Storbank advarer: Britisk inflation rammer 19 procent i 2023

Inflationen i Storbritannien er allerede en af de højeste i Europa, og nu forudser storbanken Citi, at den vil stige yderligere til knap 19 procent i begyndelsen af 2023. Kommer prisstigningerne ikke under kontrol, kan det være nødvendigt med en rente på seks til syv procent, siger banken.

Storbritannien står over for kæmpe prishop og kan i starten af 2023 komme til at lide under en inflation på næsten 19 procent. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Neil Hall/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du synes, at varerne er blevet lige lovlig dyre herhjemme, skal du være glad for, at du ikke bor i Storbritannien.

I juli steg forbrugerpriserne 10,1 procent, og nu forudser storbanken Citi, at det bliver værre inden for det næste halvår. I en kommentar sendt ud mandag morgen skriver banken, at den britiske inflation formentlig vil stige til 18,6 procent i januar 2023 og først falde til under to procent omkring april 2024.

»Vores nyeste prognose, der er opdateret med de seneste stigninger på 25 og syv procent i britiske gas- og elpriser over den seneste uge, peger på et yderligere opadgående pres i britisk inflation,« skriver Citis britiske cheføkonom Benjamin Nabarro i kommentaren.

Får Citi ret i sin forudsigelse, vil Storbritannien opleve den værste inflation i næsten et halvt århundrede – de 18,6 procent er nemlig det højeste siden oliekrisen i midten af 1970erne, hvor inflationen ramte knap 25 procent. Andre finanshuse tror ligeledes, at det værste er foran os. For eksempel forventer Goldman Sachs, at britisk inflation vil stige til mindst 15 procent i starten af næste år.

På randen af recession

De galopperende forbrugerprisstigninger i Storbritannien kommer efter den seneste tids eksplosion i energipriser. Herhjemme har det også givet anledning til bekymring, efter at strømpriserne ramte rekordniveauer i sidste uge. En uheldig cocktail af tørke, der rammer vandkraftværkerne, manglende vind, der sætter vindmøllerne ud af spil, og en væsentlig begrænsning i produktionen af atomkraft har over de seneste måneder presset prisen på el i vejret over hele Europa. Den ulmende energikrise har fået flere økonomer til at advare om, at både Danmark og Europa er på randen af en dyb recession.

De store prishop lægger yderligere pres på centralbankerne verden over for at stramme pengepolitikken. Ifølge Citis Benjamin Nabarro vil de kommende måneders inflationspres i Storbritannien få Bank of England til at sætte renten op med 1,25 procentpoint til tre procent over de kommende tre møder.

»Hvis der begynder at være tegn på, at den høje inflation bider sig fast, tror vi, at en rente på seks til syv procent vil være nødvendig for at bringe inflationsdynamikken under kontrol,« skriver Nabarro i sin kommentar.