Regeringen spår revanche for dansk økonomi i 2021 – men prognosen er allerede forældet

Regeringens økonomiske redegørelse er netop kommet på gaden, men den indeholder ikke noget skøn over, hvor hårdt de nye restriktioner rammer den danske økonomi. Prognosen bliver kritiseret for at være for optimistisk, men der er også en mindre opmuntring til danskerne.

Regeringen har netop sendt den seneste økonomiske redegørelse på gaden. Det sker med Morten Bødskov (S) i spidsen, der er fungerende finansminister, mens Nicolai Wammen (S) er på barsel. I prognosen skruer regeringen op for vækstskønnet for næste år, men den bliver kritiseret for at være for optimistisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Coronavirussen har sat en helt ny dagsorden for dansk økonomi, hvor alt kan forandre sig på meget kort tid. Regeringen har netop sendt en ny Økonomisk Redegørelse på gaden, men den er forældet, før den overhovedet er udgivet. I analysen skruer regeringen kraftigt ned for vækstskønnet til næste år, men den seneste nedlukning af den danske økonomi er ikke med i prognosen, og den bliver kritiseret for at være for optimistisk.

Nedlukning påvirker naturligt den danske økonomi her i år. Herudover vil den naturligt nok også ramme hårdt til næste år, hvis den bliver forlænget efter 3. januar. I forhold til den seneste prognose har regeringen skruet op for forventningerne til væksten i år, men samtidig skruet pænt ned for forventningerne til næste år. Regeringen regner nu med, at vi får en vækst i år på minus 3,8 procent. Til næste år regner regeringen med en opvågning af den danske økonomi med en vækst på 2,8 procent.

Regeringen understreger, at vi står i den værste situation siden marts, men samtidig bliver det påpeget, at den seneste nedlukning ikke er med i analysen.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer bemærker, at regeringens nye prognose er forældet, før den ramte trykken.

»Selvom regeringen har skåret en stor luns af deres vækstskøn for næste år, så fremstår prognosen alligevel alt for positiv. Det skyldes primært, at regeringens økonomer ikke har indregnet konsekvenserne af de seneste omfattende restriktioner. Dermed er regeringens ellers dugfriske prognose reelt allerede forældet, før den ramte trykken,« skriver Tore Stramer i en kommentar til rapporten.

»Jeg hælder desværre til, at restriktionerne bliver forlænget til efter 3. januar. Det vil hurtigt kunne koste dyrt på den samlede vækstkonto for 2021. Jokeren er dog naturligvis vaccinerne. Lykkes det hurtigt og effektivt at få rullet vaccinerne ud til befolkningen, kan der komme en kraftig vækstrekyl i foråret,« skriver Tore Stramer videre.

Samme melding lyder fra cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

»Med den nyeste omgang nedlukninger er der klart nok risiko for, at prognosen er for optimistisk. Vi regner med, at det bliver en økonomisk set trist vinter, men at der så igen kommer gang i opsvinget, i takt med at restriktioner bliver lempet, og coronasmitten kommer på tilbagetog,« skriver Las Olsen.

Rammer tusindvis af job

Som beskrevet i Berlingske fredag vil den nye nedlukning af den danske økonomi ramme meget hårdt. Beregninger fra Dansk Erhverv viser, at nedlukningen berører 343.900 job og vil give et produktionstab på 17 milliarder kroner om måneden. Det er en nedlukning, som er lige så omfattende som i foråret, hvor vi fik en ganske gevaldig nedgang i vores BNP.

Hver uge, de nuværende restriktioner bliver forlænget efter 3. januar, koster derfor dyrt.

I prognosen spår regeringen, at beskæftigelsen til næste år vil stige med 15.000 personer, og ledigheden vil falde med 7.000 personer. Lige nu er det meget usikkert, om det kommer til at holde stik.

Cheføkonom i den liberale tænketank CEPOS Mads Lundby Hansen er helt enig i, at regeringens prognose er for optimistisk. Men han kommer også med en lille opmuntring til danskerne.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom Cepos

»Desuden er familiernes økonomiske situation sund. Danskerne har sparet 1.000 milliarder kroner op på deres bankkonti. Og der forventes en pæn fremgang i de disponible indkomster i årene 2020 til 2022 på godt to procent årligt.«


»Finansministeriet forventer, at BNP er tilbage på førkriseniveau i 2022. Det forekommer realistisk, i lyset af at vaccinen i løbet af 2021 vil håndtere smitteudbredelsen, og at der ikke er strukturelle problemer i dansk økonomi,« siger Mads Lundby Hansen.

»Desuden er familiernes økonomiske situation sund. Danskerne har sparet 1.000 milliarder kroner op på deres bankkonti. Og der forventes en pæn fremgang i de disponible indkomster i årene 2020 til 2022 på godt to procent årligt. Væksten i indkomsterne er hjulpet på vej af udbetalingerne af feriepengene i 2020 og 2021 og en fremgang i beskæftigelsen i 2021 og 2022,« siger Mads Lundby Hansen.

Problematisk prognose

Regeringen udsender altid en Økonomisk Redegørelse to gange om året. En i slutningen af august, samtidig med at forslaget til næste års finanslov bliver sendt på gaden. Den anden kommer altid i december hen mod slutningen af året.

Men det er meget usædvanligt, at rapporten, som det er tilfældet denne gang, er forældet, før den overhovedet er udgivet. Økonomisk redaktør på Berlingske Ulrik Bie kommer på den baggrund med en klar opfordring til regeringen.

»Alle har respekt for, at det er næsten umuligt at lave prognoser, når forhold herhjemme og i omverdenen ændrer sig hastigt fra dag til det. Det er dog problematisk, at vi nu har et officielt skøn for dansk økonomi, der ikke er bygget på den virkelighed, der gælder for det danske samfund. Regeringen bør derfor straks efter nytår, når restriktionerne for vinteren meldes ud, få udarbejdet et opdateret syn på økonomien. Det kan være med forskellige scenarier, men den danske økonomiske debat fortjener et mere solidt fundament, end der er tale om på nuværende tidspunkt,« siger Ulrik Bie.

Overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard fremhævede torsdag over for Berlingske, at det er afgørende, at regeringen bruger tiden under den nuværende nedlukning til at få styr på strategien med test, opsporing og isolation. Det er nøglen til, at den danske økonomi kan klare skærene uden alt for mange restriktioner frem til tidspunktet, hvor vaccinen redder os. Vi har ikke været gode nok til dansen med corona, og det er derfor, de nye restriktioner er kommet, påpeger Carl-Johan Dalgaard.