Erhvervsorganisationer: Sådan skal dansk økonomi kickstartes

Regeringen vil kickstarte den danske økonomi med en såkaldt krigskasse på 9,2 mia. kr. Hvordan denne enorme pose penge skal bruges, giver Dansk Industri og Dansk Erhverv her deres bud på.

 
Finansminister Nicolai Wammen fremlægger regeringens bud på en finanslov for 2021. En »krigskasse« er central for regeringens planer. Video: Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil lægge 9,2 mia. kr. i en såkaldt krigskasse, der skal ruste Danmark bedre mod coronakrisens konsekvenser og kickstarte dansk økonomi. Det fremgår af et udspil til finansloven, som Berlingske har fået indsigt i.

Og hvordan kan man så forestille sig, at krigskassens milliarder bør bruges? Det har Berlingske bedt to erhvervsorganisationer give et bud på.

Skattelettelser og fradrag

Spørger man Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, bør krigskassen gøre det billigere og mere attraktivt for virksomheder at investere:

»Virksomhedernes investeringer har fået en ordentligt én på sinkadusen under coronakrisen. Bruttoinvesteringer er i voldsom tilbagegang, og virksomheders indestående er steget til et historisk højt niveau. Der er lagt i kakkelovnen til et kollaps,« mener cheføkonomen.

Med udsigten til et kollaps er det »ekstemt vigtigt«, at Danmark får gang i investeringerne, mener Tore Stramer. Han påpeger, at »investeringer er kilde til økonomisk aktivitet og afgørende for vores fremtidige velstand«.

Cheføkonomen har også bud på, hvordan krigskassens milliarder kan gøre det mere attraktivt for virksomheder at investere:

»Man kunne lempe selskabsskatten, indføre lavere aktiebeskatning – også selv om det ikke er det, regeringen lægger op til med Arnes pension – og man kunne indføre et større fradrag på nye investeringer – især inden for forskning og udvikling,« forklarer Tore Stramer.

Grøn genstart

I Dansk Industri er ønsket, at krigskassen sikrer en »grøn genstart« af økonomien, siger vicedirektør Per Geckler Møller. Han henviser samtidig til DIs pressemeddelelse, hvor han bakkes op af Dansk Industris direktør, Lars Sandahl Sørensen:

»Hvis vi på nogen måde skal realisere vores høje klimaambitioner, kræver det flere investeringer i at udvikle nye grønne løsninger. Derfor er det vigtigt, at Folketingets partier i kampen mod krisen satser målrettet på at styrke forskningen – både den offentlige forskning og forskningen i virksomhederne. Dette vil både gavne vores eksportmuligheder og den grønne omstilling,« siger DI-direktør Lars Sandahl Sørensen.

Vicedirektøren, Per Geckler Møller, har konkrete bud på, hvordan den grønne genstart bør iværksættes:

»Vi vil blandt andet foreslå, at fradraget for private forskningsinvesteringer hæves permanent til 130 procent, og at Folketinget fremrykker sænkelsen af elafgiften.«

Per Geckler Møller henviser desuden til, at de nyligt nedsatte genstartteam bør få tilskud fra krigskassen.

»Det vil også være oplagt at sætte flere penge af til de otte genstartsteam for eksporten, som regeringen har nedsat, så man kan sætte ind med målrettede tiltag for at løfte eksporten inden for de enkelte brancher,« lyder det fra DIs vicedirektør.

Genstartteamene er fora, hvori ledere fra erhvervslivet og fagbevægelser udpeger eksportbranchernes udfordringer samt tiltag, der skal hjælpe brancherne igennem coronakrisen.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, der repræsenterer lønmodtagerne. FH har ikke ønsket at kommentere emnet.