Mette Frederiksens linedans bliver altafgørende for dansk økonomi: »Vi er dybt afhængige af, at åbningen kommer til at fungere«

Der er gode chancer for en hurtig genopretning af den danske økonomi, når restriktionerne lempes, fremhæver Nationalbanken i en ny prognose. Men det afgørende er, at åbningen håndteres rigtigt, og at udrulningen af vaccinerne kommer til at fungere.

Nationalbankdirektør Lars Rohde præsenterer udsigterne for den danske økonomi. Det sker i Nationalbankens midlertidige hovedkvarter på Langelinje Allé i København. Lars Rohde understreger, at der er gode udsigter for en hurtig genopretning, når restriktionerne lempes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms

Det er uhyre afgørende for den danske økonomi, at statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af Folketinget håndterer åbningen af den danske økonomi korrekt i de kommende dage. Blot få forkerte beslutninger kan betyde mange tusinde arbejdspladser og rykke udsigterne for den danske økonomi kraftigt.

Det ses i en helt ny prognose fra Danmarks Nationalbank.

Prognosen kommer op til, at Mette Frederiksen torsdag eftermiddag har indkaldt partilederne til forhandling om yderligere åbning af det danske samfund. Hvis nogle af partilederne er i tvivl om, hvad der er på spil rent økonomisk, kan de blot se lidt grundigere på Nationalbankens prognose. Heri bliver der opstillet tre scenarier for genåbningen af den danske økonomi.

Det bedste scenarie er det milde scenarie, og det giver en vækst i år på over to procent, hvilket må betegnes som en højkonjunktur. Det hårde scenarie giver en økonomisk vækst, der ikke kravler ret meget over nul. De vil sige, at vi i år også vil være meget tæt på en nedgang i den danske økonomi.

Nationalbankdirektør Lars Rohde.

»Der kan både blive åbnet for meget med øget risiko for smitte, men der kan også blive åbnet for lidt med store konsekvenser for økonomien.«


»Det er hele tiden afvejningen mellem det sundhedsmæssige og konsekvenserne for økonomien. Denne gang har restriktionerne været mere målrettede, og økonomien har klaret sig bedre, men vi er dybt afhængige af, at åbningen kommer til at fungere. Der kan både blive åbnet for meget med øget risiko for smitte, men der kan også blive åbnet for lidt med store konsekvenser for økonomien,« siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Fortsat stor usikkerhed

I det, som kaldes grundscenariet, bliver restriktionerne yderligere lempet i begyndelsen af april, og vi vil i maj gradvist være tilbage på niveauet fra det tidlige efterår 2020, hvad restriktionerne angår. Det vil give en vækst i år på 1,4 procent.

I det milde og bedste scenarie vil restriktionerne allerede midt i april være tilbage på niveauet fra sidste efterår, og så vil menuen lyde på en vækst på 2,3 procent i år.

I det hårde scenarie lempes restriktioner først i slutningen af april, og vi må vente helt til det tidlige efterår, før vi er tilbage på niveauet fra efteråret 2020 med restriktionerne. Hvis det bliver tilfældet, vil vi få en vækst på kun 0,7 procent i år. Det er stadig betydeligt bedre end i 2020, men genopretningen af den danske økonomi vil i den situation blive forsinket betydeligt.

Lars Rohde understreger, at udrulningen af vaccinerne er meget afgørende for, hvordan det kommer til at gå. Hvis vaccinerne bliver forsinket, og der kommer til at gå længere tid, inden vi får pandemien under kontrol, kommer det til at ramme os økonomisk.

»Den økonomiske udvikling er fortsat præget af stor usikkerhed. Risikobilledet er dog mere balanceret nu end tidligere på grund af især godkendelsen af flere effektive vacciner og handelsaftalen mellem EU og Storbritannien, der har reduceret usikkerheden i forbindelse med Brexit,« hedder det i analysen.

Kører i flere hastigheder

Generelt set er Nationalbanken som udgangspunkt forholdsvis optimistisk i prognosen. Der er en ganske pæn nedjustering af forventningerne til væksten i år, hvilket skyldes nedlukningen af den danske økonomi her i starten af året. Den nedlukning var ikke medregnet, da Nationalbanken kom med den seneste prognose for den danske økonomi tilbage i starten af december 2020.

Lars Rohde fremhæver, at han for lidt over et år siden stod klar med en ny prognose for den danske økonomi lige før corona brød ud. Den prognose blev meget hurtigt krøllet sammen og smidt i skraldespanden. Nedlukningen ramte den danske økonomi i foråret 2020, og der blev efterfølgende talt meget om en V-formet eller en L-formet genopretning af den danske økonomi.

Nu er vi kommet skridtet videre, og Lars Rohde påpeger, at vi ser på en K-formet udvikling i den danske økonomi.

Det er en økonomi i flere hastigheder, hvor der er fremgang for supermarkeder, it-branchen, byggebranchen og boligmarkedet. Omvendt er der nedgang for oplevelsesindustrien, nogle serviceerhverv og dele af detailhandlen.

Det giver en risiko for et meget ujævnt vækstforløb og er også årsagen til, at Lars Rohde og Nationalbanken fraråder, at regeringen begynder med nye brede finanspolitiske tiltag. Regeringen skal ganske enkelt være klar til både at stramme og til at lempe finanspolitikken afhængigt af udviklingen, påpeger Lars Rohde.