Staten kan få 315 millioner tilbage efter Panama Papers-køb

Skatteministeren mener, at arbejde med købt datamateriale har styrket Skattestyrelsen i kampen mod skattesnyd.

Arkivfoto. Karsten Lauritzen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Op mod 315 millioner kroner, som ikke er blevet betalt i skat, kan være på vej til den danske statskasse.

For tre år siden blev omfattende skatteunddragelse via skattely i Panama afsløret med de såkaldte Panama Papers.

Et bredt flertal i Folketinget gav grønt lys til, at det daværende Skat kunne købe datamateriale fra en anonym sælger for 6,4 millioner kroner. Det skete i september 2016.

Købet skulle føre til, at man kunne få afsløret personer og virksomheder, der havde begået skatteunddragelse.

»Selv om det i sin tid var en vanskelig afvejning, om man skulle købe papirerne, har det vist sig, at der virkelig var noget at komme efter.«

»Og så har Skattestyrelsen prioriteret arbejdet benhårdt. Det ser vi nu resultaterne af,« siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse.

Det er Skattestyrelsen, der er Skats afløser, som har sendt en status for arbejdet med de købte papirer til Skatteministeriet.

Det har altså ført til vurderingen af, at det potentielt er muligt at skaffe op mod 315 millioner kroner til statskassen via 155 reguleringer af skattepligtige beløb for 740 millioner kroner.

Af de 155 afgørelser vedrører 92 af disse 78 personer, mens 63 af afgørelserne vedrører 60 selskaber, skriver Skatteministeriet.

Skattestyrelsen oplyser på sin hjemmeside, at den i alt modtog navne på 494 fysiske og juridiske personer, fordelt med ejerskab over 317 offshore selskaber.

Nogle af sagerne drejer sig om personer, der har skjult skattepligtige beløb i skattely, mens andre tilfælde handler om selskaber, der har undladt at betale selskabsskat i Danmark.

Der er foreløbig anlagt 34 erstatningssager mod ledelsesmedlemmer for at få erstatning for skat, der ikke er betalt.

»Vi vurderer løbende, om flere kan stævnes. Et aktuelt bud er, at i størrelsesordenen 50 yderligere søgsmål kan være på vej,« siger Steen Bechmann Jacobsen, der er fagdirektør for Særlig Kontrol i Skattestyrelsen.

Skatteminister Karsten Lauritzen mener, at Skattestyrelsen med arbejdet har fået et netværk, der gør styrelsen bedre i stand til at arbejde med skattelylækager i fremtiden.

»Det er desværre ikke sidste gang, nogle forsøger at snøre den danske statskasse.«

»Her er det afgørende, at vi har et solidt netværk i udlandet og eksperter i skatteforvaltningen med indsigt i de mange forskellige konstruktioner.«

»Vi har med andre ord udviklet langt stærkere våben mod skattesnyderne,« siger Karsten Lauritzen.

/ritzau/