Erhvervslivet jubler over Trump-besøg: »En gylden mulighed«

Præsident Trumps statsbesøg i Danmark vækker stor begejstring i dansk erhvervsliv. Enzymvirksomheden Novozymes, der har fabrikker og milliardsalg i USA, er ikke i tvivl om, at fællesskabet mellem de to lande er til gavn for danske virksomheder.

Set gennem dansk erhvervslivs briller er besøget fra præsident Trump forrygende godt nyt, lyder det fra Dansk Erhvervs Brian Mikkelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan/Ritzau Scanpix

Om en måned kommer den amerikanske præsident, Donald Trump, på statsbesøg i Danmark.

På dagsordenen er blandt andet fremme af samhandel og investeringer, og det skaber unikke muligheder for dansk erhvervsliv. Besøget giver måske ikke et direkte afkast til danske virksomheder, men i kulissen vil der i stor stil blive lobbyet på flere niveauer.

»Det betyder ufatteligt meget for dansk erhvervsliv, at præsident Trump kommer til Danmark. Ud over at landet har verdens største økonomi og er et af vores største eksportmarkeder, åbner præsidentbesøget nogle døre, som er en gylden mulighed for dansk erhvervsliv. Der vil både blive skabt givtige kontakter og mere opmærksomhed om danske produkter,« siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

En af de virksomheder, der har et stort engagement i USA, er enzymgiganten Novozymes. I 2018 omsatte Novozymes for næsten fem milliarder kroner i USA, og virksomheden har godt 1.300 ansatte i Nordamerika.

»Det er glædeligt for danske virksomheder, at Danmark bliver brandet godt i USA. At den amerikanske præsident kommer herover på et kort besøg er jo et udtryk for, at Danmark betyder noget for USA, og den bredere forståelse er til gavn for danske virksomheder,« siger Peder Holk Nielsen, administrerende direktør i biotekselskabet Novozymes.

Under præsident Trumps besøg i Danmark skal han mødes med »business leaders«, fremgår det af en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus, men hvem er endnu uvist. Peder Holk Nielsen må derfor vente og se, om han får mulighed for at trykke Trumps hånd.

»Jeg synes altid, at statsbesøg er vigtige for en virksomhed som Novozymes, fordi de er et tegn på et fællesskab og en fælles dagsorden, som man prøver at udvikle. Men selv om vi måske engang imellem ville sørge for, at vi kommer til at underskrive en kontrakt, imens et statsbesøg finder sted, så er det ikke besøget i sig selv, der giver anledning til, at vi skriver kontrakter. Men det kan bruges på den brede bane,« siger Novozymes-topchefen.

Lun efter et møde

Med en årlig eksport på omkring 100 milliarder kroner til USA er det amerikanske marked uhyre vigtigt for danske virksomheder. Den danske eksport til USA bliver kun overgået af vores to nabolande Tyskland og Sverige. Over de seneste ti år er den danske eksport til USA steget med næsten 30 milliarder kroner. Det er blandt andet inden for medico, miljøløsninger og energiområdet, at danske virksomheder står særligt stærkt i USA.

»For eksempel har life science-virksomheder rigtigt gode forudsætninger for at få endnu mere ud af det amerikanske marked,« vurderer Brian Mikkelsen.

Hos det danske medicinalselskab Lundbeck lyder den kortfattede bemærkning om Trumps visit i Danmark, at selskabet generelt gerne mødes med interessenter og beslutningstagere, og at USA er verdens vigtigste lægemiddelmarked.

»Så selvfølgelig vil det være relevant for os at møde præsidenten, hvis han skulle have tid i et sikkert travlt program,« oplyser Lundbeck.

To afgørende emner

I erhvervslivet er man over en bred kam enige om, at handelspolitik og klimapolitik er de absolut vigtigste emner at tale med Trump om. Den amerikanske præsident har blandt andet tidligere meldt USA ud af den internationale klimaaftale, der blev indgået i Paris i 2015. Men det har ikke afholdt danske virksomheder såsom Ørsted og Rockwool fra at satse massivt på det amerikanske marked.

»Det er virkelig vigtigt, at vi fra dansk side appellerer til, at USA tager ansvar for at løse de globale klimaudfordringer, vi står overfor,« siger Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri.

Præsident Trump har desuden lagt told på kinesiske varer for milliarder af dollar, ligesom han har truet med at indføre told på europæiske biler og landbrugsprodukter. Ifølge Peter Thagesen er handelskrige ikke vejen frem, men han opfordrer politikere og erhvervsledere til at være lydhøre over for præsidentens argumenter. For der er områder, hvor Trump har en pointe.

»Det seneste år har vi været vidne til, at USA har været i gang med at underminere WTO (Verdenshandelsorganisationen, red.), og i øvrigt fører USA handelskrig med Kina og udfordrer Europa. Vi skal gøre det nemmere for hinanden og ikke sværere. Der er nogle globale udfordringer med Kina, hvor vi et langt stykke hen ad vejen deler analysen fra amerikansk side om, hvilke udfordringer vi står overfor, men de skal ikke løses på bekostning af det regelbaserede verdenssamfund,« siger Peter Thagesen.

Et simpelt regnestykke

En rapport udarbejdet af Dansk Industri og den danske ambassade i Washington viser, at danske virksomheder står bag 123.000 job fordelt over hele USA.

»Jeg tror, at et sådant regnestykke er godt at præsentere for Trump, for så kan han se, at vi faktisk bidrager positivt til amerikansk økonomi. Det gælder om at fremvise pædagogiske og letforståelige budskaber,« mener Peter Thagesen.

I en pressemeddelelse fremhæver statsminister Mette Frederiksen (S) også, at danske virksomheder er dybt engagerede på det amerikanske marked.

»Jeg ser frem til at møde den amerikanske præsident i Danmark, hvor vi vil drøfte globale emner af fælles interesse, og hvordan vi sammen kan styrke samarbejdet mellem Danmark og USA inden for blandt andet sikkerhedspolitik, arktiske spørgsmål og fremme af samhandel og investeringer,« udtaler hun.

Statsbesøget finder sted 2.-3. september. Donald Trump bliver den fjerde amerikanske præsident i historien til at besøge Danmark.