Kampe i Libyen presser olieprisen på sit højeste i fem måneder

Priserne på Nordsøolien har nået sit højeste niveau i fem måneder, hvilket skyldes amerikanske sanktioner mod Venezuela og Iran samt kampene i Libyen. Ifølge flere analytikere kan priserne fortsætte med at stige, hvis ikke landenes situationer forbedres.

Borgerkrigen i Libyen har gjort, at prisen på olie er skudt op grundet den geopolitiske usikkerhed for olieeksporten. På billedet ses en soldat fra den libiske oprørshær under ledelse af militærkommandøren Khalifa Haftar nær El Sharara oliefeltet i Obari, Libyen. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale pris på nordsøolie steg mandag til 70,92 dollar tønden mod 69,60 fredag eftermiddag, mens den toneangivende oliepris i USA steg til 64 dollar pr. tønde.  Dermed er prisen på den amerikanske og europæiske olie på sit højeste niveau i fem måneder.

Ifølge råvareanalytikere skyldes stigningen en række geopolitiske hændelser og situationer i olieproducerende lande, der alle bidrager til den store prisvækst. Således har USAs sanktioner mod Venezuela og Iran gødet jorden for, at nordsøolien stiger i pris. Men endnu vigtigere er den blodige borgerkrig i Libyen, hvor oprørere har indtaget flere oliefelter og reservoirer i deres kamp.

»De høje priser skyldes næsten udelukkende Libyen og borgerkrigen. Det magtvakuum, der er blevet skabt som resultat af krigen samt oprørenes besættelser af centrale oliefelter, skaber utryghed ved, om landet kan bibeholde deres eksport,» siger Ole Hansen, råvarestrategichef for Saxo Bank.

Ole Hansen, råvarestrategichef for Saxo Bank

»Når der er politik involveret i oliemarkedet, kan alt ske.«


Skrøbelige situationer presser priser

Libyen er vigtig i forhold til den globale olieproduktion, da landet er en del af Organisationen for Olieeksporterende Lande (OPEC), der monitorerer markedet på olie og kollektivt beslutter sig for, om hvorvidt prisen skal hæves eller sænkes alt efter udbud og efterspørgsel. I de seneste år er der sket nedskæringer i produktionen af olie hos de enkelte lande samt ikkemedlemslande som Rusland – kendt som OPEC+ – hvilket i kombination af sanktionerne mod Venezuela og Iran har presset prisen på olie opad. Sidste måned producerede Libyen ca. 1,1 mio. tønder olie om dagen, oplyser Ole Hansen.

Søndag eftermiddag udførte styrker fra oprørshæren, Libyens Nationale Hær, en række flyangreb syd for Libyens hovedstad Tripoli, skriver Finans.dk. Derudover har hæren under ordrer fra militærkommandør Khalifa Haftar forsøgt at trænge ind i hovedstaden, og siden fredag har hæren omringet byen. Som reaktion har Libyens regering svoret at slå tilbage mod Khalifa Haftars styrker, skriver Bloomberg News.

Hærens aktioner har ifølge Ole Hansen gjort, at markedet er blevet mere nervøst omkring udsigterne for markedet. Og han er ikke ene om den konklusion.

»Man kan sige, at de tre lande har nogle skrøbelige situationer i deres geopolitik og olieproduktion, som analytikere skal holde øje med. På den korte bane kan priserne trækkes op til et tåleligt niveau, men hvis landenes situation alle sammen forværres inden for næste måned, så produktionen falder yderligere, så kan det godt begynde at gøre ondt,« siger Jens Nærvig Pedersen, senioranalytiker i Danske Bank.

Jens Nærvig Pedersen tilføjer, at priserne stiger, mens den globale vækst aftager en smule, hvilket ikke er normalt, og dette kan skabe flere bekymringer blandt økonomer. Derudover vil der stadig være store udsving i prisen på omkring 60-80 dollar, hvilket kun vil bevirke yderligere store udsving i priserne i Danmark, siger han.

Politik i oliemarkedet

Ifølge Ole Hansen er der god grund til at tro, at prisen vil stige yderligere i takt med, at USAs sanktioner og krigen i Libyen fortsætter. Det vil i Danmark konkret kunne mærkes ved, at benzinpriserne vil opleve et ryk opad.

Men ifølge Ole Hansen er der også en smertegrænse. Ifølge ham vil OPEC betragte en pris på 75 dollar tønden som en begrænsning på, hvor meget de kan gå med til, og de kan dermed vælge at trække sig ud af aftaler med de andre lande. Derudover er der det faktum, at jo mere prisen stiger, des mere vil økonomien blive ramt, siger Ole Hansen.

Der er dog en enkelt forhåbning forude, der potentielt kan vende udviklingen, så olien igen kan blive rentabel. En potentiel handelsaftale mellem Kina og USA kan være udfaldet til at sætte skub i økonomien, siger Jens Nærvig Pedersen.

»Hvis aftalen mellem Kina og USA lander, kan det give det stød, der skal til for at få vendt på tingene. Det er dét lyspunkt, der kan være i hele affæren,« siger Jens Nærvig Pedersen.

Indtil videre er der dog stadig lang vej til sådan en aftale, og imens buldrer kampene derudad i Libyen. Det er det politiske og længeresigtede aspekt, der gør markedet nervøst, siger Ole Hansen, fordi det ikke kun handler om oliepriser og det globale marked. De stigende priser kommer kun oven i hatten på de nuværende store geopolitiske bekymringer, siger han.

»Når der er politik involveret i oliemarkedet, kan alt ske. Det er ikke kun et spørgsmål om udbud og efterspørgsel,« siger han.