Danida og Vestas udbreder vindenergi i Indonesien

Vestas lancerer et pionerprojekt på vindområdet med støtte fra Danida. Målet er at bringe grøn strøm til den milliard mennesker i verden, der lever uden elektricitet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med støtte fra Danida etablerer opsætter Vestas en vindmølle på den indonesiske ø Sumba. Formålet er at erstatte dieselgeneratorerne i et område, hvor størstedelen af befolkningen lever uden elektricitet.

Projektet blev lanceret på konferencen Global Green Growth Forum i København mandag.

»Danida er engageret i det her projekt, fordi formålet er at skaffe elektricitet til en befolkning på en ø, hvor kun 25 procent i dag har elektricitet. Og adgangen til elektricitet er jo en forudsætning for, at et samfund kan fungere og man kan skabe vækst,« siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Den første vindmølle opsættes med hjælp fra danske støttekroner, men på længere sigt skal projektet blive kommercielt rentabelt og udvikle sig derfra.

»Ideen er at vise, at det kan lade sig gøre. Siden skal projektet udvides til at omfatte flere vindmøller på flere øer, hvorefter en kommerciel udvikling vil præge de efterfølgende projekter,« siger handels- og udviklingsministeren.

Sumba har 700.000 indbyggere og er blot én ud af Indonesiens 17.000 øer, der kan få gavn af vindenergi. Det er kun 25 procent af befolkningen på øen, der har adgang til elektricitet, der bliver frembragt af forurenende dieselgeneratorer.

»Der er ikke opført særligt mange vindmøller i Indonesien, og det er en teknologi, der først for alvor nu bliver introduceret. Mange af de 17.000 øer er meget isolerede og har ikke adgang til elektricitet, så der er et kæmpe potentiale, også forretningsmæssigt, for Danmark og Vestas i det her. Men ellers er det primære formål at sikre elektricitet til de store dele af verdens befolkning, der ikke har elektricitet,« siger Mogens Jensen.

Og lige nu er det mere end en milliard mennesker, der ikke kan tænde en lampe med et tryk på en kontakt.

»Så Danmark bidrager til en bæredygtig og grøn udvikling i verden samtidig med, at danske virksomheder, der har kernekompetencer på det her område som for eksempel Vestas, tjener penge og skaber job i Danmark,« siger ministeren.