Nu er hammeren faldet: Snyd med hjælpepakker straffes benhårdt

Landsretten idømte i dag en 29-årig mand over to års fængsel for snyd med hjælpepakker. Mandens kriminalitet ville normalt give seks til otte måneders fængsel, men en hastelov baner vejen for hårdere straffe.

Landsretten kan straffe hjælpepakkesnyd hårdt, fordi Folketinget i april vedtog en hastelov, som åbner op for en firedobbelt straf. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

En 29-årig mand, der har erkendt sig skyldig i svindel med hjælpepakker, skal to år og tre måneder i fængsel. Det slår Østre Landsret fast i dag.

Dommen er central, fordi den kommer i kølvandet på et af forårets mest omdiskuterede emner: Snyd med de milliarddyre coronahjælpepakker til erhvervslivet.

Siden hjælpepakkernes tilblivelse har det været en stærk prioritet for regeringen, at kun »ordentlige og ansvarlige virksomheder« skulle modtage hjælpepakkernes penge.

Af den grund indførte Folketinget blandt andet en hastelov, som gør det muligt at straffe snyd med hjælpepakker op til fire gange hårdere end normalt. Hasteloven har i dag gjort det muligt at idømme den 29-årige en straf på over to år. Dertil er manden idømt en bøde på 1,275 mio. kr.

Bedrageri i den størrelsesorden, som den 29-årige er skyldig i, straffes normalt med fængsel i seks til otte måneder. Ofte gives betinget fængsel med samfundstjeneste.

Tilbage i marts lød begrundelsen for de hårdere straffe således fra Justitsminister Nick Hækkerup (S):

»Regeringen vil slå hårdere ned på dem, der begår kriminalitet i lys af corona-epidemien, for når hele samfundet står på den anden ende og strækker sig til det yderste for at få enderne til at møde, så er det undergravende for vores samfund, hvis kriminelle slår sprækker i den kæmpe indsats, der bliver gjort over hele landet,« sagde Nick Hækkerup i følge Jyllands-Posten.

Fem opdigtede ansatte

Det er ikke første gang, at manden, som driver et biludlejningsfirma, kendes skyldig i svindel. I august blev han idømt en bøde på en mio. kroner samt ubetinget fængsel i et år og seks måneder for at ville svindle sig til 427.500 kroner. Dommen blev afsagt i Københavns Byret.

Anklagemyndigheden vurderede imidlertid, at dommen fra Københavns Byret ikke var tilstrækkelig, hvorfor myndigheden ankede dommen til Landsretten. Og det er her, at den 29-årige i dag er blevet idømt sin straf.

Den 29-årige er skyldig i at søge lønkompensation for fem opdigtede ansatte. Manden tilstod allerede i byretten, at han løj over for Erhvervsstyrelsen, da han søgte om lønkompensation. Styrelsen opdagede svindlen og udbetalte derfor ikke pengene.

Midt i oktober blev en 42-årig kvinde varetægtsfængslet, fordi mistanken om, at hun skulle have svindlet med hjælpepakkerne for over en halv million kroner, var velunderbygget.

Der afventes desuden dom i en sag mod en 57-årig mand, som er tiltalt for svindel med hjælpepakkerne af særlig grov karakter. Ligeledes har politiet rejst tre sager om hjælpepakkesnyd mod chefer i rengørings- og byggefirmaer.

I alt har Bagmandspolitiet, SØIK, anmeldt 128 sager om hjælpepakkesnyd til de danske politikredse.