Nye skatteregler for boliger udskydes i tre år

På grund af IT-problemer kommer de nye regler for boligskat først til at træde i kraft i 2024. Vanskeligheder med IT skaber endnu en gang problemer for de nye ejendomsvurderinger.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De nye boligskatteregler træder ikke i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. It-systemerne bliver ikke klar til planlagt tid. Det erfarer Ritzau.

Der har længe været spænding om, hvornår de første 80.000 boligejere får tilbudt en ny vurdering af deres bolig efter de nye retningslinjer og ved hjælp af det nye system, som Skat har udviklet over en årrække efter, at Rigsrevisionen i 2013 slog fast, at et meget stort antal ejendomme var fejlvurderede.

I oktober 2018 udsendte Skatteministeriet en pressemeddelelse, hvor det blev stillet i udsigt, at 80.000 boligejere ville få tilbud om en testvurdering af deres ejendom inden udgangen af juli 2019.

Det skete ikke og siden har flere medier skrevet om forsinkelsen, der er en af flere udskydelser i forbindelse med implementeringen af det nye ejendomsvurderingssystem, der skal fungere fra 2020.

I juli 2019 blev det oplyst, at prøvevurderingerne ville komme efter sommerferien, men i mellemtiden er det blevet efterår.

Baggrunden for det nye system og de nye ejendomsvurderinger er, at Rigsrevisionen i en rapport i 2013 slog fast, at 41 procent af ejendomsvurderingerne på parcelhuse i 2011 var for høje, mens 34 procent af vurderingerne var for lave.

Skatteministeriet offentliggjorde i sidste uge det lovforslag, der skal danne rammen om de nye boligskatter.

Vurderingsstyrelsen oplyste i den forbindelse over for Berlingske, at 80.000 vejledende prøvevurderinger forud for de rigtige vurderinger skal udsendes i dette års sidste måneder. De skal blandt andet bruges til at afprøve systemets nøjagtighed og hele sagsgangen. De »rigtige« vurderinger af ejerboliger blive udsendt i anden halvdel af 2020.

Giver ekstra penge nogle år

Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen fremhæver, at den nye medling fra skatteminister betyder, at der kommer til at gå endnu længere, inden der kommer en afklaring.

»Det havde vi ellers set frem til. Der er nogle boligejere, som kunne have set frem til en lavere skat fra 2012, men de må vente til 2024. Det betyder, at der kommer flere penge i statskassen fra 2021 og til 2024. På sigt bliver det det samme for boligejerne, men i de mellemliggende år, får de ikke den skattelettelser, de ellers kunne have set frem til,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

I Dansk Byggeri mener man, at det er postivit, at de nye vurderinger er udsat.

»Dansk Byggeri har tidligere opfordret til, at man udskød ikrafttrædelsen af det nye ejendomsvurderingssystem, fordi vi frygtede, at vurderingerne ikke ville komme på plads i tide, til at markedet kunne nå at tilpasse sig. Det ville skabe risiko for, at der opstod en situation, hvor der ville være kaos på ejendomsmarkedet i en periode, siger adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

»Det er bedre, at man nu får ejendomsvurderingerne på plads og har mulighed for at sende dem ud til boligejerne i god tid, inden det nye ejendomsskattesystem træder i kraft. På den måde kan købere og sælgere indrette sig på de nye forhold, uden at ejendomsmarkedet går helt i stå, og uden at priserne på boligerne bliver for tilfældige, siger Lars Storr-Hansen, der mener, at der nu venter politikerne en meget hurtigt opgave med at få en bred aftale på plads om eventuelle overgangsregler, der kommer til at gælde frem mod 2024.