Rohde: Finanspolitisk lempelse kan blive nødvendig i efteråret

Nationalbankdirektør Lars Rohde mener, at det kan blive nødvendigt at lempe finanspolitikken i efteråret for at holde hånden under økonomien. Investeringer i den grønne omstilling er en oplagt mulighed, påpeger økonomer.

Nationalbankdirektør Lars Rohde mener, at det kan blive nødvendigt med en finanspolitisk lempelse i efteråret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Nationalbankdirektør Lars Rohde ser fortrøstningsfuldt på Danmarks muligheder for at klare sig igennem coronakrisen. Den offentlige gæld er lav, og udlandsformuen er høj.

Men det kan til efteråret blive nødvendigt at give økonomien en hjælpende hånd, mener han.

»Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at vurdere behovene, men med en ændret adfærd hos danskerne og en nedgang i eksporten vil det give et behov for en finanspolitisk lempelse til efteråret, og det er der plads til,« sagde Lars Rohde på en telekonference onsdag efter offentliggørelsen af Nationalbankens længe ventede prognose for, hvordan coronakrisen vil ramme dansk økonomi.

Nationalbanken bakker op om regeringens og Folketingets hjælpepakker, der blandt andet giver hårdt ramte virksomheder muligheder for at søge om lønkompensation og kompensation for faste udgifter.

Hjælpepakker hjælper – lige nu

De tiltag kan holde hånden under beskæftigelsen og reducere risikoen for, at det store, midlertidige fald i den økonomiske aktivitet udvikler sig til et langvarigt og kraftigt tilbageslag.

Men tiltagene er kun midlertidige, og coronakrisen vil formentligt påvirke økonomien så negativt, at der vil være behov for mere traditionel finanspolitisk stimulans, efter at virusudbruddet er kommet under kontrol, vurderer Nationalbanken.

Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, er enig med Nationalbanken i, at det senere på året kan blive nødvendigt at lempe finanspolitikken.

»Ser vi ind i et scenarie med svag udvikling i eksporten og kun en gradvis åbning og normalisering herhjemme, så kan det blive nødvendigt med yderligere stimuli,« siger Helge J. Pedersen.

Han vurderer, at en finanspolitisk lempelse formentligt vil komme i form af offentlige investeringer.

Grønne investeringer er en oplagt mulighed

»Vi har allerede set, at anlægsloftet for kommunerne er blevet suspenderet. Og så har vi jo en plan om, at vi skal have gang i den grønne omstilling i år. Det har vi af gode årsager ikke hørt meget til i de seneste uger, men det er en oplagt mulighed, at der bliver iværksat offentlige investeringer inden for det område,« mener Helge J. Pedersen.

Hverken Helge J. Pedersen eller Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, mener, at det på nuværende tidspunkt er oplagt at bruge skattelettelser til at lempe finanspolitikken. For forbrugerne er allerede velpolstrerede, og mange har udvist en mere tilbageholdende adfærd de seneste år.

Derfor kan det være mere effektivt at sætte gang i offentlige investeringer.

Bo Sandemann Rasmussen fremhæver desuden, at det på nuværende tidspunkt er meget svært at vurdere, hvor stort behovet for en finanspolitisk lempelse er. Vi ved endnu ikke, hvor længe landet vil være lukket ned, og hvordan forbrugerne vil opføre sig, når vi vender tilbage til mere normale tilstande.

»Vi ved selvfølgelig, at hotel- og restaurationsbranchen er hårdt ramt. Men vi mangler fortsat gode og pålidelige tal på, hvor problemerne er størst,« siger Bo Sandemann Rasmussen.