Staten mister milliarder på ny boligskat: Enhedslistens Rune Lund drømmer sig tilbage til Foghs skattestop

De nye boligskatteregler, der træder i kraft i 2024, giver langt mindre i provenu til statskassen end en videreførelse af de gældende skatteregler og skattestoppet havde givet. Det viser nye tal fra Skatteministeriet.

Rune Lund, der er Enhedslistens skatteordfører, kalder de nye boligskatteregler, der træder i kraft i 2024, for en »gaveregn til boligejerne«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at de danske boligejere må se langt efter de nye ejendomsvurderinger, de ellers var blevet lovet i år, fordi der er knas med IT-systemerne, som Berlingske skriver onsdag. Til gengæld holder tidsplanen for de nye boligskatteregler tilsyneladende stadig.

Og de nye regler, der træder i kraft om fire år, kommer til at koste staten milliarder i tabt provenu sammenlignet med, hvad en videreførelse af de gældende skatteregler og det Fogh'ske skattestop havde sendt i statskassen.

Det fremgår af tal fra Skatteministeriet, som har regnet på provenueffekten af de to scenarier i et folketingssvar til Rune Lund, Enhedslistens skatteordfører og medlem af skatteudvalget.

Skatteministeriets beregninger viser, at det samlede boligskatteprovenu udvikler sig i markant forskellig retning alt efter, hvilke regler man tager afsæt i.

Var det Fogh'ske skattestop og de nuværende boligskatteregler fortsat, ville det over en 20 års periode frem mod 2040 give over 200 mia. kr. større boligskatteprovenu i statskassen, end de nye boligskatteregler giver. Det er særligt fra 2024, at forskellen åbenbarer sig. I 2024 er differencen på næsten ti mia. kr., og forskellen øges støt de efterfølgende år til over 15 mia. i 2040.

Rune Lund, skatteordfører (EL)

»Når man ser, hvor katastrofalt dyr boligskatteaftalen fra 2017 er, så drømmer man sig som socialist jo nærmest tilbage til de gode gamle dage under Foghs skattestop.«


Regnestykket får Rune Lund til at betegne de nye boligskatteregler som en »gaveregn til boligejerne«. Og det får ham også til at længes efter Foghs skattestop, som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) indførte i 2001, og som – hvis det var blevet videreført på boligskatteområdet – altså ville have skæppet godt i statskassen sammenlignet med de nye regler, som tager afsæt i en bred politisk boligskatteaftale fra 2017.

»Når man ser, hvor katastrofalt dyr boligskatteaftalen fra 2017 er, så drømmer man sig som socialist jo nærmest tilbage til de gode gamle dage under Foghs skattestop,« siger Rune Lund.

»Foghs skattestop var en katastrofe, fordi det slog et kæmpe hul i kassen, men boligskatteaftalen og den aftale, der blev lavet før sommerferien er endnu værre, fordi det slår et endnu større hul i statskassen end Foghs skattestop,« siger Rune Lund.

»Gaveregn til boligejerne«

Aftalen, der blev lavet før sommerferien, var en kompensation til boligejerne, fordi de nye boligskatteregler alligevel ikke kunne træde i kraft i 2021, sådan som det ellers var stillet boligejerne i udsigt.

Det skyldes, at skattevæsenets IT-systemer ikke kunne nå at blive klar. Det viste et eftersyn af IT-systemerne i 2019, som afslørede akutte IT-problemer, og at der manglede »betydelige IT-tilretninger for at kunne understøtte de nye boligskatteregler«. Derfor var skatteminister Morten Bødskov (S) i efteråret 2019 nødt til at trække i håndbremsen og udskyde de nye boligskatteregler til 2024.

Rune Lund, i lyset af coronakrisen og en stram økonomi er det så ikke meget godt, at det er endt sådan her, så der bliver flere penge til forbrug?

«Der er ingen økonomisk fornuft i at gøre boliger så meget billigere. For en brøkdel af de beløb, man har brugt på en gaveregn til boligejerne, kunne man eksempelvis have lavet nogle socialt retfærdige og økonomisk fornuftige skattelettelser for dem, der har mindst, og samtidig have investeret i mere velfærd og grøn omstilling. Det er så frygtelig mange penge, der går til den boligskatteaftale,« siger Rune Lund.

Enhedslistens ønskescenarie havde ifølge Rune Lund været en udfasning af Foghs skattestop over en lang årrække kombineret med »en fornuftig beskatning af de samfundsskabte gevinster på boligmarkedet, men så vi samtidig ikke beskatter folk ud af deres bolig«.