Børsbarometer: Coronavirus vækker investorernes værste frygt – men det er for tidligt til panik

Den dødelige coronavirus har domineret aktiemarkedet i denne uge, men der er stadig ikke tegn på panik. Kendt investeringsekspert siger, at det vigtigste i en sådan situation er at erkende, hvad man ikke ved, og sørge for at sprede sine investeringer på tværs af lande, aktivklasser og valutaer.

Kina er hårdt ramt af den dødelige coronavirus, der har spredt sig til resten af verden. Over 200 mennesker er nu døde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Wu Hong/EPA/Ritzau Scanpix

For aktiemarkedet er der kun én ting, som gælder lige nu – coronavirussen. Siden sidste uges børsbarometer er udbruddet eksploderet og gået fra 900 smittede til næsten 10.000 tilfælde, mens over 200 mennesker nu er døde.

Investorerne er særligt bekymrede over, hvor hurtigt virussen spreder sig, og om myndighederne er kommet for sent i gang med at inddæmme den. Investorernes ultimative frygt er, at udbruddet rammer den globale økonomiske vækst og bremser det spæde opsving, vi har set tegn på de seneste par måneder. Hvis der kommer en større afmatning, bliver det nemlig meget svært at forsvare de tårnhøje niveauer, aktierne har ligget på de seneste måneder.

Værst så det ud mandag, da markedet kom tilbage fra weekend til en tredobling i antallet af smittede. Det sendte aktier i hele verden massivt ned, og for det danske eliteindeks C25 betød det et fald på 2,4 procent – den værste dag siden oktober.

Resten af ugen er det så gået lidt op og ned, og det er svært at tale om en decideret panikreaktion på markedet endnu. Da Verdenssundhedsorganisationen (WHO) torsdag slog alarm og erklærede, at virussen udgør en international sundhedskrise, faldt aktierne godt en procent​ i Europa, mens de knap nok rykkede sig i USA.

Sammenlignes med SARS

At aktierne ikke reagerer mere voldsomt, skyldes delvis, at der rundt om i verden er relativt stabile rammer. Centralbankerne har lovet lave renter, så langt øjet rækker. Brexit er en realitet. Og der begynder at være optimisme at spore hos virksomhederne, som kan sætte skub i økonomien.

Derudover er der stadig en hel masse ubekendte omkring coronavirussen. Ingen ved, hvor hurtigt og hvor meget den vil sprede sig, og man prøver i stedet at famle efter noget, der kan fungere som en rettesnor. Dér dukker SARS-epidemien fra 2002/2003 op, men på flere måder er de to virusser ikke sammenlignelige.

Coronavirussen smitter langt hurtigere end SARS, men til gengæld var SARS langt mere dødelig. Desuden var Kina heller ikke lige så vigtig for verdensøkonomien under SARS, som landet er nu, så det er svært at forudsige, hvor hårdt det nuværende udbrud vil ramme verdens vækst.

Ingen stor opkøbsmulighed endnu

Det, alle strateger dog er enige om, er, at de tidligere epidemier har vist sig at være glimrende opkøbsmuligheder. Under SARS dykkede amerikanske og europæiske aktier mellem cirka 15 og 25 procent​, men steg efterfølgende 40 procent​. Havde du ramt bunden dengang, havde du altså tjent en pæn skilling.

Men indtil videre er markedet slet ikke faldet nok til at kalde det en stor opkøbsmulighed. Siden de seneste aktierekorder tidligere i januar er danske aktier faldet godt en procent, ​mens det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks har tabt tre procent.

Faldene kan dog blive vildere, hvis virussen udvikler sig aggressivt. Vi har i denne uge set, at enkelte sektorer må tage drastiske beslutninger på grund af udbruddet, og det sætter sig hårdt i deres aktier. Alle de store luftfartsselskaber har de seneste dage aflyst alle flyvninger til Kina, hvilket uundgåeligt vil kunne mærkes på bundlinjen for første kvartal. SAS' pilotstrejke i foråret kostede for eksempel selskabet 600 mio. svenske kroner.

Siden udbruddet kom på vores radar i midten af januar, er luftfartsaktierne i Europa faldet knap 15 procent.

Erkend, hvad du ikke ved

Men hvis man er usikker på, hvor coronavirussen styrer markedet hen, hvad skal man som investor så gøre nu?

Ray Dalio, stifter af en af verdens største hedgefonde, Bridgewater Associates, har et forslag. I et LinkedIn-opslag fremlægger han sit synspunkt på udbruddet og erkender, at han er meget uvidende, når det gælder pandemier, og herunder også coronaudbruddet. Men at erkende uvidenhed er en styrke.

»Der er mange flere ting, vi ikke ved, end ting, vi ved. Når man ikke ved noget, er den bedste investeringsstrategi at have spredt sine investeringer klogt på tværs af geografier, aktivklasser og valutaer,« siger Dalio.

Det betyder, at det for eksempel er fornuftigt at have lidt aktier, guld og obligationer og ikke lade sig begrænse til kun at købe danske aktier.

Tre observationer fra mine kilder

Pundet på himmelflugt?
Den britiske valuta har fået for meget prygl og har derfor potentiale til at stige til 10,7 kroner, siger James Athey, porteføljeforvalter hos Aberdeen Standard Investments. I øjeblikket koster et pund 8,8 kroner. Athey forklarer, at efter den overbevisende valgsejr til Det Konservative Parti i december er der nu ved at komme mere styr på Brexit, og vi undgår »skærsilden« for nu. Han tilføjer, at de seneste erhvervstillidsdata er begyndt at lysne, og at der generelt er mere optimisme at spore.

Her er de bedste og billigste europæiske aktier
Den amerikanske storbank Morgan Stanley har offentliggjort en liste over 25 af deres favoritaktier i Europa, der er billige historisk. Der er ingen danske selskaber på listen, men blandt andre kendinge er Unilever, Danone, Renault, Ericsson, Airbus og bryggerigiganten Anheuser-Busch Inbev. Der er også en del britiske virksomheder iblandt, herunder Royal Bank of Scotland, Weir Group, Reckitt Benckiser,​ BP, Associated British Foods og Johnson Matthey. Morgan Stanley vurderer det britiske aktiemarked til at være blandt verdens mest undervurderede i øjeblikket.

Uber står til stort aktiehop
Den udskældte taxiservice Uber har haft en hård medfart på børsen og er faldet næsten 20 procent ​siden sin børsdebut i maj 2019. Men nu ser det ud til at vende for Uber, siger den schweiziske storbank UBS. Banken har lige givet Uber-aktien en købsanbefaling og et kursmål på 56 dollar, hvilket indikerer en 56 procent ​upside fra nuværende niveauer. UBS-analytiker Eric Sheridan nævner blandt andet, at han ser et stort potentiale i Ubers helikopterservice og globale tilstedeværelse.