Regeringen lægger op til at eftergive millioner i nødpakkehjælp til selvstændige

En lille gruppe tvangslukkede virksomheder er kommet i klemme i et stramt regelsæt for kompensation for milliarder under den store coronanedlukning. Derfor lægger regeringen nu op til, at selvstændige kan undgå at skulle betale millioner af kroner tilbage til staten.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) lover nu at kigge på, hvordan man kan hjælpe en lille gruppe tvangslukkede virksomheder, som er kommet i klemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Der er en politisk håndsrækning på vej til en gruppe selvstændige, som er kommet i klemme i et temmelig stramt regelsæt for udbetaling af støtte under coronakrisen.

Regeringen lægger nu op til at lave et serviceeftersyn af kompensationsordninger for selvstændige, som meget vel kan munde ud i, at staten er villig til at give afkald på et større millionbeløb i støttekroner, som en gruppe virksomheder stod til at skulle betale tilbage.

Det drejer sig om en konkret kompensationsordning, som over 97.000 selvstændige har fået penge fra. I alt har staten under denne ordning udbetalt næsten 5,7 milliarder kroner.

»Der er mange selvstændige, som har kæmpet for at holde skindet på næsen. Knoklet ekstra timer og lagt hårdt arbejde i at overleve og holde liv i deres levebrød og livsværk. De kunne lige pludselig stå til at betale en del af deres kompensation tilbage, og derfor vil vi nu se på, om vi kan finde en løsning,« siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en skriftlig kommentar.

Den helt konkrete problemstilling er den, at hvis du som virksomhed – eksempelvis som selvstændig frisør – har haft en nedgang i omsætningen på mere end 30 procent, kan du få hjælp til faste udgifter og modtage kompensation.

Reglerne har været sådan skruet sammen, at frisøren kun kan modtage kompensation, hvis der i hele den tre måneder lange ansøgningsperiode har været et omsætningstab på over 30 procent.

Virkeligheden er bare den, at de frisører, der havde lukket i fem uger under coronanedlukningen, typisk fik større omsætning i kassen end normalt efter genåbningen, fordi kundetilstrømningen efterfølgende var forholdsvis høj.

Jakob Brandt, Administrerende direktør i SMVdanmark

»Vi er rigtig glade for at ministeren har lyttet til os, når vi påpeger problemerne hos de små og mellemstore virksomheder. Vi er klar over at hjælpepakkerne er lavet i hastværk, og værdsætter den politiske vilje til nu at rette op på de huller, det naturligt kan føre til«


Derfor skal mange frisører nu efter de gældende regler betale pengene tilbage. Det skal de helt enkelt, fordi de efter genåbningen har haft så stor en omsætning, at de alligevel ikke lever op til kravene i kompensationsordningen.

Ifølge SMVdanmark står 35 procent af frisørerne uden omsætning under tvangslukningen lige nu til at skulle betale kompensation tilbage til staten.

Hos SMVdanmark ser erhvervsorganisationens direktør Jakob Brandt derfor frem til, at der bliver fundet en politisk løsning på den problemstilling.

»Vi er rigtig glade for, at ministeren har lyttet til os, når vi påpeger problemerne hos de små og mellemstore virksomheder. Vi er klar over, at hjælpepakkerne er lavet i hastværk, og værdsætter den politiske vilje til nu at rette op på de huller, det naturligt kan føre til,« siger Jakob Brandt i en skriftlig kommentar.

Det er forventningen, at der bliver landet en politisk aftale på området i løbet af denne uge.