antallet af indlagte på danske sygehuse faldet til 122 personer. Det er fem færre end onsdag. Ud af de 122 er 23 personer indlagt på en intensiv afdeling – det er to færre end onsdag – og 18 personer får hjælp fra en respirator til at trække vejret.

Syv personer er siden onsdag døde med påvist covid-19, og sygdommens samlede dødstal i Danmark har nu nået 561.

»Generelt ser det rigtig pænt ud. Der bliver testet rigtigt mange (13.050 personer siden onsdag, red.), og der er 65 positive. Det er lavt. Det er nok et godt tidspunkt, at man har besluttet at åbne mere op,« siger Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Serum Institut.

Sammen med Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen og speciallæge i anæstesi, har han dag for dag analyseret udviklingen, siden coronakrisen begyndte.

Begge mener på baggrund af de seneste tal, at der er forsvarligt at åbne Danmark mere op i den såkaldte fase to, sådan som partilederne aftalte på Christiansborg sent onsdag aften.

Du kan her læse mere om, hvad aftalen indebærer, og om, hvordan den blev til.

Covid-19-afsnit lukkes ned på sygehuse

Med 73 pladser udelukkende til patienter med covid-19 var Slagelse Sygehus rustet til at tage deres del, hvis coronaepidemien endte i et skrækscenarie. Men nu lukker afdelingen. For i går var der i hele Region Sjælland kun 22 indlagt med covid-19, heraf fire på intensiv, skriver Politiken.

»Det er gået dramatisk ned meget hurtigt. Jeg har ikke mødt nogen, som havde ventet den udvikling«, fortæller koncerndirektør i regionen Leif Panduro Jensen.

I resten af landet er billedet det samme, viser Politikens rundringning til regionerne.

Har omverdenen fået det forkerte billede af Sveriges strategi? Nu frygter udenrigsminister konsekvenserne

Siden coronakrisen begyndte, har Sveriges udenrigsminister, Ann Linde (S), igen og igen skullet forklare sig over for udenlandske journalister.

»Ja, vi mener stadig, at vores strategi fungerer,« sagde hun for eksempel for nylig i et interview med CNN:

»Vi har samme mål som andre lande: At redde liv og få vores sundhedssystem til at fungere, selvom det er meget hårdt for dem, der arbejder der.«

Men det er ikke det indtryk, det meste af verden har fået af Sveriges strategi, frygter hun nu ifølge nyhedsbureauet TT. Tværtimod tror hun, at mange har fået den opfattelse, at livet er fortsat ufortrødent i Sverige – uden restriktioner mod coronavirus – og med åbne skoler og cafeer, hvor virussen uhindret kan sprede sig.

Nu frygter hun, at det kan få konsekvenser for svenskerne, når Europa begynder at genåbne grænserne.

Den bekymring kan du læse mere om her.

Dagens citat ...

... er fra kommentaren »Maskerne falder, komedien er forbi: Nu står de ansigt til ansigt med virkeligheden« i Jyllands-Posten og er skrevet af Per Nyholm, som tituleres publicist og tidligere udenrigskorrespondent:

»Skikkelser som Trump, Johnson og Bolsonaro kan være underholdende en tid lang. Det samme gælder Frankrigs Marine Le Pen, Hollands Geert Wilders, Ungarns Viktor Orbán, Salvini og Berlusconi i Italien, Santiago Abascal i Spanien og deres mutationer nord for Kongeåen. Nu er de demaskeret, afsløret som politiske kvaksalvere. Vil coronaen føre til mere alvor i vort samfund? Man kan håbe, men tvivl er tilladt.«