Efter tvivl om nye ejendomsvurderinger: »Intet kommer bag på mig mere«

Formanden for 2.500 ansatte i skattevæsenet fik allerede for to uger siden mistanke om, at der kan være problemer med de nye ejendomsvurderinger.

Efter planen skulle de nye ejendomsvurderinger være på vej ud til boligejerne. Nu er der sået tvivl om køreplanen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De nye ejendomsvurderinger har været længe undervejs og er blevet forsinket adskillige gange. Nu er der så opstået usikkerhed om, hvorvidt den nuværende køreplan holder.

Usikkerheden er opstået, fordi Skatteministeriet over for Finans.dk ikke vil bekræfte, at danske boligejere fortsat kan regne med at modtage de nye vurderinger i år.

Samtidig har Skatteministeriet ifølge Finans.dk hasteindkaldt Folketingets skatteordførere onsdag til en orientering om det nye ejendomsvurderingssystem, som udvikles af Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.

Og mandag formiddag forlod direktøren for styrelsen, Andreas Berggreen, ifølge Finans.dk sit direktørjob med øjeblikkelig virkning, hvilket mediet kæder sammen med den usikkerhed, der er opstået om tidsplanen for de nye ejendomsvurderinger.

Den nysåede tvivl om de nye ejendomsvurderinger kommer ikke bag på Jørn Rise, der er formand for 2.500 ansatte i skattevæsenet organiseret i Dansk Told & Skatteforbund.

Jørn Rise, formand for Dansk Told & Skatteforbund

»Intet kommer bag på mig mere. Desværre.«


For et par uger siden hørte Jørn Rise, at uddannelsesforløbet i det nye ejendomsvurderingssystem, som var planlagt for medarbejdere i Vurderingsstyrelsen i august, var blevet aflyst.

»Jeg kunne regne ud, at der var noget galt, fordi nogle interne uddannelser i det nye system blev udsat. Medarbejderne var blevet bedt om ikke at holde ferie i august, så de kunne deltage i uddannelsen, og det får jo nogle klokker til at ringe, når uddannelsen så bliver aflyst,« siger Jørn Rise.

Frygter udskydelse

Det kommer heller ikke bag på Jørn Rise, hvis det viser sig, at Vurderingsstyrelsen ikke kan holde tidsplanen for udsendelse af de nye ejendomsvurderinger.

»Intet kommer bag på mig mere. Desværre. Man bliver hele tiden bange for, hvad det betyder. Jeg tænker både på medarbejderne, men også på hele grundlaget for at have midler at gøre med på statens område. Det ser jo ikke for godt ud,« siger Jørn Rise, der selv arbejdede 16 år i skatteforvaltningen, før han i 1998 blev formand for fagforbundet Dansk Told & Skatteforbund.

Den vurdering deler flere af Folketingets skatteordførere. Flere af dem frygter og næsten forventer, at det nye system til ejendomsvurderinger bliver udskudt.

»Jeg har ikke hørt noget endnu, men jeg frygter, at det bliver udskudt,« siger de Konservatives skatteordfører, Mona Juul.

Den radikale skatteordfører, Kathrine Olldag, nærer samme frygt, men mener, at dette i så fald er det eneste fornuftige at gøre, såfremt det længe ventede system ikke er køreklart.

Seneste melding fra Vurderingsstyrelsen er, at man vil indlede udsendelse af ejendomsvurderingerne inden udgangen af 2020.

Berlingske har spurgt Skatteministeriet om, hvorvidt køreplanen for udsendelse af de nye ejendomsvurderinger stadig holder, og om boligejere dermed kan forvente nye ejendomsvurderinger i 2020. Til det svarer Skatteministeriet:

»Skatteministeriet gør i øjeblikket status over udviklingen af det nye ejendomsvurderingssystem. Når den status er tilvejebragt, vil Folketingets partier blive orienteret om resultatet som led i den normalt løbende afrapportering, der er mellem ministeriet og partierne bag forliget om et nyt ejendomsvurderingssystem. Afrapporteringen ventes at ske i løbet af september,« oplyser Skatteministeriet i en e-mail.