Hovedstadens turismeindustri kan miste milliardsalg og tusindvis af job

Coronakrisen presser danske virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervene hårdt. Hos mange restauranter og hoteller er omsætningen kollapset, og alene i København kan op mod 12.000 job være i fare, viser analyse fra Dansk Erhverv.

Københavns Lufthavn umiddelbart efter at grænserne lukkede lørdag klokken 12. Coronakrisen kan koste tusindevis af job inden for turisme- og oplevelseserhvervene, vurderer Dansk Erhverv i en analyse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Coronakrisen fortsætter med at udvikle sig time for time. Antallet af smittede stiger, grænser lukkes, og selv om regeringer og centralbanker verden over lancerer afbødende tiltag, er de fleste økonomer enige:

Coronakrisen vil føre til konkurser og tabte arbejdspladser.

Dette kan i første omgang gå særligt hårdt ud over København. En stor andel af jobbene i landets hovedstad er nemlig knyttet til de mange turister, som i disse dage glimrer ved deres fravær i det københavnske bybillede.

»Mange hoteller og restauranter har oplevet en brutal nedgang i omsætningen. Derfor er hovedstadsområdet hårdt ramt,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Tore Stramer anslår, at 11.900 job alene i landsdelen »København By« kan forsvinde i et scenarie, hvor omsætningen i turisme- og oplevelseserhvervene falder med 50 procent i fire måneder.

Det svarer til 2,3 procent af alle job i landsdelen. Til sammenligning er det 1,5 procent af alle job i Nordjylland og 1,3 procent af alle job i Vestjylland, der er i fare for at forsvinde ved et brat dyk omsætningen blandt virksomhederne i turisme- og oplevelseserhvervene.

Wonderful Copenhagen: Hovedstaden mister milliarder

Hos Wonderful Copenhagen er man heller ikke i tvivl om, at hovedstaden er ramt af, at Danmark og store dele af verden nu er lukket for at mindske spredningen af coronavirus.

Ifølge organisationens beregninger vil hovedstaden gå glip af 3,7 mia. kroner i turismeindtægter i marts og april.

»Over halvdelen af turisterne i hovedstaden er internationale, og de forbruger væsentlig mere end gennemsnittet. Så ja, det slår ekstra hårdt i hovedstaden, når grænserne lukkes, og den internationale turisme går i stå,« skriver Mikkel Aarø-Hansen, adm. direktør i Wonderful Copenhagen, i en pressemeddelelse.

»Lige nu bløder turismens mange virksomheder, og deres tab er også samfundets tab. Sidste år bidrog hovedstadens turisme med en omsætning på 50 mia. kroner, 60.000 fuldtidsjob og et offentligt provenu til vores velfærdssamfund på 16 milliarder kroner. Så også her er der meget på spil den kommende tid,« tilføjer Mikkel Aarø-Hansen.

Hele landet bliver ramt

Niels Westergård-Nielsen, professor ved Copenhagen Business School, vurderer ligeledes, at København vil blive hårdt ramt af fald i omsætningen i turisme- og oplevelseserhvervene.

»Der er mest turisme i København. Derfor vil det også ramme hårdest her,« siger Niels Westergård-Nielsen.

Han understreger dog, at manglende omsætning som følge af coronakrisen rammer geografisk bredt. Samtidig påpeger han, at de negative effekter spreder sig som ringe i vandet.

»I eksempelvis Vestjylland er mange afhængige af, at sommerhusene bliver udlejet. Det er købmændene og alle de handlende også, så det er ikke bare turismeindustrien. Det breder sig lynhurtigt til andre dele af samfundet,« siger Niels Westergård-Nielsen.

Hos Dansk Erhverv betoner Tore Stramer, at virksomheder i hele landet bliver ramt af coronakrisen. Det vil blive endnu mere tydeligt i de kommende måneder, påpeger han.

Niels Westergård-Nielsen, professor ved Copenhagen Business Schoo

»Hvad der går i stå, er svært at få i gang igen. Det tog seks år, før økonomien rettede sig efter finanskrisen.«


»Vi kan se, at turismerhvervene er bredt fordelt ud over landet, men at det er mere sæsonbetonet uden for de store byer. Det betyder, at omkostningerne ved dette virusudbrud vil blive endnu mere tydeligt uden for de store byer, når vi kigger ind i foråret og sommeren,« siger Tore Stramer.

Kræver massive tiltag

Dansk Erhverv vurderer, at en del af de truede arbejdspladser kan blive reddet af den trepartsaftale om en midlertidig lønkompensationsordning for fyringstruede medarbejdere, som blev indgået søndag.

»Meldingerne fra især hotellerne er, at det er en hjælpende hånd, der kan være med til at modvirke afskedigelser. Men det står også klart, at det er en aftale, som foreløbigt løber frem til starten af juni. Hvis det kommer til at vare ved over en længere periode, begynder risikoen for fyringer selvfølgelig at stige, medmindre man forlænger aftalen,« siger Tore Stramer.

Niels Westergård-Nielsen mener, det er positivt, at regeringen har lanceret flere tiltag, der skal holde hånden under danske virksomheder og arbejdspladser.

»Hvad der går i stå, er svært at få i gang igen. Det tog seks år, før økonomien rettede sig efter finanskrisen. Det kan også ske her, medmindre vi sætter ind med massive tiltag. Det har vi indtil videre gjort, men der er meget, der skal rettes op,« siger Niels Westergård-Nielsen.