Drømmene om en rekord julehandel er slået i stykker – mændenes juleindkøb rammes hårdere end kvindernes

Danskernes forbrug hos restauranterne dykkede pænt i sidste weekend. Nu står detailhandlen for tur med de nye restriktioner. Cheføkonom kommer med en lille trøst her under den nye nedlukning.

Frederiksberg Centret i København er lukket ned igen. Tomme storcentre de kommende dage vil ramme en stor del af danskernes normale julehandel. Foreløbige tal viser, at de nye restriktioner ramte forbruget på restauranterne hårdt i sidste weekend. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bugnende bankbøger og milliarder af feriekroner hos danskerne. Efter et meget svært forår skulle det have været et godt julesalg for detailhandlen i år med en ekstra omsætning i november og december på omkring ni milliarder kroner, viser en tidligere analyse fra Dansk Erhverv.

Men med de nye restriktioner vil slutspurten hen mod den milliardstore julehandel blive bremset. Og det vil gå mere udover indkøbene af nogle varer end andre.

Nye tal fra Danske Bank viser, at danskernes forbrug i forrige weekend faldt med 4,5 procent i forhold til samme tidspunkt året før. Det var i høj grad forbruget på restauranterne, der dykkede, men det var også før, de nyeste restriktioner blev indført.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank

»Selvom en del gaver stadig kan nå at blive købt online, så forventer vi samlet set, at forbruget bliver lavere, end man ellers ville have set.«


Privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen understreger, at det nu er en anden del af privatforbruget, der også bliver ramt.

»Vi forventer i langt højere grad, at detailhandlen kommer til at stå for skud i de kommende dage. Erfaringerne fra forårets nedlukning viser, at storcentrene har afgørende betydning for danskernes forbrug, og selvom en del gaver stadig kan nå at blive købt online, så forventer vi samlet set, at forbruget bliver lavere, end man ellers ville have set,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

»Normalt fortsætter julehandlen helt op til 23. december, og med nedlukningen af store dele af detailbranchen har vi et væsentligt andet billede i vente i år,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Køber elektronik i god tid

Danskernes privatforbrug er på omkring 1.000 milliarder kroner om året, og danskernes lyst til at bruge penge er en af de afgørende faktorer for den danske økonomi. Omkring 30 procent af privatforbruget er detailsalget. Set hen over året, er netop december den måned, hvor privatforbruget er størst.

I december ligger privatforbruget ti procent over gennemsnittet for resten af månederne.

Hvor slemt den nye nedlukning ender med at ramme privatforbruget og julehandlen, er naturligt nok usikkert. Nogle indkøb er allerede foretaget. Herudover er det spørgsmålet om, hvor meget handel der kommer til at foregå via nettet samt den del af detailhandlen, der først skal holde lukket fra 25. december.

»Der er stor forskel på, hvad man køber hvornår. Sådan noget som elektronik køber folk sidst i november og starten af december i forbindelse med blandt andet udsalget på Black Friday, mens salget af bøger stiger støt gennem december og topper lige inden jul,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

»Herudover er der en tendens til, at mænd køber julegaverne i dårligere tid end kvinder,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Relativt stort dyk

I lighed med Danske Bank følger Nordea også danskernes privatforbrug tæt. Og her vurderer cheføkonom Helge J. Pedersen, at det er uundgåeligt, at de nye restriktioner vil føre til et fald i privatforbruget.

»De nye restriktioner kan næppe undgå at få negative konsekvenser for forbruget, selvom en del af det givetvis kan kompenseres via onlinehandel. Det er klart, at det også kommer an på, hvor lang tid det her kommer til at vare ved,« siger Helge J. Pedersen.

»Vi så, at den nedlukning, vi havde i foråret, førte til et relativt stort dyk i vores privatforbrug, men også at det kom hurtigt tilbage, da der blev åbnet op igen,« siger Helge J. Pedersen.

Han kommer dog også med et positivt budskab lige nu, hvor danskerne bliver ramt af de nye restriktioner.

»Den underliggende købekraft hos danskerne er høj. Til trods for krisen er de disponible indkomster steget, og så har vi fået udbetalt mange milliarder i feriepenge. Før skat er der blevet udbetalt over 50 milliarder kroner, hvilket svarer til omkring 30 milliarder kroner efter skat,« siger Helge J. Pedersen.

»Dertil regner regeringen med, at der vil blive udbetalt 24 milliarder kroner, når de resterende feriepenge kommer til udbetaling næste år. Det er et meget stort beløb,« siger Helge J. Pedersen.