Business-overblik: Power gør klar til ny offensiv mod Elgiganten

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Her ses bygningen, hvor det Panama-baserede advokatfirma Mossack Fonseca. Det er efterhånden tre år siden, at Panama Papers-skandalen brød ud. En skandale, rystede regeringer, udsatte højt profilerede personligheder og udløste massevis af undersøgelser rundt om i verden. Et læk på 11,5 millioner digitale optegnelser fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca afslørede, hvordan mange af verdens velhavende brugte offshore-virksomheder til at gemme aktiver. Nu kan Berlingske fortælle om en de sager, som de danske skattemyndigheder kører mod en dansker med tråde til lækket. Fold sammen
Læs mere
Foto: RODRIGO ARANGUA / AFP / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Så er vi gang med de sidste dage op til påsken. Denne mandag flyver vi forbi rivaliseringen mellem de to store elektronikkæder Power og Elgiganten. Det er dog ikke den eneste kamp, vi kommer forbi på dagens overflyvning af de vigtigste erhvervsnyheder – vi kommer også ind på arenaen, hvor selskaber vil forsøge at fravriste Just Eat dets dominans inden for madudbringning. Men vi starter med skatteunddragelse på den anden side af jordkloden, der trækker tråde til Danmark.

1
Når Skat går efter Panama-danskerne

Det er efterhånden snart tre år siden, at et advokatfirma ved navn Mossack Fonseca var på forsiden af aviser verden over. Panama Papers-skandalen rystede velhavere og højt profilerede personer allevegne. I dag kan Berlingske så give et indblik i en dansk sag, som Skat forfølger netop nu.

Berlingske har fået aktindsigt i en skattesag, som er blevet rejst på baggrund af de lækkede dokumenter. Udover de mellemamerikanske papirer er det dokumenter fra skattemyndighederne i Luxembourg, der er grundlaget for, at Skat kommer frem til, at selskabet, som var stiftet ved hjælp af det berygtede advokatfirma Mossack Fonseca i Panama, i virkelighedens verden var både kontrolleret og ledet fra Danmark.

Det er en afgørelse gående på, at et selskab, registreret på De Britiske Jomfruøer i perioden 2005-2015, bliver gjort skattepligtigt i Danmark. Det vil sige, at selskabet, der aldrig har betalt en krone i skat i Danmark, skal efterbetale skat frem til 2015, da Skat mener, at pengene i selskabet er blevet skjult for de danske myndigheder.

En afgørelse, som har ført til et længere slagsmål med selskabets rådgiver, en dansk skatteadvokat med base i Dubai, og som måske også kan føre til en sag om overtrædelse af dansk lov.

2
En elektrisk kamp trapper op

Elektronikkæden Power har fået pusten igen og gør ifølge Børsen klar til at optrappe krigen mod rivalen Elgiganten. Det norskejede Power præsenterer for første gang et regnskab uden kæmpetab, og det betyder, at man igen vil åbne nye varehuse i Danmark.

»Sidste år måtte vi erkende, at vi var nødt til at trække i håndbremsen på ekspansionen og koncentrere os om de butikker, vi lige havde åbnet. Men nu er vi på rekordtid blevet lønsomme, og derfor er der igen opbakning fra ejerne, til at vi kan ekspandere,« siger adm. direktør Jesper Boysen.

Håndbremsen, han refererer til, blev trukket, fordi Power i årene fra 2014 til 2017 havde lidt et samlet tab på mere end en halv mia. kroner. Der blev trykket på pauseknappen for ekspansionsplaner af kædens norske ejere og dens bank DnB.

Der er stadig et underskud på bundlinjen på 7,6 mio. kroner, men Power har nået et positivt resultat på den primære drift på 23 mio. kr. i 2018 mod et driftsunderskud på hele 108 mio. kr. i 2017. Derfor har man fået mod på at åbne nogle af de varehuse, som kæden tidligere måtte droppe, ligesom direktøren også vil løfte investeringerne i markedsføring med mere end 45 pct.

3
Rivaler vil tage en bid

Der er Just Eat, og så er der de andre. Det danske takeawaymarked er fuldstændig domineret af Just Eat, der har en markedsandel på cirka 70 procent. Når danskerne i stigende grad lader kødgryderne stå tomme derhjemme og i stedet bestiller maden, så begynder markedsudfordrerne imidlertid ifølge Finans at pible frem.

Nye tal fra Landbrug & Fødevarer viser, at danskerne spiste ude for næsten 45,7 mia. kr. i 2018, hvilket er en stigning på 16 pct. på tre år. Og Just Eat havde da også en tocifret vækstrate sidste år. Det samme havde førsteudfordreren Hungry.dk, der desuden øgede bundlinjen med 33 procent.

Derudover har finske Wolt gjort et stærkt indtog fra sidelinjen og har vundet fem-seks procent af markedet på under et år. Både Just Eat og Hungry.dk vil nu ifølge opruste kraftigt i forsøget på at blive den, der forsyner danskerne med flest mulige pizzaer, burgere, sushi og salater.

»Vi sætter alt ind på Danmark, hvor vi vil være større end Just Eat om få år. Konkurrencen er selvfølgelig hård, men vores vækst i 2018 viser, at vi er på rette vej. Vi har fordoblet vores markedsføringsbudget og skruer også op for udbringning,« siger Hungry-topchef Morten Larsen, der netop har udvidet med udbringning i København, til Finans.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder er ifølge Ritzau Finans i glimrende form mandag morgen, hvor opløftende eksportdata fra Kina fra fredag og en tilsyneladende sund udvikling i handelsforhandlingerne mellem USA og Kina trækker humøret i top.

  • Nikkei 225 +1,4
  • Topix +1,4
  • Hongkongs Hang Seng +0,6
  • China Shanghai Composite +1,1
  • China CSI 300 +1,2
  • Taiwan Taiex +0,6
  • Sydkoreas Kospi +0,5
  • Indiens BSE Sensex +0,1
  • Singapores STI -0,1
  • Sydney ASX 200 -0,1