Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Fra 1. maj behøver man ikke stige på Havnebussen eller træde i pedalerne for at lægge vejen forbi Refshaleøen. Nu kan man i udvalgte tidsrum lægge til, hvis man selv har en båd, eller hvis man har lejet en.
Refshaleøens Ejendomsselskab, der ejer de gamle B&W-arealer, har valgt at indrette kajkanterne, så skibe op til 50 fod kan lægge til ved udvalgte, vestvendte kajstrækninger, fortæller administrerende direktør for Refshaleøens Ejendomsselskab, Jes Transbøl.
»Der er mange forskellige transportformer, der går til Refshaleøen. Havnebussen har jo været her i længere tid og er bestemt et godt bidrag, men generelt mangler Københavns inderhavn steder, man kan lægge til med båd,« siger Jes Transbøl om det nye initiativ, der kan få flere sejlende ind på øen.
Administrerende direktør i Refshaleøens Ejendomsselskab, Jes Transbøl »Nu vi har pladsen vil det, vil vi gerne invitere til, at man kan lægge til på korttidsbasis på en sikker og forsvarlig måde. «
»Vi har blandt andet opgraderet kajkanten med store dæk, der fungerer som fendere, og nye pullerter, så der er gode fortøjningsmuligheder. Hertil kommer nye redningsstiger med indbygget lys,« tilføjer han.
Kajkanterne er det eneste sted, man kan lægge til ved inderhavnssiden af havnen tæt på de mange aktiviteter. På den anden side, ved roden af Refshaleøen over imod Amager Bakke, ligger Margretheholms Havn, og der kan man allerede lægge til i dag. Herfra kræver det dog en lidt længere gåtur at komme ind på øen.
Fra 10 til midnat
Man kommer ikke til at kunne overnatte i sin båd. Til gengæld kan man købe en dagsbillet, som dækker tidsrummet klokken 10-24, med mindre man hellere vil nøjes med en time eller to.
»Vi har set på, hvornår der typisk er aktiviteter herude, og det er jo i dagtimerne. Derfor har vi valgt, at det er 10 til 24,« siger Jes Transbøl.
Gennem de seneste år har han fået henvendelser fra sejlere, der har haft lyst til at tilbringe eftermiddagen her med street food, gåture og besøg på restauranter.
»Vi har helt sikkert oplevet en efterspørgsel fra sejlere. Når solen skinner, og der er højt humør, er det jo oplagt at lægge til og for eksempel gå en tur på madmarkedet Reffen.«
Refshaleøen huser flere end 150 forskellige lejere, der dækker alt fra kunstaktiviteter, smed, antikmarked, street food, cafeer, ungdomsboliger, klatrehal og paintball til gourmetrestauranter og iværksættere.
To millioner gæster
Desuden bliver området brugt til festivaler og koncerter. I 2019 lagde cirka to millioner gæster vejen forbi.
For eksempel kan man i slutningen af maj opleve strandoperaen Sun & Sea (Marina) i Copenhagen Contemporary på netop Refshaleøen – hvis man har nået at få en billet. Og ellers er der altid maden at komme efter.
»Nu vi har pladsen vil det, vil vi gerne invitere til, at man kan lægge til på korttidsbasis på en sikker og forsvarlig måde,« siger Jes Transbøl.
Ordningen er udviklet i samarbejde med Apcoa Parking, som står for logistikken i forhold til at sikre betalingen.
»Vi ved, at mange sejlere gerne vil lægge til kortvarigt uden for de traditionelle havne, men indtil nu har der ikke været mulighed for det særligt mange steder. Vi håber, at vi kan få nogle gode erfaringer fra Refshaleøen, som også ville kunne udbredes til andre steder i landet,« siger Dan Kirk, Head of Marketing, Business Development & Consumer Relations hos Apcoa, i en pressemeddelelse.
Måske en bro på vej
Ud over nemmere adgang for de sejlende, er der måske også snart godt nyt til cyklisterne. Et politisk flertal på Københavns Rådhus er blevet enige om at få undersøgt muligheden for at bygge en ny cykel- og gangbro over Københavns havn.
Det er planen, at broen skal krydse Københavns havn fra Nordre Toldbod og til Refshaleøen.
»Refshaleøen er en dundrende succes, hvor københavnerne søger hen. Den eneste ulempe er, at den ligger meget afskåret med en enkel smal vej, der fører derud. Med en cykelbro vil Refshaleøen blive knyttet langt tættere til den eksisterende by,« udtalte overborgmester Lars Weiss (S) for nylig til Berlingske.