Ny coronabølge vil banke privatforbruget i gulvet med ti mia. kr. – »Vi regner med omfattende nedlukning i hele første kvartal«

Nedlukningen er hård, og opsvinget er udskudt, lyder det i en ny prognose for den danske økonomi fra Danske Bank. Udbredelsen af vaccinerne gør dog Danske Bank mere sikker på et pænt comeback senere på året.

Regeringen har lukket ned for det meste af detailhandlen på grund af det høje covid-19-smittetal. Det kommer til at gå hårdt ud over det private forbrug her i starten af det nye år, spår Danske Bank i en helt ny prognose. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny coronabølge og ny nedlukning giver en rigtig grim start på året for den danske økonomi. Restriktionerne får danskerne til at beholde pengene i lommen, og der er udsigt til et dyk i det private forbrug på op mod ti milliarder kroner i første kvartal.

Det vil være med til at høvle en ganske betragtelig del af den økonomiske vækst her i år. Det er Danske Bank, der netop er kommet med en ny analyse af den danske økonomi, og det er den første analyse, hvor den ny nedlukning er indregnet.

Nedlukningen i foråret gav et dyk i privatforbruget på syv milliarder kroner i første kvartal og 13 milliarder kroner i andet kvartal. Selvom den nye nedlukning kun er sat til at vare frem til foreløbig 17. januar, regner Danske Bank med, at privatforbruget her i første kvartal vil dykke med 9,7 milliarder kroner.

Det skyldes blandt andet, at Danske Bank regner med, at i hvert fald dele af nedlukningen vil blive forlænget.

»Nedlukningen i starten af året tegner til at blive hård, og det vil også komme til at koste på privatforbruget. Samtidig får vi ikke på samme måde et boost fra feriepengene, som vi gjorde i efteråret. Derfor forventer vi et fald i privatforbruget på omkring fire procent i første kvartal alene, hvilket svarer til, at der vil blive brugt omkring ti milliarder kroner mindre end i sidste kvartal af 2020,« siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun fremhæver, at nedlukningen er bred og rammer servicevirksomheder som restauranter og kulturtilbud, men også i størstedelen af detailhandlen.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank

»Selvom dele af detailhandlen skulle åbne igen 17. januar, er det næppe realistisk, at sådan noget som restauranter for alvor får lov at åbne.«


»Samtidig opfordres der til, at man går så lidt ud som muligt, så det er formentlig de færreste, der går på shoppetur de kommende uger. Og selvom dele af detailhandlen skulle åbne op igen 17. januar, er det næppe realistisk, at sådan noget som restauranter for alvor får lov at åbne,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun fremhæver, at på den negative side tæller også, at januar og februar normalt er højsæson for rejsebranchen, men den ligger helt underdrejet i øjeblikket.

På den positive side tæller, at erfaringerne fra foråret viser, at når økonomien bliver lukket op igen, sætter danskerne ret hurtigt gang i deres privatforbrug. Danske Bank tror derfor, at vi for året som helhed vil se en fremgang i privatforbruget på 3,6 procent.

Varer helt frem til påske

Nedlukningen her i starten af året vil naturligt nok også komme til at ramme hele den danske økonomi. Overskriften for prognosen fra Danske Bank er, at opsvinget er udskudt. Danske Bank regner med, at vi i 2021 som helhed vil få en vækst på 2,3 procent.

Det er 0,7 procentpoint mindre end i foregående prognose, der blev udgivet tilbage i oktober. For 2020 mener Danske Bank, at vi samlet ender med en nedgang i BNP på 3,7 procent. I oktober, før den nye nedlukning kom, lød prognosen på en nedgang på 3,5 procent.

Nedjusteringen af vækstskønnet for i år kan groft sagt siges at være det, som de nye restriktioner og nedlukningen isoleret set kommer til at koste.

Oven i det kommer naturligt nok også en ganske betydelig omkostning ved den store nedlukning i foråret.

I prognosen bliver det understreget, at de nye restriktioner i sig selv ikke kommer som nogen overraskelse, men de kommer tidligere end beregnet og er kraftigere. Det er de to ting, der slår den danske økonomi i gulvet her i starten af året.

»Vi regner med, at der vil være ganske omfattende nedlukning i hele første kvartal, altså indtil påske. Det vil formentlig gå lidt frem og tilbage, men hvis der for alvor kan åbnes tidligere end det, er vores prognose nok for pessimistisk,« siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

Han understreger, at de lavere forventninger til væksten for i år ikke er udtryk for, at banken er blevet mere pessimistisk. Udrulningen af effektive vacciner gør, at der er betydelig mindre risiko for, at et opsving senere på året vil løbe ud i sandet.

»Nye nedlukninger forventes at udløse ny tilbagegang i begyndelsen af 2021, men derefter er udsigten til et opsving styrket, og vi forventer at nå en arbejdsløshed som før coronakrisen, når vi når til 2022,« siger Las Olsen og fremhæver, at der bortset fra smittespredning og restriktioner faktisk er »gode tegn at notere sig i økonomien«.

Rammer hårdere i Danmark

I slutningen af 2021 kom både Finansministeriet og Danmarks Nationalbank med deres analyser af dansk økonomi. I Økonomisk Redegørelse regner regeringen med en vækst i år på 2,8 procent, mens Danmarks Nationalbank spår en fremgang i år på 2,9 procent.

Begge de to prognoser er lavet før den seneste nedlukning af den danske økonomi, og regeringens skøn for den danske økonomi blev af flere betegnet som værende forældet, før den overhovedet kom på gaden.

Hvordan det rent faktisk kommer til at gå, er naturligt nok usikkert, men afslutningen af forrige år var ikke god. I lighed med Danske Bank følger Nordea også danskernes privatforbrug tæt her i coronakrisen.

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen fremhæver i en kommentar, at nedlukning version to rammer hårdt. Og rent faktisk hårdere end i de øvrige nordiske lande.

»Vi er kommet med en hård nedlukning. Det har vi ikke set på samme måde i de andre nordiske lande, og det rammer Danmark lige nu. Det kommer til at gå ud over detailhandlen. Blandt andet er byggemarkeder, der måtte holde åbent i foråret, blevet lukket ned. Jeg tvivler på, at ret meget af den handel kommer til at blive til nethandel,« siger Helge J. Pedersen.

Han mener i lighed med Danske Bank, at de annoncerede nedlukninger bliver forlænget.

»Jeg tror, at det meste af februar også vil byde på en form for nedlukning. Sidste gang fik vi åbnet for frisørerne ret hurtigt. Med den nye og mere smitsomme virus er der en risiko for, at nedlukningen af de liberale erhverv bliver forlænget,« siger Helge J. Pedersen.