Se tallene: Så vigtigt er et godt forhold til USA for Danmarks økonomi

Titusindvis af danske arbejdspladser og milliarder af eksportkroner afhænger af samhandlen med USA. Berlingske giver dig her et hurtigt overblik over erhvervslivets forhold til vores største handelspartner udenfor Europa.

USAs præsident Donald Trump og førstedame Melania Trump besøger Danmarkden 2.-3. september 2019. »Besøget er guld værd for dansk erhvervsliv,« lyder reaktion fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Besøget er guld værd for dansk erhvervsliv«.

Sådan lyder adm. direktør i Dansk Erhverv og tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsens reaktion på, at den amerikanske præsident, Donald Trump, besøger Danmark i starten af september.

Når Donald Trump mødes med statsminister Mette Frederiksen, er »fremme af samhandel og investeringer« blandt de emner, som vil blive diskuteret, fremgår det af en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

Og med en årlig eksport på omkring 100 mia. kroner til USA er der ingen tvivl om, at det amerikanske marked er uhyre vigtigt for danske virksomheder. Den danske eksport til USA bliver kun overgået af eksporten til vores to nabolande Tyskland og Sverige.

Over de seneste ti år er den danske eksport til USA steget med næsten 30 mia. kroner. Det er blandt andet inden for medico, miljøløsninger og energiområdet, at danske virksomheder står særligt stærkt i USA.

Den danske eksport til USA er med til at skabe tusindvis af arbejdspladser i Danmark. Dansk Industri anslår, at omkring 70.000 danskeres job direkte eller indirekte er knyttet op på eksporten til USA.

Danske virksomheder har også flere tusinde ansatte i USA. Ifølge Danmarks Statistik har danske virksomheder over 700 datterselskaber i USA, der samlet beskæftiger mere end 70.000 personer.

Medregner man de job, som danske investeringer mere indirekte er med til at skabe, anslår en rapport udarbejdet af Dansk Industri og Udenrigsministeriet, at danske virksomheder står bag 123.000 job fordelt over hele USA.