Nu går Skat efter bagmændene, der svindlede for milliarder: »Det har konsekvenser«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er gået på jagt efter de rådgivere, advokater, revisorer og banker, som har snydt den danske statskasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Og velkommen til dagens nyhedsoverblik, hvor vi skal forbi en startup-fond, der har fået en stor millioninvestering. Vi skal også runde Skat, der er gået på jagt efter bagmændene, som har snydt den danske statskasse.

Men vi begynder overblikket med historien om iværksætterbølgen, som bankerne nu også rider med på.

1
Bankerne råflirter med brandvarme danske iværksættere

I kølvandet på en stribe danske succeshistorier det seneste årti er iværksætternes status tordnet i vejret.

Politikere, brancheorganisationer og andre dele af dansk erhvervsliv vil i stigende grad gerne gnubbe skuldre med iværksætterne. Og det samme gør sig i høj grad gældende for bankerne.

Flere danske banker har oprettet særlige afdelinger og udvidet pakken af tilbud målrettet nystartede virksomheder. Det skriver Berlingske.

Danske Bank er en af de banker, der er gået strategisk til værks, og har på halvandet år fordoblet antallet af rådgivere og specialister med fokus på vækstvirksomheder.

Nu sidder der godt 50 medarbejdere i Danske Banks vækstafdeling – Danske Bank Impact & Growth – som beskæftiger sig med tiltag rettet mod opstartsvirksomhederne, hvoraf 33 af dem har base i Danmark.

2
Danske Bank skyder millioner i startupfond

Pengetanken Byfounders kan nu for alvor begynde at investere i de næste vækstkometer i Danmark og resten af Norden. To år efter grundlæggelsen af venturefonden, der har mere end 50 succesfulde nordiske iværksættere med om bord, lukker den nu for finansieringen af sin første fond med et kapitaltilsagn på over 750 mio. kr.

Det sker, efter at Danske Bank ovenpå to års dialog med stifterne har foretaget en investering på et tocifret millionbeløb og fremover vil fungere som strategisk partner for Byfounders, skriver Børsen.

»Det er ret naturligt, at vi gør det, for der er en række elementer, hvor det her partnerskab er sindssygt vigtigt for os i Danske Bank. Det ene er, at vi vil være med til at styrke den nordiske startup-scene, men vi vil også gerne opnå en dybere forståelse for, hvordan venturefonde arbejder. Det er en helt ny strategisk dimension for os,« siger Frederik Vinten, head of Group Development i Danske Bank.

Foruden Danske Bank har blandt andre Vækstfonden, en række udenlandske og private investorer og 50 iværksætterprofiler fra Norden og de baltiske lande skudt penge i Byfounders, hvis overordnede ønske er at sørge for, at fremtidens vækstvirksomheder bliver herhjemme frem for at flytte til for eksempel USA.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
Panama Papers: Nu går Skat efter bagmændene

Skat har taget en ny metode i brug i jagten på skat af de skjulte penge, som er afdækket ved hjælp af dokumenter fra Panama Papers.

I mange tilfælde blev penge gemt for skattevæsenet ved at anbringe dem i anonyme selskaber i skattelylande. Når Skat finder frem til selskaberne, er de ofte blevet opløst eller i hvert fald tømt for midler.

I de tilfælde bruger Skat oplysninger i de lækkede Panama-papirer til at finde navnene på danskere, som har siddet i selskabernes ledelser, og forsøger at gøre dem ansvarlige for de forsvundne skattekroner ved at rejse civile erstatningssager mod dem ved danske domstole. Det skriver Politiken.

Skat har for nylig rejst de første 34 erstatningssager mod danskere ved domstole flere steder i Danmark, og yderligere op mod 50 stævninger kan være på vej.

»De, der har siddet i ledelsen og haft ansvar, skal opleve, at det har konsekvenser. Helt på samme måde som vi nu prøver at ramme de rådgivere, som faciliterer det her: advokater, revisorer, banker«, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til avisen.

Således er de lækkede dokumenter fra et advokatfirma i Panama ifølge Politiken på vej til at blive en milliardgevinst – regnet i amerikanske dollar – for statskasser over hele kloden.

Tre år efter at de første afsløringer fra Panama Papers blev leveret af Politiken sammen med flere end 100 medier verden over, viser en optælling, at der globalt er rejst skattesager for mere end 1,2 milliarder dollars, tæt på otte milliarder kroner. Nogle af pengene er allerede kommet i kassen, andre beløb slås skattemyndigheder og skatteydere om.

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har udvalgt tre begivenheder, der er værd at rette blikket mod.

  • Væsentligt bedre end ventet PMI fra den kinesiske servicesektor får sammen med forlydener om fremdrift i USA og Kinas forhandlinger aktiesmilet frem hos de asiatiske investorer. Globale investorer håber på, at bunden i de kinesiske nøgletal blev nået i de første måneder af 2019. De bedre end ventede tal giver gode muligheder for en positiv europæiske aktiestart
  • Theresa May har slugt den bitre pille at indbyde Jeremy Corbyn til Brexitforhandlinger for at få processen på gled. På den ene side betyder det, at Storbritannien næppe kan overholde den første af de to tidsfrister, som EU har sat til den 12. april. På den anden side giver det håb om, at der kan komme et nationalt kompromis, så der ender med at komme et acceptabelt Brexit. Investorerne fokuserer på det sidste og sender det britiske pund op overfor euroen.
  • Mærsks generalforsamling banede vejen for, at off-shore-aktiviteterne kunne spaltes fra og føre til den selvstændige notering, som i morgen 4. april har sin første handelsdag. Mærsk har frasolgt bank-, detailhandel- og olieaktiviteterne, uden at det indtil videre har givet investorerne noget afkast de seneste fem år. Det er vanskeligt at være en stor udbyder i en containerbranche, hvor markedsbetingelserne er karakteriseret ved fuldkommen konkurrence. Især når der findes så mange kapitalmæssigt udisciplinerede udbydere som tilfældet er. Investorerne venter på bedre tider. Indtil videre afkastløse.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder fortsætter fremgangen onsdag, hvor nye forlydender om fremskredne handelsforhandlinger mellem USA og Kina sætter investorerne i sving.

Håbet om en aftale, der kan afslutte handelskrigen mellem verdens to største økonomier, bliver luftet i Financial Times onsdag, hvor avisen skriver, at amerikanske og kinesiske topembedsmænd har løst de fleste af de problemer, der har stået i vejen for en endelig aftale. Men der er stadig uenighed over, hvordan man implementerer og håndhæver aftalen.

Nikkei 225 +0,8
Topix +0,5
Hongkongs Hang Seng +0,9
China Shanghai Composite +0,2
China CSI 300 +0,2
Taiwan Taiex +0,2
Sydkoreas Kospi +0,7
Indiens BSE Sensex +0,4
Singapores STI +0,8
Sydney ASX 200 +0,7

Indeksværdi klokken 06.15.

Ritzau/FINANS