Nationalbanken: Coronatågen letter over dansk økonomi

Vi befinder os nu i en moderat lavkonjunktur, lyder det fra Danmarks Nationalbank.

Med direktør Lars Rohde i spidsen præsenterer Nationalbankens seneste prognose for den danske økonomi her i coronakrisen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Coronatågen letter lidt over dansk økonomi.

Sådan lyder det i en helt ny prognose fra Danmarks Nationalbank. Meldingen fra Nationalbankdirektør Lars Rohde er nu, at der er udsigt til en moderat lavkonjunktur.

Spådommen går på, at landets samlede produktion i form af BNP vil falde med 3,6 pct. i år som følge af de kraftige tilbageslag i foråret. Næste år vil vi få en vækst på 3,6 pct.

Nationalbanken skriver, at genopretningen af den danske økonomi fortsætter, men i et langsommere tempo.

I Nationalbankens seneste analyse af den danske økonomi fra juni spåede den, at Danmark i år vil opleve et fald i vores samlede produktion i form af BNP på 4,1 pct.

»På trods af den hurtige vending er økonomien ikke tilbage på samme niveau som før udbruddet af coronavirus, og dansk økonomi befinder sig nu i en moderat lavkonjunktur,« hedder det i en pressemeddelse fra Nationalbanken.

Nationalbanken understreger dog, at der er stor usikkerhed om den økonomiske udvikling, der vil være meget præget af, hvordan det kommer til at gå med coronavirus.

»Den planlagte finanspolitik i forslaget til næste års finanslov er godt afstemt med den forventede udvikling. Men både speeder og bremse bør holdes parate,« siger Lars Rohde.

I en kommentar til analyse fra Nationabanken fremhæver cheføkonom i Danske Bank Las Olsen, at det nu er et noget andet billede af den danske økonomi, som bliver tegnet.

»Tilbage i foråret frygtede Nationalbanken ellers, at BNP-faldet kunne komme helt op på ti procent, men med den nye prognose siger bankens økonomer, at det stort set er gået så godt, som det nærmest kunne, under omstændighederne,« skriver Las Olsen.

»Vi fik godt nok et massivt fald i forbruget under nedlukningen, men det har rettet sig hurtigt i takt med genåbningen, og eksporten har klaret sig godt i betragtning af, hvor sort det ellers ser ud mange steder i verden,« hedder det videre.

Betydelig usikkerhed

Den lidt større optimisme ligger på linje med den seneste prognose fra OECD. Den lidt større optimisme skyldes dog ikke større tro på fremtiden, men derimod at nedturen i 2. kvartal var lidt mindre hård end ventet.

Hos Dansk Industri bemærker man også den lidt større optimisme, men kommer samtidig med en advarsel.

»Men der er efter DI’s mening fortsat betydelig usikkerhed om udviklingen. Mange lande er ramt markant hårdere af krisen og har ikke rigtigt styr på smittespredningen. Dette medfører, at det bliver vanskeligt at få genoprettet eksporten,« siger Morten Granzau.

»Det er vigtigt, at vi holder et skarpt øje med udviklingen i økonomien og i smittetallene. Vi skal være klar med nye initiativer for at sikre job og virksomheder, hvis ikke vi får mere styr på smittespredningen, så Danmark kan komme stærkere og grønnere ud af krisen,« siger Morten Granzau.

Opdateres...