Første dom for svindel med hjælpepakker: Halvandet års fængsel til 29-årig biludlejer

En 29-årig mand, der driver et biludlejningsfirma, har netop fået et år og seks måneders fængsel for svindel med de hjælpepakker, der skal hjælpe virksomheder, som er ramt af coronakrisen.

Københavns Byret har netop afsagt den første dom om svindel med hjælpepakker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag er en 29-årig mand som den første blev dømt for at svindle med coronahjælpepakker.

Manden, der driver et biludlejningsfirma, blev i Københavns Byret idømt ubetinget fængsel i et år og seks måneder for at ville svindle sig til 427.500 kroner. Normalt straffes svindel i den størrelsesorden med fængsel i seks til otte måneder, skriver Ritzau.

Den 29-årige søgte om lønkompensation for fem opdigtede ansatte, men tilstod i byretten, at han løj overfor Erhvervsstyrelsen, da han søgte om lønkompensation. Styrelsen opdagede svindlen og udbetalte derfor ikke pengene.

Nu skal Statsadvokaten i København afgøre, om anklagemyndigheden skal anke dommen til skærpelse. I dommen indgår også en tillægsbøde på en million kroner.

Den 29-åriges forsvarer, Louis Beck Nielsen, oplyser, at hans klient tager betænkningstid. Sagen blev meldt til politiet, og 18. juni blev han varetægtsfængslet. Efter onsdagens dom er den 29-årige blevet løsladt. Dommen skal afsones senere.

Tiltale mod 57-årig

Dommen faldt kort efter, at Anklagemyndigheden kunne fortælle, at en 57-årig mand fra København er tiltalt for svindel med hjælpepakker.

Ifølge Bagmandspolitiet benyttede den 57-årige sig af falske ansættelseskontrakter, urigtige oplysninger om aflyste arrangementer og vildledende oplysninger om virksomheders omsætning for at få del i de hjælpepakker, som er sat i søen for at hjælpe virksomheder, der er hårdt ramt af coronakrisen.

Den 57-årige blevet anholdt i København i maj, fordi han havde indsendt flere ansøgninger om kompensation til 17 medarbejdere i fem forskellige selskaber og foreninger. Han nåede aldrig at få udbetalt pengene. Retssagen begynder i Københavns Byret 31. august.

Bagmandspolitiet har indtil nu modtaget 94 anmeldelser om svindel med hjælpepakkerne. Anmeldelserne kommer både fra Erhvervsstyrelsen, der udbetaler midlerne, samt fra Hvidvasksekretariatet, der modtager underretninger fra banker om mistænkelige forhold.

Anmeldelserne vedrører et samlet beløb på 30 millioner kroner, mens der til dags dato er beslaglagt mere end fem millioner kroner.

Erhvervsminister Simon Kollerup kommenterer sagen i et skriftligt svar til Berlingske:

»Jeg er glad for, at der nu er sendt et tydeligt signal om, at svindel med kompensationsordningerne er uacceptabelt og straffes. Det er ikke alene kriminelt, det er også at misbruge penge, som er tiltænkt virksomheder, der er i knæ efter corona-krisen. Sammen med Folketinget har vi derfor firedoblet straffen for denne type svindel, sat 50 mio. kr. af til øget kontrol med ordningerne i Erhvervsstyrelsen, og vi har etableret et samarbejde mellem Erhvervsstyrelsen, SØIK og skattemyndighederne. Foreløbigt har det ført til 96 politianmeldelser fra Erhvervsstyrelsen og altså nu den første dom,« lyder det fra erhvervsministeren.

 

GRAFIK

Antal anmeldelser hos SØIK i relation til hjælpepakkerne