Køberne slår meget hurtigt til: Rekordfå boliger til salg

Der bliver stadig sat færre boliger til salg, og udbuddet af huse og fritidshuse er kommet ned på det laveste niveau i 13-14 år. Det kan være med til at holde hånden under priserne i den kommende tid.

Der bliver stadig færre boliger til salg, viser nye tal. Det er endnu et tegn på, at boligmarkedet foreløbig har klaret sig pænt gennem coronakrisen. Spørgsmålet er, hvordan det kommer til at gå til efteråret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Der bliver længere og længere mellem Til salg-skiltene på huse og fritidshuse. Og jagten på den nye drømmebolig bliver sværere. Det gælder både fritidshuse, parcelhuse og ejerlejligheder, viser nye tal fra boligsiden.dk.

Det er godt nyt for de danske boligejere, for det kan betyde, at regeringens lidt slemme prognose for boligmarkedet for 2020 ikke helt kommer til at holde.

Konkret er antallet af villaer og rækkehuse til salg faldet med 1,9 procent den seneste måned og med 15 procent det seneste år. Udbuddet af ejerlejligheder og fritidshuse er faldet med henholdsvis 0,5 procent og 3,1 procent den seneste måned og henholdsvis 17 procent og 33,8 procent det seneste år.

Chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann fremhæver, at udbuddet af fritidshuse og huse derved er kommet ned på det laveste niveau i 13 til 14 år.

»Coronakrisen har skabt stor interesse for at handle bolig, men da køberne er i overtal, bliver udbuddet ved med at falde, også selv om der faktisk sættes mange nye boliger til salg. Der er simpelthen flere købere end sælgere i markedet,« skriver Lise Nytoft Bergmann i en kommentar til tallene.

»Det faldende udbud holder en hånd under boligprisudviklingen i den kommende tid. Når der ikke er ret meget til salg, vil køberne nemlig ofte slå hurtigt til, når den helt rigtige bolig kommer til salg, og hvis boligen kun har været til salg i nogle få uger, er sælgerne sjældent interesserede i et stort afslag. Samtidig er konkurrencen mellem ejendomsmæglerne større, og det kan også presse udbudspriserne op,« hedder det videre.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre bemærker, at det samlede udbud af boliger er kommet ned på det laveste niveau siden 2006.

Jeppe Juul Borre, Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank

»Boligkøberne har fået væsentligt ringere kort på hånden i jagten på drømmeboligen, og det er bredt set nu 14. måned i træk, at udbuddet af boliger falder. «


»Boligkøberne har fået væsentligt ringere kort på hånden i jagten på drømmeboligen, og det er bredt set nu 14. måned i træk, at udbuddet af boliger falder. Vi skal mere end et år tilbage, før boligkøberne ligefrem oplevede at få mere at vælge imellem. Det hører virkelig til sjældenhederne, at vi går gennem et forår, hvor Til salg-skiltene ikke myldrer frem, men det seneste år har udbuddet af boliger kun kendt én vej, og det er ned,« skriver Jeppe Juul Borre.

Går svær tid i møde

Regeringen kom mandag med Økonomisk Redegørelse. Heri spåede regeringen, at boligpriserne i 2020 vil opleve et fald på 1,5 procent. Da boligpriserne er steget i løbet af det første halvår, vil det i givet fald betyde, at boligpriserne skal tage et pænt dyk ned i andet halvår.

Lise Nytoft Bergmann understreger, at coronakrisen gør, at den danske økonomi efter al sandsynlighed går et svært efterår i møde med stigende ledighed og større bekymring hos danskerne. Det kan betyde, at interessen for at købe en ny bolig falder.

Det lave udbud af nye boliger til salg kan i den sammenhæng være en rigtig god hjælp til boligmarkedet.

»Vi vurderer dog, at det lave udbud vil holde en hånd under priserne, da det er sværere at presse sælgerne ned i pris, når der ikke er ret meget til salg. Vi mener derfor, at regeringen er for pessimistisk i sin vurdering af boligmarkedet i den kommende tid, og det fortsat faldende udbud støtter den vurdering,« skriver Lise Nytoft Bergmann.