Norges enorme oliefond sælger ud af olien

Den norske regering besluttet, at landes store oliefond skal sælge ud af sine olieaktier for at mindske Norges eksponering over for olieindustrien.

Yngve Slyngstad står i spidsen for den norske oliefond, der ejer 1,4 pct. af verdens børsnoterede aktier. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLE BERG-RUSTEN/AFP PHOTO/Ritzau Scanpix

Efter et sløjt 2018 har Norges enorme oliefond haft en forrygende start på 2019.

Oliefonden tabte sidste år 485 mia. norske kroner på sine investeringer, der ved udgangen af året havde en samlet værdi på 8.256 mia. norske kroner, svarende til ca. 6.360 mia. danske kroner. Det svarer til næsten tre gange det norske fastlands årlige bruttonationalprodukt, BNP.

Men her få måneder inde i det nye år har oliefonden allerede indhentet det tabte – og mere til. Det kunne fondens topchef, Yngve Slyngstad, fortælle allerede i forbindelse med offentliggørelsen af årsrapporten den 27. februar.

Og siden da er den enorme norske pengetank vokset endnu mere. Ifølge det norske erhvervsmedie E24 passerede fondens samlede værdi for første gang 8.900 mia. norske kroner i værdi den 4. marts. Og da Berlingske torsdag tjekker oliefondens hjemmeside, hvor en ticker rapporter oliefondens aktuelle værdi 24 timer i døgnet, har fonden stadig en værdi på den gode side af 8.900 mia. norske kroner.

Det svarer til en værdiforøgelse på over 600 mia. norske kroner – eller 460 mia. danske kroner – i forhold til værdien ved udgangen af 2018.

Olie skal ud af fonden

Oliefondens gode start på året skyldes især, at det globale aktiemarked, som fonden samlet ejer 1,4 pct. af, er kommet rigtigt godt fra start i 2019.

De seneste år er fondens samlede aktieandel steget støt, så aktierne nu udgør næsten 70 pct. af den samlede investeringsportefølje, og derfor kan det tydeligt mærkes, når der er uro på de finansielle markeder.

Men på ét område skal fonden til at reducere sin aktiebeholdning. Fonden skal nemlig i gang med at sælge ud af sine olieaktier for at mindske Norges samlede eksponering over for olieindustrien.

Det besluttede den norske regering tidligere på måneden, efter at der i længere tid har været debat om, hvor eksponeret oliefonden skal være over for udsving i olieprisen. Det skyldes, at Norges økonomi i forvejen er dybt afhængig af udviklingen i olieprisen.

Mere præcist har regeringen besluttet, at oliefonden skal sælge de børsnoterede virksomheder, som er beskæftiget med at finde og udvinde olie. Ifølge E24 svarer det til, at fonden skal sælge olieaktier til en samlet værdi på omkring 66 mia. norske kroner.