Regeringen skovler milliarder ind i et meget højt tempo – »det er vilde tal«

De offentlige finanser kommer ud af 2021 med et gigantisk milliardoverskud. Dansk økonomi er røget ud af coronakrisen i raketfart, og det luner i statskassen. Det får økonomerne til at spærre øjnene op. Det er ganske enkelt imponerende, lyder det blandt andet.

Finansminister Nicolai Wammen har grund til at smile. Dansk økonomi var lukket ned det meste af foråret 2021. Alligevel viser nye tal, at de offentlige finanser har klaret sig rigtig godt gennem coronakrisen – meget, meget bedre end Wammens finansministerium havde forudset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen skovler penge ind i et tempo så hastigt, at overskuddet på de offentlige finanser overrasker alt og alle.

Mere præcist kom vi ud af det sidste coronaår med et plus på de offentlige finanser på 58,7 milliarder kroner, viser tal fra Danmarks Statistik.

Tilbage i august sidste år forventede regeringen, at vi for 2021 ville få et minus på 46,6 milliarder kroner. Resultatet er således over 104 milliarder kroner bedre, end regeringen regnede med dengang.

Det store overskud i 2021 er vel at mærke kommet i et år, hvor vi var lukket ned det meste af foråret, og regeringen brugte milliarder af kroner på hjælpepakker til virksomhederne og test og smitteopsporing. Den danske økonomi er dog kommet flyvende ud af coronakrisen med en beskæftigelse, der er skudt i vejret og en ledighed, der er banket i bund.

Dette har ganske enkelt taget Finansministeriet på sengen, fremhæver cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

Samme melding kommer fra Dansk Industri, DI.

»Jeg tror godt, at jeg med ro i stemmen kan påstå, at der ikke var nogen økonomer, der tilbage i begyndelsen af pandemien ville sige, at vi kom igennem coronakrisen med rekordhøj beskæftigelse og overskud på de offentlige budgetter. Man ville jo blive set som værende gal,« siger Morten Granzau, underdirektør i DI.

Over en bred kam bliver de nye tal for de offentlige finanser betegnet som overraskende. I Økonomisk Redegørelse fra december 2021 kom regeringen med et mere frisk bud, og det lød på et underskud på 4,8 milliarder kroner. Altså stadig et stort fejlskud.

»Hvis det var på toppen af et kraftigt opsving, ville man stadig mene, at det er et stort overskud, vi har fået på de offentlige finanser. Men det er kommet et år, hvor der var coronakrise en stor del af året. At man kan præstere et virkelig stort overskud i et sådant år, er meget markant,« siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

I 2021 fik Danmark et solidt overskud på de offentlige finanser på 57,8 milliarder kroner. Dette bliver betegnet som et meget flot tal, selv hvis 2021 havde været præget af et flot opsving. Sidste forår bød dog på corona og en nedlukket dansk økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Arkivfoto.

»Det er skatteindtægter på en række andre områder, som tegner til at blive større end ventet. Finansministeriet er blevet noget overrasket over, hvad der er kommet ind i selskabsskat og i indkomstskat,« siger Las Olsen, der understreger, at tallene fra Danmarks Statistik ikke er endelige, og at der kan komme revisioner.

Enorm fremgang

Groft sagt kan man sige, at gode tider for dansk økonomi også er gode tider for de offentlige finanser. Regeringen får flere indtægter og har færre udgifter. Modsat er dårlige tider for dansk økonomi også dårlige tider for de offentlige finanser, idet regeringen får flere udgifter til eksempelvis dagpenge.

Ser vi bort fra rekordåret 2019, hvor Danmark havde et plus på de offentlige finanser på 94 milliarder kroner, er overskuddet i 2021 det største i mange år.

Graver vi dybere ned i tallene, kan man på indtægtssiden se, at danskerne samlet set betalte 614 milliarder kroner i personskatter og 351 milliarder kroner i afgifter. Regeringens samlede indtægter var sidste år svimlende 1.184 milliarder kroner.

I 2021 betalte danskerne samlet set 614 milliarder kroner i personskatter og 351 milliarder kroner i afgifter. Regeringens samlede indtægter var sidste år svimlende på 1.184 milliarder kroner. Det er fagforeningen 3F, der har gravet dybt i nye tal for de offentlige finanser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix.

»Det er vilde tal. Trods coronakrisen, der har kostet mange milliarder, ser det ud til at lykkes os at holde de offentlige finanser i et samlet plus. Det er imponerende. Men dels var udgangsniveauet stærkt, dels havde vi sidste år en enorm konjunkturopgang oven på nedlukningen, og dels sikrer indtægterne fra pensionsafkastet endnu en gang store indtægter til statskassen,« siger cheføkonom i fagforeningen 3F, Frederik I. Pedersen, der følger udviklingen i de offentlige finanser tæt.

Ramt forbi i mange år

Det er Finansministeriet, som løbende i Økonomisk Redegørelse udarbejder spådomme for, hvordan de offentlige finanser udvikler sig. Tallene for 2021 viser endnu en gang, hvor svær en øvelse, der er tale om. Og her under coronakrisen har den tilsyneladende været helt umulig.

I Finansministeriets bedste scenario tilbage i maj 2020, da coronakrisen brød ud, og landet var lukket ned, lød buddet for 2020 på et underskud på 165 milliarder kroner og et underskud på 34 milliarder kroner for 2021.

Det er tilsyneladende uhyre svært for regeringen at spå, hvordan det går med de offentlige udgifter. Især under coronakrisen. I Finansministeriets bedste scenario tilbage i maj 2020, da coronakrisen brød ud, og landet var lukket, lød buddet på et underskud i 2020 på 165 milliarder kroner og et underskud på 34 milliarder kroner i 2021. Det gik aldeles anderledes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Dette var før, danskerne begyndte at få feriepengene udbetalt som en krisehjælp under corona. De udbetalte feriepenge har været med til at hjælpe de offentlige finanser.

Herudover er indtægterne fra danskernes pensionsskat i form af PAL-skatten en af de indtægter, som overrasker positivt år efter år.

Las Olsen påpeger dog også, at det langtfra kun har været under coronakrisen, at regeringen store regnemaskine har ramt galt med hensyn til forudsigelser om den offentlige saldo.

Blandt andet fordi regeringen får nogle meget store indtægter fra skatten på danskernes pensionsskat, som overrasker positivt år efter år.

I 2021 blev der indbetalt 63,1 milliarder kroner i PAL-skat til statskassen. Til sammenligning indbragte den samlede selskabsskat for hele erhvervslivet 93,3 milliarder kroner.

»Man må nok sige, at de her regnemodeller, der skal forudsige de offentlige finanser, ikke har ramt særlig godt i de seneste 10 til 15 år. Det, man kan mistænke, er, at skatterne enten kunne have været lavere, eller de offentlige udgifter kunne have været højere. Vi har en diskussion af, at hele det finanspolitiske råderum er brugt op, fordi vi skal bruge flere penge på forsvaret. Måske vi har råd til mere på længere sigt?« spørger Las Olsen.

Det er DI ikke helt enig i.

»De offentlige finanser kommer fra et godt udgangspunkt, men Ruslands invasion af Ukraine har på ny gjort prognoserne tågede og øget presset på de offentlige udgifter. Krigen har ført til en ny bred politisk aftale om et stort løft af forsvarsudgifterne. Samtidig er den politiske ønskeliste lang,« sier Morten Granzau, der påpeger, at der kommer nogle hårde prioriteringer i de kommende år.