Virksomheder ser lyst på fremtiden

Et stort flertal af topledere blandt Danmarks 1.000 største virksomheder ser lyst på fremtiden og regner med at sælge mere, tjene mere og snart også at ansætte flere.

A. P. Møller - Mærsk er blandt de danske virksomheder, der har udtrykt positive forventninger til fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Optimismen er igen begyndt at boble i dansk erhvervsliv, der venter større salg, stigende overskud og tilmed også flere ansatte i næste kvartal.

Det er især bedre tider i udlandet, der trækker virksomhedernes optimisme op. Men udsigterne er også lidt bedre herhjemme end tidligere på året, viser et rundspørge til 215 topchefer, som er foretaget af Berlingske Research.

Hele 54 procent af de adspurgte topledere siger, at de enten er »meget optimis­tiske« eller bare »optimistiske« på virksomhedens vegne i det kommende kvartal, mens 39 procent er neutrale og bare syv procent er pessimister. Dermed er troen på fremtiden oppe på det højeste niveau i mere end et år. Også omsætningen ventes at vokse. Hele 46 procent venter således et stigende salg især uden for Danmark.

Overskuddet i den danske handel med udlandet boomer da også i en grad, som ikke er set bedre i årtier, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Danmark står i år til at få det største overskud på sin vigtige betalingsbalance over for udlandet nogensinde, uanset hvordan det gøres op. Op mod 90 milliarder kroner vil plusset løbe op i.

Druknet i katastrofer

At bedre tider er på vej ses også på aktiemarkedet, som nu er på det højeste niveau i to år, efter en optur på solide 26 procent i år. Den stigning hænger i høj grad sammen med positive forventninger til den fremtidige indtjening. Samme udvikling ses i det øvrige Europa. Også prisen på olie er hastigt stigende, hvilket er tegn på stigende økonomisk aktivitet.

Direktør Carsten Valgreen fra analysefirmaet Benderlye Economics siger da også, at et økonomisk opsving med tiltagende styrke har været under udvikling i nu mere end ét år.

»Men det er lige før, at det ikke er gået op for folk,« siger han og tilføjer, at de gode økonomiske nyheder, der for tiden kommer fra Europa, drukner helt i dårligt nyt om gældskriser i Grækenland, Irland og Portugal eller store hestekure og sparepakker i Frankrig og Storbritannien.

»Al fokus er rettet mod katastroferne.«

Carsten Valgreen tilføjer, at mange formentlig også er lettere lammet af den alvorlige krise, der blev set gennem 2008 og 2009. Arbejdsløsheden er fortsat også tårnhøj mange steder, hvilket er med til at skabe en økonomisk misstemning.

»Men samlet går det fremad i et pænt tempo. Flere af de tal, vi ser fra Tyskland, er de bedste siden 1960erne. Vel går det dårligt i Irland, Grækenland og Portugal. Men de tre lande udgør seks procent af Europa. Groft sagt er det randområder, som ikke betyder det store. Det er næsten lige meget for resten af Europa, hvad der sker her,« siger Carsten Valgreen.

Smitter af på Danmark

Cheføkonom Klaus Rasmussen fra interesseorganisationen DI taler da også om, at der er bred fremgang i hele verdensøkonomien. Særligt massiv er udviklingen i Asien, Sydamerika og Mellemøsten. Men flere lande i Europa står også uhyre stærkt.

»Især Tyskland og Sverige klarer sig godt. Det smitter snart af på dansk eksport, eftersom danske virksomheder er store underleverandører til erhvervslivet i disse lande.«

Det bekræfter direktør Steen Arne Jensen fra Struers, der er verdensførende inden for materialetest, og som omsætter for 700 mio. kr.

»Eksporten til hele verden er på vej op. Vi venter et rekordsalg i år. Det er især Asien, der trækker, men Tyskland og især Frankrig går også godt. Det nye er, at investeringslysten er tilbage hos de store udenlandske virksomheder. Det er vi én af de første til at mærke og få glæde af,« siger Steen Arne Jensen.

Klaus Rasmussen tilføjer, at der var en mindre pause i væksten i både andet og tredje kvartal i år. Det var her, at snakken om et dobbeltdyk i økonomien rasede for fuld kraft. Men siden er der kommet så mange gode nyheder fra flere lande, at det ikke længere anses for realistisk, at økonomien ryger ned i et nyt sort hul.

»I bedste fald vil beskæftigelsen udvikle sig svagt positivt fra nu af. Men vi står næppe foran nogen større stigning. Det vil vare lidt endnu,« siger Klaus Rasmussen.