De Konservative presser på for vaccinepas: »Det begynder at blive rigtig alvorligt«

Det nedlukkede Danmark skal med det samme åbnes op for vaccinerede borgere, hvis det står til De Konservative.

 
Danskerne er begyndt at blive vaccineret mod coronavirus. Forrest i køen er danskere i risikogrupper samt sundheds- og plejepersonale. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Skal borgere i Danmark have adgang til at benytte restauranter, biografer og kunne gå til for eksempel fodboldkampe, så snart de har fået en vaccine mod coronavirus og kan fremvise et vaccinepas?

Det spørgsmål deler lige nu vandene på Christiansborg, hvor flere partier er uenige om ideen om at indføre et vaccinepas, som kan give adgang for vaccinerede personer til forskellige kulturbegivenheder, mens Danmark stadig er lukket helt eller delvist ned på grund af coronavirussen.

Men hos De Konservative er man ikke i tvivl, og her presser man på hos regeringen og myndighederne for at få afklaret, om ikke vaccinepasset kan blive indført hurtigst muligt og gerne med det samme.

Står det til De Konservative, skal samfundet åbnes for alle, der kan fremvise et vaccinepas, mens de, der ikke kan fremvise et vaccinepas, ikke kan gå på restaurant, i biografen eller til fodboldkamp, før smitten er så langt nede, at sundhedsmyndighederne vurderer, at det vil være forsvarligt at åbne erhvervslivet for gruppen af ikkevaccinerede igen.

Derudover ønsker partiet undersøgt, om test kan gøre, at erhvervslivet også kan åbne hurtigere for de ikkevaccinerede.

Erhvervsordfører Mona Juul understreger, at åbningen af de enkelte muligheder for borgere med vaccinepas skal bero på en vurdering i samarbejde med sundhedsmyndighederne.

»Vi ved, at myndighederne kigger på det nu, og i det øjeblik, det er forsvarligt at gøre, så skal det ske så hurtigt som muligt,« siger hun:

»Det er rigtig godt for erhvervslivet at holde bare et eller andet åbent, så der er arbejdspladser og virksomheder åbne på den anden side, og det begynder at knibe rigtig meget. Det kan være biografer, restauranter, butikker, kulturlivet, fodboldklubber og så videre, som er oplagte, og som samtidig vil give en masse glæde. Det er også en del af folkesundheden, at man kan komme i sit fitnesscenter eller se en god film i biografen. Lige nu er det mange af de ældre, som får vaccinerne, og der vil jeg ikke være til hinder for, at de får bare lidt mere livskvalitet i den her periode, indtil vi andre har mulighed for det, enten fordi vi alle er vaccineret, eller vi får kvast smitten.«

Hvor hurtigt tror du, det vil kunne komme i gang?

»Det ved jeg simpelthen ikke. Jeg ved, at der bliver kigget på det, og vi synes, det er en rigtig god idé, vi meget gerne vil i gang med, hvis det på nogen måde kan lade sig gøre. Virksomhederne er også interesseret i det.«

Hvad med dem, som har været smittet og har antistoffer, hvorfor skal de ikke have samme mulighed?

»Det er sådan noget, vi er nødt til at bede sundhedsmyndighederne vurdere. Der kommer jeg til kort. Men jeg synes, det er en god mulighed. Vi kan se, at det vil komme i andre lande – Israel har arbejdet med det, og EU kommer også til det i forhold til at rejse ind og ud af lande. Man har det også i dag for søfolk i nogle lande. Hvis man får det kombineret med flere kviktest, kan man bruge det som et mål for, om man kan holde arrangementer, og vi kan lige så godt komme i gang, hvis der er mulighed for at gøre det på den måde. Det kunne også være højskoler og efterskoler.«

Forskning har vist, at man godt kan blive smittet og smitte videre, selvom man har fået vaccinen. Er I ikke lidt for hurtigt ude, når der stadig mangler afklaring om, hvilken rolle vaccinerede kan have i forhold til smittespredning?

»Nej, vi er ikke for hurtige, vi beder bare om at få det undersøgt en ekstra gang. Der er få analyser på det, og nu er de i gang med at finde ud af, hvad der er op og ned. Det vil vi gerne have svar på så hurtigt som muligt, så vi kan begynde at åbne op. Når genåbningen trækker ud, begynder det at blive rigtig alvorligt både for folkesundheden på mange andre punkter, men bestemt også for arbejdspladser. Derfor bliver vi nødt til at se på, hvilke muligheder der er, og der tror jeg ikke, man kan være for hurtig. Men hvis myndighederne ikke mener, det kan lade sig gøre, så foreslår vi det selvfølgelig ikke.«

Frygter ikke pres for at komme foran i køen

Hvad med dem, der ikke ønsker at lade sig vaccinere? Lægger I ikke et pres på dem i forhold til deres frie valg, hvis man giver bedre muligheder i samfundet for vaccinerede?

»Det synes jeg faktisk ikke. Der er ikke nogen, der skal tvinges til at blive vaccineret, men vi er også i en meget alvorlig situation, og man må formode, at langt de fleste gerne vil ud på den anden side af den her krise. Hvis vi kortvarigt kan åbne op for nogle, og måske endda for de allermest sårbare, synes jeg faktisk godt, man kan være lidt large som mennesker, hvis man ikke er blevet vaccineret, og sige, at jeg har da ikke noget problem med, at du kan gå til fodboldkamp, fordi det ved jeg, du vil synes er fedt, og det vil gøre noget godt for dig. Jeg har ikke noget problem med, at du kommer foran mig, og så kan det være, der også er et fodboldhold, når krisen er ovre, fordi du har været afsted.«

Risikerer man ikke at skabe et pres for at komme foran i køen fra grupper, som ikke har fået vaccinen, og som får den senere ud fra Sundhedsstyrelsens plan?

»Vi kan næsten ikke få større pres, kan vi det? Der er ikke et menneske, der er interesseret i at blive vaccineret, der ikke vil foran i køen. Der er et massivt pres fra alle mulige organisationer og så videre; så er det pædagoger, så er det erhvervsrejsende, så er det en bestemt gruppe af sundhedspersonale og så videre. Og ved du hvad? Det synes jeg er sundt og naturligt, for det er bare et tegn på, at vi gerne vil over det her, og der synes jeg, vi skal holde hovedet koldt og finde ud af, hvad der giver mening, og hele tiden evaluere på, om vi har den rigtige vaccinestrategi. Der må gerne komme noget pres på. Jeg ville blive bekymret, hvis der ikke var det,« siger Mona Juul.