Minister: Nedslidte skal have pension efter behov

Hvis kroppen eller sindet ikke længere kan klare presset på arbejdsmarkedet, skal tildeling af tidligere pension ske efter behov, fremhæver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) forhandles der i øjeblikket om nedslidtes mulighed for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. Troels Lund Poulsen vil endnu ikke lægge sig fast på, om ordningerne med førtidspension og seniorførtidspension er gode nok til at klare problemet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Danskere, hvor ryggen og resten af kroppen begynder at gøre lidt for ondt til, at de kan klare arbejdsmarkedet, skal kunne trække sig tidligere tilbage fra jobbet. Men det skal ske efter behov og ikke fordi, de pågældende personer har nået en bestemt alder.

Sådan lyder det fra beskæftigesesminsiter Troels Lund Poulsen (V). Udtalelsen kommer netop, som regeringen har indbudt til endnu en omgang forhandlinger om nedslidte og tidligere pension i Beskæftigelsesministeriet torsdag aften.

Forhandlingerne kommer samtidig med, at nye tal viser, at rekordmange seniorer får tildelt førtidspension. Sidste år var det 2.484 danskere mellem 60 år og 64 år, som fik førtidspension. Det er det højeste tal i mange år, og i alt 15 pct. af seniorerne er nu på førtidspension.

Det får Lederne og den liberale tænketank Cepos til at mene, at hele diskussionen om en ret til en tidligere pension er malplaceret. Det er Troels Lund Poulsen enig i. Han fremhæver, at regeringen netop er ved at evaluere ordningen med førtidspension og seniorførtidspension for at se, om det fungerer godt nok.

Først når den undersøgelse er slut, vil han lægge sig fast på, om man kan nøjes med seniorførtidspension og førtidspension som sikkerhedsnet for de nedslidte seniorer.

»Om vi kan nøjes med førtidspensionen, kan vi sige meget mere om, når vi er længere i processen med at evaluere ordningen, men den er for personer i alle aldre. Vi skal se på ordningen med førtidspension og seniorførtidspension og arbejdsmiljøet. Det med at få flere til at blive længere på arbejdsmarkedet er komplekst. Det skal være noget, som virker på både kort og lang sigt, men det afgørende for mig er, at tildelingen af en tidligere pension skal ske efter behov,« siger Troels Lund Poulsen.

»Det skal ikke være fordi, man er født en bestemt årgang. Det er mærkeligt at diskutere retten til en tidligere pension. Hvad betyder det, når der kun er afsat tre mia. kr. til formålet?« spørger Troles Lund Poulsen, der mener, at det er meget naturligt, at tildelingen af førtidspensionen er steget for seniorerne.

»Vi har lavet nogle ændringer og præciseringer af førtidspensionen, kombineret med at forskellig praksis i kommunerne er bragt til ophør. Det er årsagen til den større tildeling af førtidspension,« siger Troels Lund Poulsen.

Han har tidligere sagt til Ritzau, at han kan se for sig, at der bliver lavet mere lempelige og smidige regler for seniorførtidspensionen. Det er der bred politisk opbakning til. Troels Lund satser på, at der kan komme en aftale i april.

Mange lever i smerter

Som tidligere beskrevet i Berlingske Business er de svenske og norske seniorer mere aktive på arbejdmarkedet end de danske. Men som følge af diverse reformer skal danskerne fremover blive længere på arbejdsmarkedet, og vi vil derfor indhente nordmændene og svenskerne.

Men den stigende alder for pensionen har også skabt en debat om, hvorvidt alle faggruper kan holde til at blive længere på arbejdsmarkedet. Hos Socialdemokratiet siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen, at partiet gerne vil være med til at ændre på seniorførtidspensionen, men han fastholder, at man ikke kan nøjes med den ordning.

Troels Lund Poulsen (V), beskæftigelsesminister

»Det er mærkeligt at diskutere retten til en tidligere pension. Hvad betyder det, når der kun er afsat tre mia. kr. til formålet?«


»Jeg mener, at det er to ting, man skal se på. Det handler om værdighed. Hvis man har været på arbejdsmarkedet, siden man var 17 eller 18 år, skal man ikke komme med hatten i hånden og bede om pension. Der skal man have ret til pension efter et vist antal år. Det handler også om, at mange af de her mennesker ikke får en værdig pensionsalder. Mange af dem lever i smerter og har det skidt,« siger Leif Lahn Jensen, der fastslår, at partiet vil bruge tre mia. kr. på tidligere pension og ikke mere.

Han kan ikke svare på, hvordan man afgører, hvem der kan få en tidligere pension.

»Det kommer vi til at tale med arbejdsmarkedets parter om,« siger Leif Lahn Jensen.

Finansminister Kristian Jensen (V) sagde for nogle uger siden til Berlingske Business, at en model, hvor der er en ret til tidligere pension, vil gøre os fattigere, fordi den model vil give mindre arbejdskraft.