Aftale om nye hjælpepakker til erhvervslivet er på plads

Forhandlingsparterne er kommet frem til en aftale om fornyet hjælp til nødlidende danske virksomheder.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har søndag aften præsenteret en ny aftale om kompensation til de virksomheder, der er ramt af coronarestriktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

En aftale om nye hjælpepakker til de barer, cafeer og restauranter, der er ramt af de nye landsdækkende coronarestriktioner, er kommet på plads.

Det oplyser erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde søndag aften.

Aftalen udvider adgang til eksisterende hjælpepakker og kompensationsordninger.

»Vi afsætter 100 millioner kroner til yderligere økonomisk hjælp til branchen. Vi har særligt fokus på de små virksomheder,« siger erhvervsministeren på pressemødet.

»De kan nu få 90 procent af deres faste omkostninger i kompensation, hvis de vælger at holde lukket i en kortere periode.«

Også arrangører bag arrangementer, der er ramt af forsamlingsforbuddet blive kompenseret, uddyber han.

Konkret indebærer aftalen:

  • Kompensation for faste omkostninger til barer, caféer, restauranter mv., som har fået indskrænket deres åbningstider, og som følge af det har haft en omsætningsnedgang på mindst 35 pct.
  • Kompensation til selvstændige ejere af barer, caféer, restauranter mv., som lider et omsætningstab på mindst 30 pct. som følge af de indskrænkede åbningstider.
  • Kompensation til underleverandører
  • 100 mio. kr. til yderligere økonomisk hjælp til branchen
  • Særligt fokus på helt små virksomheder

Det er et bredt flertal, der er blevet enige om den nye aftale. Forhandlingsparterne består af regeringen, Venstre, Radikale Venstre, SF, Konservative og Alternativet.

Kompensationen gælder i første omgang til 31. oktober 2020, men der er mulighed for at forlænge året ud.

Aftalen virker med tilbagevirkende kraft fra den 19. august 2020, hvor den første regionale nedlukning af barer, caféer og restauranter fandt sted. Kompensationen gælder dermed også de tidligere regionale nedlukninger i bl.a. Odense og Aarhus.

Det er især de nye restriktioner om lukketid kl. 22 og krav om at bære mundbind, der på ny har presset restauranter, cafeer og barer. Samtidig er der fortsat krav om afstand og antal personer pr. kvadratmeter.