Nu skal hjælpepakkerne udfases: Overvismand forventer fyringer

Arbejdet med at udfase de enorme hjælpepakker, som holder hånden under næsten 260.000 danske job, går nu i gang. Fyringer bliver uundgåelige, vurderer overvismand, mens DI advarer mod, at man stopper hjælpepakkerne for brat.

 
Finansministeren præsenterede tirsdag den første Økonomisk Redegørelse siden coronakrisen. Video: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Finansminister Nicolai Wammen (S) skyder nu arbejdet med udfasningen af de enorme hjælpepakker i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Finansminister Nicolai Wammen (S) skyder nu arbejdet med at udfase hjælpepakkerne i gang. Klokken ni onsdag kommer regeringens økonomiske ekspertgruppe med sine anbefalinger til, hvordan dette kan foregå.

»Det er blevet tid til et politisk gearskifte,« lyder meldingen fra finansministeren, som i stedet vil »sætte ind med en ny og målrettet økonomisk genopretning«.

Ifølge økonomisk overvismand Carl-Johan Dalgaard kan det næppe undgås, at en bølge af konkurser og fyringer venter, når de store hjælpepakker løber ud, skriver Børsen. Dette står de lige nu til at gøre 8. juli.

Og der er mange job på spil med 205.000 danskere, der er omfattet af lønkompensationsordningen, og flere end 54.000 selvstændige og freelancere, der har søgt støtte.

»Vi står med en pest- eller koleraafvejning. Der er ingen tvivl om, at når man fjerner hjælpepakkerne, vil konsekvenserne være flere konkurser og større ledighed. Men det vil også koste masser af job, og der vil være virksomheder, der aldrig ser dagens lys, hvis man fastholder hjælpepakkerne,« siger Carl-Johan Dalgaard til Børsen.

Fortsat brug for hjælp

​​DI advarer mod, at man afbryder hjælpepakkerne for brat.

»Vi har som samfund investeret mange milliarder kroner i at holde hånden under økonomien og undgå massive konkurser og tab af arbejdspladser under krisen. Det siger sig selv, at hjælpepakkerne bør udfases på en fornuftig måde, hvor vi ikke fejer benene væk under samfundsøkonomien og virksomhederne. For så ender vi med at tabe alt det, vi har investeret i at opnå,« udtaler adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse.

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI

»Vi mener dog ikke, at det er nok bare at drøfte forlængelse af ordningen.«


Samtidig opfordrer han regeringen og Folketinget til at fremlægge en køreplan for udfasningen og indlede forhandlinger om en genopretningsplan.

»Der er behov for at lægge en klar plan for, hvordan de forskellige hjælpepakker kan og skal udfases – og hvad vi gør derefter. Det er klart, at virksomheder, som fortsat må holde lukket af hensyn til resten af samfundet, fortsat har brug for og krav på hjælp,« mener Lars Sandahl Sørensen.

DI fremhæver, at især mange eksportvirksomheder og arbejdspladser først for alvor rammes af krisen nu og senere, fordi ordrerne tørrer ud.

»Vi skal i gang med et strategiskifte, hvor de politiske tiltag i mindre grad handler om at spænde et sikkerhedsnet under virksomheder og job – men i højere grad handler om at give virksomhederne og deres medarbejdere de bedst mulige forudsætninger for at skubbe gang i økonomien og vinde ordrer til Danmark i en situation med strid modvind på verdensmarkederne,« udtaler Lars Sandahl Sørensen.

Vil have ordningen forlænget

Han opfordrer samtidig til, at regeringen indkalder arbejdsmarkedets parter til at »drøfte en kortere forlængelse af ordningen i forhold til det aftalte udløb den 8. juli«.

»Vi mener dog ikke, at det er nok bare at drøfte forlængelse af ordningen. Regeringen og parterne bør også drøfte justeringer af ordningen som en del af, at vi udfaser den, så den bliver mere fleksibel,« lyder det fra DI-direktøren.

Også Lars Sandahl Sørensen forventer, at vi i forbindelse med udfasningen af hjælpepakkerne kommer til at se flere fyringer.

»I takt med at krisen trækker ud, og omsætningen ikke vender fuldt ud tilbage i virksomhederne, kommer vi ikke til at undgå yderligere afskedigelser. Det bør vi begrænse, så meget vi kan. Derfor er det vigtigt at se på, hvordan ordningen kan gøres mere attraktiv og fleksibel end nu, hvor ordningen koster mange penge for både staten og virksomhederne hver måned,« påpeger han.

Coronakrisen har allerede kostet mange job. Ifølge Økonomisk Redegørelse, som regeringen offentliggjorde tirsdag, har vi fået 48.000 flere ledige. Og regeringen regner med, at ledigheden for hele 2020 vil komme op på godt 146.000 fuldtidsledige.