Nationalbanken i nyt milliardforsvar for kronen i december

Danmarks Nationalbank har for første gang siden 2015 måttet kæmpe for kronen tre måneder i træk. Det er dog for tidligt at tale om selvstændig dansk renteforhøjelse, mener økonomer.

For tredje måned i træk var Danmarks Nationalbank i december ude og spille med musklerne for at forsvare kronen. Nationalbanken solgte valuta for 4,1 milliarder kroner i december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Den danske krone er under pres, og Danmarks Nationalbank må have gang i redningsaktionerne. Mere præcist solgte Nationalbanken i december valuta for 4,1 milliarder kroner for at forsvare kronen. Det er tredje måned i træk, at Nationalbanken har opkøbt kroner eller med andre ord interveneret.

Det sker, fordi kronen blev svækket over for euroen i september og oktober og sidenhen er holdt fast på det svækkede niveau. Når kronen bliver svækket for meget overfor euroen, er Nationalbanken nødt til at intervenere, for at vi kan bevare vores fastkurspolitik.

Kronen blev fredag eftermiddag handlet i kurs 7,473. Det er det beløb i danske kroner, som man skal give for en euro. Kronen er blevet svagt svækket her i begyndelsen af året. Kronen skal holde sig inden for et bånd, der hedder 2,25 procent plus-minus i forhold til centralkursen på 7,46038.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, mener, at det langt fra er sikkert, at Nationalbanken er færdig med at forsvare kronen i denne omgang.

»Der er ikke så overraskende, at Nationalbanken spiller med musklerne, når vi kaster et blik på, at kronen handles blot en snert fra sit svageste niveau i mere end 18 år. Vi skal fire år tilbage, siden der har været interveneret i tre måneder i streg, og jeg ser et potentiale for, at Nationalbanken endnu ikke er færdige,« siger Jeppe Juul Borre.

»Det er min forventning, at de fortsat vil vise deres tilstedeværelse på markedet i den kommende tid. Jeg er ikke der, hvor jeg kalder på en selvstændig renteforhøjelse endnu, men vi er trådt et lille skridt nærmere,« siger Jeppe Juul Borre, der fremhæver, at december-interventionen sætter de to foregående måneder fuldstændig til vægs.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank

»Med andre ord har Nationalbankens rentesænkning alt andet lige været mere markant end ECBs, der bidrager til kronens svækkelse.«


I oktober og november opkøbte Nationalbanken valuta for henholdsvis 0,4 og 1,2 milliarder kroner.

»Da vi trådte ud af december, var kronen styrket en spids sammenlignet med en måned forinden, men her i starten af året er kronen igen svækket marginalt. I et lidt større perspektiv har kronekursen været svækket, men på et nogenlunde stabilt niveau siden begyndelsen af november. Nationalbanken har dermed formået at stabilisere men ikke ændre retningen for den svækkede kronekurs,« siger Jeppe Juul Borre.

Startskuddet til svækkelsen

Startskuddet til den svagere krone kom, da Den Europæiske Centralbank, ECB, i september sænkede eurorenten med 0,10 procentpoint. Nationalbanken fulgte trop med en tilsvarende rentesænkning, men ECB havde endnu en trumf i ærmet – differentierede rentesatser, som friholder en del af bankernes indlån mod negativ rente.

»Det fungerer i realiteten som en implicit renteforhøjelse. Med andre ord har Nationalbankens rentesænkning alt andet lige været mere markant end ECBs, der bidrager til kronens svækkelse,« siger Jeppe Juul Borre.

Hos svenske Handelsbanken tror cheføkonom Jes Asmussen her og nu hellere ikke på, at den svækkede krone vil give anledning til selvstændig dansk renteforhøjelse.

»Selv om det er første gang siden 2015, at Nationalbanken har været i markedet og støtteopkøbt kronen tre måneder i træk, så indikerer opkøbenes størrelse efter vores vurdering en større tolerance over for en svagere krone, end hvad vi har set tidligere,« siger Jes Asmussen.

»Set over de seneste tre måneder beløber støtteopkøbene sig således »kun« til 5,7 milliarder kroner. Omkring årsskiftet 2018/2019, da kronen ikke lå så svagt, som vi ser aktuelt, solgte Nationalbanken valuta for i alt 13,5 milliarder kroner over to måneder. Det fortsat relativt begrænsede støtteopkøb betyder efter vores vurdering, at det for indeværende er for tidligt at forvente en snarlig renteforhøjelse fra Nationalbankens side,« siger Jes Asmussen.