Olieinvesteringer og højere renter kan presse den norske krone op

Selv om Norges Bank har hævet renten to gange siden efteråret 2018, er kursen på den norske krone stadig historisk lav. Men i de kommende måneder er der udsigt til en stigning i kronekursen, vurderer eksperter.

Selv om der er godt gang i den norske økonomi, og centralbanken har hævet renten to gangen inden for de seneste seks måneder, er den norske krone stadig historisk lavt niveau. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP/Ritzau Scanpix

Mens Den Europæiske Bank (ECB) har lovet at holde renten ind i 2020, har den norske centralbank, Norges Bank, nu hævet den ledende rente to gange i løbet af de seneste seks måneder.

Men selv om renten er blevet hævet, og der overordnet set er godt gang i den norske økonomi, ser den norske krone ud til at have bidt sig fast på et historisk lavt niveau.

De sidste to år har prisen på 100 norske kroner nemlig ligget stabilt på omkring 75 til 80 danske kroner. Sidst, den norske krone blev handlet til så lav en kurs, var under finanskrisen.

Grundlæggende er der to hovedårsager til den lave norske kronekurs, forklarer Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank.

»Den norske økonomi er en lille åben økonomi, og derfor smitter global økonomisk usikkerhed af på den norske krone. Det så vi blandt andet i 2018, hvor den globale handelskonflikt skabte bekymringer omkring den globale økonomi,« siger Kim Blindbæk.

Som den anden hovedårsag til den lave kronekurs peger Kim Blindbæk på udviklingen i den norske olieindustri, der siden det første fund af olie for 50 år har spillet en central rolle for den norske økonomi.

»Da olieprisen styrtdykkede fra 2014 og frem til 2016 blev den norske krone også ramt, fordi olie udgør omkring 20 pct. af den norske økonomi. Den faldende oliepris fik også olieselskaberne til at skære ned for investeringerne, hvilket i flere år lagde en dæmper på den norske økonomi,« siger Kim Blindbæk.

Nils Kristian Knudsen, der er rente- og valutastrateg i Handelsbanken i Oslo, peger også på afmatningen i den globale økonomi og udviklingen i olieprisen som årsager til den lave kronekurs.

»Den norske krone omtales gerne som en råvarevaluta, og er ofte sårbar i en situation, hvor global vækst aftager, samtidig med at olieprisen falder. I tillæg hertil har markederne været præget af øget risikoaversion; en lille flydende valuta som norske kroner er også i perioder, som henover nytår, sårbar over for lavere likviditet,« siger Nils Kristian Knudsen og fortsætter:

»Kronen har dermed ikke styrket sig til trods for, at vi forventer, at den norske BNP-vækst til holde sig over trenden nogle kvartaler til, og at vi venter en ny rentestigning fra Norges Bank til september,« siger Niels Kristian Knudsen og forklarer, at den lave kronekurs også kan hænge sammen med, at investorer skuer fremad og venter lavere vækst i 2020.

Udsigt til højere kronekurs

Han forventer dog, at vi vil se »en gradvis styrkelse« af den norske krone i de kommende måneder.

Den analyse bakkes op af Sydbanks makroanalytiker.

»I år forventer Norges Bank, at olieinvesteringerne vil stige med over 12 procent. Det vil – sammen med udsigten til flere renteforhøjelser og fortsat økonomisk vækst – kunne styrke den norske krone moderat i år,« siger Kim Blindbæk.

I forbindelse med den seneste renteforhøjelse oplyste Norges Bank, at man venter at sætte renten op yderligere én gang i løbet af det næste halve år. Samtidig nedjusterede man dog forventningerne til renteudviklingen på den længere bane en anelse.