Ugen i grafer: Faldende boligpriser i USA og mere optimistiske svenskere

Europæiske forbrugere og virksomheder ser fortsat mindre optimistisk på den økonomiske situation, end de gjorde for et år siden. Og så går det ikke helt så stærkt på det amerikanske boligmarked som tidligere. Det er noget af det, du kan blive klogere på i denne uges gennemgang af økonomien fortalt i fem grafer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Europas største økonomi, Tyskland, kæmper fortsat med at holde dampen oppe. For selv om tysk erhvervsliv overordnet set ser en smule mere optimistisk på økonomien, kæmper den store tyske industri stadig med lavere aktivitet.

Anderledes positivt ser det ud under mere nordlige himmelstrøg. Der er nemlig så godt gang i den norske økonomi, at centralbanken, Norges Bank, igen har valgt at hæve renten.

Det og meget mere kan du blive klogere på i denne uges gennemgang af de mest interessante nøgletal, hvor vi starter med at tage temperaturen på den økonomiske situation i euroområdet.

Mere stabilt syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation i euroområdet

EU-Kommissionens Economic Sentiment Indicator (ESI), der er en samlet indikator for de europæiske virksomheder og forbrugeres syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation, stabiliserede sig efter otte måneders nedgang. Optimismen er forsat faldende i Tyskland og er på det laveste niveau siden 2016. Det er interessant at følge udviklingen i ESI-indekset, fordi indekset historisk set har været tæt korreleret med væksten i euroområdet, og derfor giver et praj om den fremtidige retning i europæiske økonomi.

Mere optimisme i Sverige

Optimismen til den økonomiske situation i Sverige har været nedadgående siden i sommers. De nye tal for marts viser dog lidt fremgang i både erhvervs- og forbrugertilliden. Der indikeres stadig moderat vækst, som dog udfordres af den globale usikkerhed.

Det amerikanske boligmarked køler af

Det amerikanske boligmarked har hurtigt tabt fart de seneste måneder på baggrund af højere renter og et meget højt prisniveau. Prisvæksten er på landsplan aftaget til 3,5 pct. De vestamerikanske byer Seattle og San Francisco har haft de mest overophedede markeder, og her er priserne nu faldet en del de seneste måneder.

Lidt optimisme i Tyskland – men stadig niveau med under eurokrisen

De svage signaler fra den tyske industri er forsat i fokus. Den tyske erhvervstillid (Ifo) for marts stiger en smule, men på trods af stigningen roder forventningerne stadig rundt på det samme niveau som under eurokrisen i 2012. Svage forventninger til fremtiden kan forplante sig i realøkonomien, hvis virksomhederne bliver mere tilbageholdende med ansættelser og investeringer i produktionsudstyr.

Comeback til norsk økonomi

Den norske centralbank, Norges Bank, valgte i sidste uge at sætte renten op, hvilket i disse tider er usædvanligt for en europæisk centralbank. Den norske krone har bidt sig fast på et historisk lavt niveau, men økonomien vokser pænt og ledigheden er lav. Baggrunden for renteforhøjelsen er en norsk økonomi i comeback. Den norske økonomi har trodset den globale modvind og leverer pæn økonomisk vækst med lav ledighed.