Radikale vil have flere penge til klima og velfærd – »Vi kan afskaffe resterne af efterlønnen«

På Christiansborg er flere partier dybt bekymrede over, at nye beregninger fra Dansk Industri, DI, viser, at det finanspolitiske råderum skrumper. Men partierne er ikke enige om, hvad der skal gøres. Radikale vil have danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Finanspolitisk ordfører og næstformand i de Radikale Sofie Carsten Nielsen er meget bekymret over, at nye tal viser, at det finanspolitiske råderum skrumper. De Radikale vil blandt andet gøre det nemmere at tilrække udenlandsk arbejdskraft for på den måde at få øget beskæftigelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver færre børn og mindre udenlandsk arbejdskraft i de kommende år. Det er en dybt bekymrende udvikling, som gør det langt sværere at få råd til ambitionerne på klimaområdet og få råd til den velfærd, vi gerne vil have med blandt andet flere sygeplejersker.

Sådan lyder det fra finanspolitisk ordfører for de Radikale Sofie Carsten Nielsen. Udtalelserne kommer på baggrund af, at Dansk Industri, DI, netop har foretaget en ny beregning af det finanspolitiske råderum frem mod 2025. Beregningerne viser, at råderummet skrumper kraftigt, og at regeringen nu kun har et frit råderum på 6,6 mia. kroner.

Det er de penge, regeringen kan bruge til at indfri valgløfter i de kommende år. Sofie Carsten Nielsen er meget bekymret over resultaterne i analysen fra DI.

Sofie Carsten Nielsen bemærker specielt, at analysen fra DI viser, at vi bliver færre børn og unge i de kommende år. Det giver umiddelbart et lidt større råderum, fordi det giver færre udgifter, men det er en stakket frist, fordi vi senere kommer til at mangle de unge som arbejdskraft.

»Det gør det helt oplagt, at vi skal se på, hvordan det bliver nemmere for virksomhederne at tiltrække arbejdskraft udefra. Jeg tænker i beløbsgrænsen for at kunne få mere faglært arbejdskraft til landet og generelt vilkårene for at kunne tiltrække udenlandske arbejdskraft,« siger Sofie Carsten Nielsen, der samtidig mener, at vi ikke kommer uden om at gennemføre nye reformer, som får danskerne til at arbejde noget mere.

Sofie Carsten Nielsen, finanspolitisk ordfører for de Radikale

»Det gør det helt oplagt, at vi skal se på, hvordan det bliver nemmere for virksomhederne at tiltrække arbejdskraft udefra. Jeg tænker i beløbsgrænsen for at kunne få mere faglært arbejdskraft til landet.«


»Vi kan afskaffe resterne af efterlønnen, og så kan vi fremrykke indfasningen af den højere pensionsalder. Derudover kan vi også se på vores nabolande, der har et langt mere fleksibelt arbejdsmarked, hvor seniorerne bidrager noget mere. I Sverige er der ikke nogen modregning i folkepensionen, hvis man arbejder efter pensionsalderen, og man får oven i købet en bonus,« siger Sofie Carsten Nielsen, der understreger, at de Radikale ikke vil være med til at skrue ned for niveauet for de offentlige ydelser.

Afviser skattestigning

Regeringen kommer med et forslag til finansloven for næste år 31. august. I den forbindelse kommer regeringen også med en ny beregning af det finanspolitiske råderum. Finansminister Nicolai Wammen (S) ønsker derfor ikke at medvirke i denne artikel.

Hos SF er finanspolitisk ordfører Lisbeth Bech-Nielsen også meget bekymret for, om råderummet er stort nok. Men fra SF lyder meldingen, at råderummet skal gøres større via øgede skatter.

»Vi mener, at man er nødt til at se på nye indtægtskilder. Hvis vi konkret ser på forslaget om tidligere pension, har Socialdemokratiet foreslået en særskat på bankerne. Vi foreslår en ekstra skat på de banker, der har et SIFI-stempel,« siger Lisbeth Bech-Nielsen og fremhæver, at SF vil komme med et katalog over mulige skattestigninger, når partiet fremlægger sit forslag til finansloven for næste år i begyndelsen af september.

De Radikale er afvisende over for skattestigninger, da det »samlet set vil gøre os fattigere«, fremhæver Sofie Carsten Nielsen.

Finanspolitisk ordfører for Venstre Troels Lund Poulsen er dybt bekymret over udviklingen.

»Vi glæder os til at se, når regeringen fremlægger, hvordan råderummet er. Men DIs analyse understreger bare behovet for, at man har en ansvalig økonomi. Det er et billede af, hvorfor vi ikke bare har råd til at øge vores velfærdsudgifter og samtidig bruge penge på en tidligere pension,« siger Troels Lund Poulsen.

»Det er en proiritering. Regeringen siger, at tidligere pension vil gå til de nedslidste, men vi ved, at det ikke er tilfældet. Vi ved, at der er mange, som får en ret, som de ikke har behov for. Mange vil derfor bidrage mindre, og vi får derfor en udfordring i forhold til dansk økonomi og vores sammenhængskraft,« siger Troels Lund Poulsen