Nye tal: Coronakrisen har givet Danmark en mindre økonomisk lussing end først beregnet

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at dansk økonomi i andet kvartal skrumpede med 6,9 procent. Dette er et historisk stort fald, men knap så massivt som det første estimat, der blev offentliggjort tidligere på måneden.

Før finansminister Nicolai Wammen (S) senere på mandagen kan præsentere regeringens forslag til finansloven for 2021, viste nye tal fra Danmarks Statistik, at dansk økonomi skrumpede med 6,9 procent i andet kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisen har ramt dansk økonomi hårdt.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser således, at Danmarks bruttonationalprodukt, BNP, i andet kvartal skrumpede med 6,9 procent. Dette er dog lidt bedre end det fald på 7,4 procent, som den såkaldte BNP-indikator indikerede for to uger siden.

Der er også fortsat tale om det absolut største fald, siden Danmarks Statistik begyndte at opgøre den kvartalsvise vækst i begyndelsen af 1990erne.

Det store tilbageslag i dansk økonomi skyldes især et kraftigt fald i privatforbruget.

»Med et fald på 7,2 procent bidrager privatforbruget markant til faldet i BNP-væksten. Nedlukningen har påvirket dele af detailhandelsbranchen, hvor eksempelvis salget af beklædning er gået stærkt tilbage. Bilsalget faldt med 11,8 procent i andet kvartal, men derudover er forbruget af varer omtrent uændret. Det er især forbruget af tjenester, der er faldet,« skriver Danmarks Statistik.

Selv om der er tale om et historisk stort fald i den økonomiske aktivitet i andet kvartal, har Danmark dog klaret sig forholdsvis skånsomt igennem coronakrisen, når man sammenligner med udviklingen i andre lande.

Samtidig peger flere nøgletal på, at den økonomiske genopretning er i fuld gang.

»Boligmarkedet boomer, detailhandlen er på det højeste niveau i mere end ti år, forbruger- og erhvervstilliden stiger, arbejdsløsheden falder, og industriproduktionen og eksporten vokser igen. Samtidig er antallet af personer på lønkompensation aftaget markant, og selv om beskæftigelsen er faldet med næsten 80.000 personer, er der indtil videre ikke tegn på en markant stigning i antallet af begærede konkurser eller tvangsauktioner,« skriver Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, i en kommentar til de nye tal.

Ny finanslov på vej

Hos Handelsbanken ser cheføkonom Jes Asmussen også forholdsvist optimistisk på muligheden for en hurtig genopretning.

»Faktisk har aktivitetsfremgangen i tiden, efter at samfundet genåbnede, været noget stærkere, end vi havde turdet håbe på, og tredje kvartal vil således alt andet lige byde på solide væksttal,« skriver Jes Asmussen i en kommentar.

»Der har dog været tegn på, at vi muligvis har lagt den »nemme« del af den økonomiske genoprejsning bag os. Fremadrettet venter vi en mere ujævn og langtrukken bedring af økonomien, end hvad vi har set de seneste måneder. For indeværende er det vores forventning, at dansk økonomi vil skrumpe med lidt over fire procent i år, og det ændrer dagens tal ikke på,« tilføjer Jes Asmussen.

Regeringen præsenterer mandag sit forslag til finansloven for 2021. Samtidig præsenteres Økonomisk Redegørelse, der indeholder regeringens aktuelle vurdering af dansk økonomi og de offentlige finanser.

Berlingske erfarer, at regeringen skønner, at dansk økonomi som følge af coronakrisen vil skrumpe med 4,5 procent i år, men allerede i 2021 ventes BNP at vokse med 4,2 procent.

Dermed er BNP-skønnene opjusteret siden maj, hvor den seneste udgave af Økonomisk Redegørelse blev offentliggjort. Dengang forventede regeringen, at coronakrisen ville medføre et BNP-fald på cirka 5,25 procent i år, og at væksten i Danmark kunne nå op på fire procent i 2021.