Endnu et paniktegn i finansmarkedet: Guldprisen dykker under coronakrisen

Er guld ikke længere en sikker havn? På en uge er guldprisen faldet over ti procent i et bredt brandudsalg på finansmarkedet. Samtidig er efterspørgslen på fysisk guld eksploderet, og de danske guldhandlere kan ikke følge med.

Guld er normalt en sikker havn under markedstumult, men ikke denne gang. Panikken udløst af coronakrisen har fået investorerne til at søge tilflugt i kontanter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Youshikazo Tsuno/AFP/Ritzau Scanpix

Coronapanikken fortsætter med at sprede sig på finansmarkedet og har nu også ramt et højst uventet sted – guld.

Det populære metal er på bare én uge dykket over ti procent og bliver nu handlet i en pris på 1.492 dollar, hvilket er det laveste niveau i år. Også mandag fik guld tæsk og faldt næsten to procent.

Det store fald er bemærkelsesværdigt. Ikke kun fordi det er gulds største ugentlige fald siden september 2011, men også fordi det kommer på et tidspunkt, hvor guld normalt ville have gyldne tider.

Guld bliver nemlig betragtet som en såkaldt »sikker havn,« som investorerne ofte søger tilflugt i, når der – som nu – er stor uro på finansmarkedet. Men der er intet normalt over disse tider, og guld lider under, at coronaudbruddet har givet anledning til et brandudsalg af alle aktiver i investorernes porteføljer, forklarer Ole Hansen, chef for råvarerstrategi hos Saxo Bank.

»Vi har jo en verden, som ryster ganske voldsomt i øjeblikket. Den »sikre havn«-status er blevet brudt, fordi vi har panik i markedet, hvor det primære formål er at nedbringe risikoen overalt og blive likvid, og der bliver guld også solgt,« siger han.

Ole Hansen, chef for råvarerstrategi i Saxo Bank

»Det fortæller om et finansmarked, som er i total ubalance, hvor drejebogen er smidt ud til højre. «


»Siden torsdag har der har været en flugt over i kontanter, og det er en gentagelse af, hvad man har oplevet under forrige kriser, hvor det er »return of the money« og ikke »return on the money«, som er vigtigt. Altså at man får sine penge igen. Det fortæller om et finansmarked, som er i total ubalance, hvor drejebogen er smidt ud til højre. Et marked, som er gået helt i defensiven,« tilføjer Ole Hansen.

Cash is king

Ifølge data fra Bank of America var kontanter i sidste uge så populære, at der aldrig før har været så stort indstrømning til denne aktivklasse. Knap 137 milliarder dollar røg ind i kontanter eller kontantlignende instrumenter, mens investorerne flygtede ud af andre aktivklasser. Især aktier blev hårdt ramt, og i Europa havde de store indeks flere af deres værste handelsdage nogensinde. Det danske eliteindeks C25 er nu faldet knap 30 procent, siden coronaudbruddet begyndte at sprede sig i Europa.

Derudover har virksomhedsobligationer også haft en hård medfart, og bliver i øjeblikket betragtet som et af de mest usikre steder på finansmarkedet.

De voldsomme dyk i aktier og virksomhedsobligationer betyder, at flere store investorer og fonde nu er pressede på likviditet og bliver nødt til at sælge andre aktiver for at dække deres tab – det man i finansverden kalder at møde sine margin calls, hvor man stiller sikkerhed for sine investeringer.

Her er det en oplagt mulighed at sælge guld af to grunde, forklarer investeringseksperter. For det første er det likvidt og eftertragtet i dette paniske marked, hvilket vil sige, at det er relativt nemt at finde købere.

Det er en luksus, virksomhedsobligationer med laveste kreditværdighed for eksempel ikke har i øjeblikket. For det andet vil de fleste investorer score en profit ved at sælge guld, fordi metallet trods det seneste fald stadig har en historisk høj pris.

»Vi så nogenlunde det samme i 2008/09. Der faldt guldprisen også ret betydeligt, men umiddelbart efter steg den eksplosivt. Vores forventning er, at det er noget af det samme, vi kommer til at se nu,« siger Wesley Valdez, guldchef hos Tavex, der er blandt Nordens største handlere med investeringsguld.

Da finanskrisen tog fart i 2008 gik guld fra at koste over 1.000 dollar til i begyndelsen af 2009 at koste godt 800 dollar. Da finanskrisen ebbede ud, begyndte guld at stige og kom i 2011 næsten op på 1.900 dollar.

Rekordstor efterspørgsel på fysisk guld

Valdez oplyser desuden, at altimens »papirguld« er blevet ramt af brandudsalget på verdens børser, oplever han rekordstor efterspørgsel på fysisk guld fra mindre, private investorer i Danmark.

»Hele vores lagerbeholdningen er mere eller mindre udtømt,« siger han.

»På nuværende tidspunkt kan vi ikke engang følge med den efterspørgsel, der er på det fysiske marked. Alt, hvad vi har på lager, ryger nu – hurtigere end vi kan få det hjem igen,« siger han.

»Jeg får opkald fra guldsmede i Jylland og København, der vil købe guld af mig, fordi det ikke er til at opdrive nogen steder,« tilføjer han.

Forskellen på »papirguld« og fysisk guld er, at man selv skal opbevare fysisk guld, skal betale for transport og ikke kan sælge det på en børs. Derfor er det også dyrere end prisen, man ser på de finansielle markeder.

Hos Tavex koster en ounce af guld i øjeblikket 11.300 kroner. Til sammenligning koster »papirguld« cirka 9.800 kroner.

Wesley Valdez oplyser, at prisen for fysisk guld er steget i takt med, at sælgerne har haft sværere ved at levere, men at mange er villige til at betale den ekstra pris.

»Guld er jo typisk noget, folk vender sig mod, når der er krise, og der er om noget krise nu,« siger han:

»Folk har en forventning om en anden økonomisk virkelighed på den anden side af coronakrisen, og at guld vil være en god måde at sikre sig mod den virkelighed. Derfor efterspørger de guld hos os.«