Nytårstømmermænd til kinesiske aktier mandag morgen

De kinesiske aktiemarkeder har været lukket i en uge, og det blev til en slem start, da markederne åbnede igen mandag morgen.

De kinesiske aktiemarkeder dykkede kraftigt, da de åbnede igen mandag efter at have været lukket i en uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP/Ritzau Scanpix

Det må man kalde tømmermænd oven på det kinesiske nytår. Mandag åbnede aktiemarkedet i Shanghai, efter at have været lukket i en uge, og det skete med et fald på ni procent. Det var derfor en blodrød start på ugen for aktiemarkederne i Kina, der har været lukket siden mandag 23. januar på grund af det kinesiske nytår.

Det skriver Ritzau og AP.

De kinesiske aktiemarkeder har dermed været lukket i den uge, hvor udbruddet af coronavirussen er eskaleret. Det hele begyndte i byen Wuhan i det centrale Kina, og virussen har bredt sig til resten af landet samt 20 andre lande.

Den slags skaber frygt på aktiemarkederne, fordi investorerne bliver nervøse for, hvordan coronavirussen vil påvirke den kinesiske økonomi. Det direkte resultat blev, at det toneangivende indeks på aktiemarkedet i Shanghai faldt med næsten ni pct., da det åbnede mandag morgen. På en anden af de store kinesiske børser gik det ikke meget bedre. Indekset på børsen i Shenzhen faldt med mellem otte pct. og ni pct.

Den kinesiske centralbank, People's Bank of China, meddelte søndag, at den vil tilføje de finansielle markeder milliarder af yen. Mere præcist vil centralbanken lancere et program, der skal pumpe 174 milliarder dollar ud i økonomien. Det svarer til omkring 1.200 milliarder danske kr. Ifølge centralbanken skal det gerne give en rimelig og rigelig likviditet i det kinesiske banksystem.

Coronavirussen kan ramme den kinesiske økonomi, fordi den allerede har medført midlertidige fabrikslukninger. Desuden er der indført rejsebegrænsninger, og det kan også ramme dele af den kinesiske økonomi.

Det anerkendte Oxford Economics skriver i en helt ny analyse af den kinesiske økonomi, at den frygtede virus vil give et dyk i den økonomiske vækst i Kina på kort sigt. For hele 2020 har Oxford Economics sænket skønnet for væksten til 5,4 pct. Det tidligere spådom lød på seks pct.