Handelsaftale med Kina: Trods forsinkelser lover Trump en »storslået« aftale

Kina og USA har længe udskudt en handelsaftale mellem de to lande, men nu kan en aftale snart være på vej. Selvom der stadig er et stykke vej endnu, lover USAs præsident Donald Trump, at aftalen bliver »historisk.«

Forhandlingerne om en handelsaftale mellem Kina og USA har længe været udskudt, men nu er begge lande positive for udsigterne til snart at lande en aftale. Ifølge USAs præsident Donald Trump kan aftalen være »storslået, historisk endda.« Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST/Ritzau Scanpix

Deadline om en mulig handelsaftale mellem Kina og USA har længe været udskudt flere gange, og nu er den potentielle aftale blevet skubbet indtil tidligst maj måned i år. Dermed er håbet for, at de to landes ledere ville mødes i denne måned for at gøre en ende på deres handelskrig indtil videre smuldret.

Trods dette er USAs præsident Donald Trump stadig optimistisk for udsigterne til snarligt at lande en aftale. Han er så optimistisk, at han torsdag under et pressemøde i Det Hvide Hus sagde, at USA og Kina er ved at være færdige med de langvarige forhandlinger. Udmeldingen kom efter et møde med Kinas vicepremierminister, Liu He, i Det Hvide Hus.

Det skriver Financial Times.

»Vi er ved at afrunde forhandlingerne. Vi må se, hvad der sker. Vi har stadig et stykke vej tilbage, men det er ikke meget,« sagde Donald Trump ifølge avisen.

På Twitter understregede præsidenten den positive stemning omkring forhandlingerne og betegnede processen som værende fremadgående.

Under mødet med Liu He sagde den amerikanske præsident, at en aftale kunne opnås inden for fire uger, og at der dernæst skulle bruges endnu to uger på papirarbejdet, skriver Financial Times. Donald Trump var dog så fortrøstningsfuld, at han anvendte meget rosende ord til at betegne processen.

»Det er en storslået aftale, historisk endda, hvis det sker. Det er faderen til alle aftaler. Det har en meget god chance for at ske,« sagde præsidenten.

Kinas handelsrepræsentant Liu He var ifølge avisen enig. Ifølge Lie He skyldes de store fremskridt i forhandlingerne Donald Trumps direkte indblanding, skriver Financial Times. Han tilføjede også, at han håbede på, at de to lande snart kunne afslutte forhandlingerne, skriver avisen.

Der kommer dog stadig til at gå noget tid, før de to lande begge kan blive enige om en aftale, skriver avisen. Både Kina og USA vil nemlig ikke lave for mange indrømmelser, og særligt spørgsmålet om, hvorvidt straftoldene vil blive tilbagerullet, spøger fortsat i kulissen.

»Optimismen om udsigterne for en aftale er stødt ind i den barske realitet, at der stadig eksisterer en kløft mellem de to sider på en række kerneområder,« siger Eswar Prasad, professor i handelspolitik på Cornell Universitet, til Financial Times.